EK za N1: litijum nije jedinstven u Srbiji; u EU nema rudnika litijuma; postoje pravila

EK za N1: litijum nije jedinstven u Srbiji; u EU nema rudnika litijuma; postoje pravila

Srpski litijum i EU tržište: Iz Evropske komisije za N1 objašnjavaju „pravila igre“

Sudeći prema odgovoru koji je dobio N1 od press službe Evropske komisije, litijum iz Srbije neće moći da se uvozi na tržište Evropske unije ukoliko nije zadovoljio ekološke standarde koje važe u EU kada je u pitanju vađenje rude.

U Komisiji ističu da kada su u pitanju ekološki standardi koji se primenjuju na rudarske projekte, Srbija kao zemlja kandidat progresivno usklađuje svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU, uključujući i oblast ekološke politike, „koja uključuje standarde i pristupe koji su najstroži u svetu“.

„Pored toga, održivost, odnosno primena visokih ekoloških, društvenih i dobrih praksi upravljanja je preduslov za bilo kakvu bližu saradnju sa EU. Štaviše, svaki proizvod, poput baterije za električna vozila ili materijali – bez obzira na njihovo poreklo – stavljeni na tržište EU moraju biti u skladu sa zakonima EU, uključujući pravila o održivosti i zaštiti životne sredine”, stoji u odgovoru koji je dobila redakcija N1.

Nedavno je evropski komesar za „Zeleni plan“ Maroš Šefčovič izjavio da se uklanjaju poslednje pravne prerpeke za trgovinsko partnerstvo EU-Srbija“ u vezi sa litijumom odnosno drugim kritičnim sirovinama, što je izazvalo nedoumicu po više osnova uključujući i pitanje eksploatacije napuštenog projekta Jadar u zemlje Evropske unije.

Na pitanje o kojim preprekama se radi, nije naveden precizan odgovor, već je pomenuto potpisivanje pisma o namerama, što je urađeno 22. septembra 2023. godine – o strateškom partnerstvu između EU i Srbije o kritičnim sirovinama i baterijama, što je po Evrospkoj komisiji “predstavljalo važan korak ka stvaranju održivog i konkurentnog ekosistema e-mobilnosti u Srbiji”.

Visoki ekološki standardi važe za sve

“Na osnovu pisma o namerama, Komisija predlaže uspostavljanje Memoranduma o razumevanju između EU i Srbije kojim se uspostavlja strateško partnerstvo o održivim sirovinama, lancima vrednosti baterija i električnim vozilima. Komisija nastavlja razgovore sa Srbijom na ovu temu”, stoji u odgovoru N1.

Ovo je, kako navode, deo šireg napora, koji uključuje EU rudarstvo i preradu kritičnih sirovina u okviru svojih granica u više od 900 projekata, kao i stvaranje partnerstava širom sveta, a ukoliko bude potpisano to bi bilo 14. strateško partnerstvo o sirovinama koje je potpisala EU sa svojim partnerima.

Do sada su Memorandum potpisale: Australija, Uzbekistan, Norveška, Ruanda, Grenland, Demokratska republika Kongo, Zambija, Čile, Argentina, Namibia, Kazakhstan, Ukrajina i Kanada.

ARHIVA PPNS PROMOCIJA ZBORNIKA SANU ’PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?’ U KRAGUJEVCU (PREZENTACIJE)

Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (PREZENTACIJE)
U EU nema rudnika litijuma

Iako postoje planovi, rudnik litijuma kakav je bio planiran u Jadru ne postoji. Ne postoji ni ekstrakcija iz soli, vode... U Komisiji podsećaju da je litijum neophodan materijal za proizvodnju baterija i samim tim ključan za uspešnu transformaciju automobilske industrije i smatra se strateškom sirovinom prema novom Zakonu o kritičnim sirovinama.

„Od 2020. godine, nakon Komunikacije o kritičnim sirovinama, Komisija zajedno sa državama članicama prati održive ili potencijalno održive projekte kritičnih sirovina u EU. Zaista, litijum nije jedinstven u Srbiji. Postoje projekti u različitim fazama zrelosti u brojnim državama članicama, uključujući Austriju, Češku, Francusku, Nemačku, Grčku, Italiju, Irsku, Portugal, Španiju i Švedsku“, navode u odgovoru za naš portal.

Evropljani kažu da ukoliko Partnerstvo bude potpisano, Srbija i EU bi se obavezale da primenjuju visoke ekološke, uključujući upravljanje otpadom, društvene standarde i standarde upravljanja i održive prakse duž čitavih lanaca vrednosti i tokom celog životnog ciklusa rudnika – od istraživanja, preko eksploatacije do zatvaranja i rehabilitacije.

Znamo da je napušten projekat Jadar

U Komisiji su svesni da je projekat „Jadar“ napušten januara 2022. godine kao i da studije izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu nije završene, iako se i dalje radi na njima.

“Na nacionalnim je vladama da donose odluke o konkretnim industrijskim projektima i da stvaraju ekonomske prilike. EU očekuje od zemalja kandidata da se takve odluke zasnivaju na važećem regulatornom okviru i praksama usklađenim sa ekološkim pravilima EU, uključujući upravljanje otpadom i vodama i učešće javnosti u procesu donošenja odluka”.

ARHIVA PPNS RUDARSKI DESANT NA SRBIJU - AKADEMIK SLOBODAN VUKOSAVIĆ

Rudarski desant na Srbiju - akademik Slobodan Vukosavić
Mesecima sakrivan Dačićev potpis na pismo o namerama

Ivica Dačić je kao ministar spoljnih poslova stavio potpis na pismo o namerama sa EU tokom boravka u Njujorku. Osim njega, u SAD je septembra 2023. godine bio i Aleksandar Vučić koji je razgovarao sa Marošom Šefčevičem i praktično dogovorio potpisivanje pisma. Ova informacija je sakrivana od javnosti u Srbiji bilo da se radi o punom nazovu pisma, čime se tajio sadržaj ili detaljima samog dokumenta.

Na sajtu Vlade Srbije postoji detaljan izveštaj sa kim se Ivica Dačić sve susreo prošlog septembra ministar Dačić, od zvaničnika Kipra, Nepala, Jermenije, Burkine Faso, Emirata, preko Mađarske, Luksemburga, Palestine, Venecuele do Nikaragve, ali nema ni slova o tome da je potpisano pismo o namerama. Ovaj dokument je objavila organizacija „Marš sa Drine“ u martu 2024. godine.

Komisija podseća da je namera evropskog zakona o kritičnim sirovinama (Uredba (EU) 2024/1252; CRMA) ima za cilj da obezbedi raznovrsno, bezbedno i održivo snabdevanje kritičnim sirovinama za industriju EU.

„Obezbeđen pristup kritičnim sirovinama je od suštinskog značaja za strateške sektore, uključujući čiste tehnologije, digitalnu, odbrambenu i vazduhoplovnu industriju. Zakon koji je stupio na snagu 23. maja 2024. primenjuje se direktno u državama članicama Evropske unije. Kao država kandidat za članstvo, Srbija bi nakon pristupanja morala da primenjuje zakonodavstvo EU, uključujući i ovaj akt“.

Oni navode da iako nije članica EU, Srbija ima pravo da pre potencijalnog pristupanja aplicira za status strateškog projekta kako je definisano CRMA, pod uslovom da ispunjavaju kriterijume podobnosti.

„Konkretno, u okviru CRMA strateški projekat treba da doprinese bezbednosti ili otpornosti snabdevanja EU strateškim sirovinama; biti ili postati tehnički izvodljiv i održivo implementiran, posebno u pogledu praćenja, prevencije i minimiziranja uticaja na životnu sredinu, prevenciju i minimiziranje društvenih negativnih uticaja, a ako je u trećoj zemlji, biti od obostrane koristi za EU i dotičnu treću zemlju dodavanjem vrednosti toj zemlji. Prilikom procene da li projekat doprinosi bezbednosti snabdevanja EU, Komisija će takođe proceniti ko kontroliše preduzeća uključena u projekat. U tom cilju, ambiciozni projekti moraju u svojoj prijavi dostaviti i detaljne informacije o kontroli tih poduhvata“, zaključuju u Evropskoj komisiji.

Foto: European Union, Thierry Breton
Predrag V. Popović

Izvor:N1  

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html