InoBat (partner Rio Tinta) gradi gigafabriku baterija u Ćupriji

InoBat (partner Rio Tinta) gradi gigafabriku baterija u Ćupriji

Slovački proizvođač baterija InoBat gradiće gigafabriku baterija u Ćupriji u kojoj će proizvoditi i reciklirati baterije za električna vozila. Tim povodom je u ponedeljak potpisan Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom finansija i opštinom Ćuprija.

Ova kompanija je saopštila da se projekat "Lion" razvija već dve godine sa međunarodnom korporacijom IFC i da će to biti njihova druga gigafabrika u centralnoj i istočnoj Evropi.

Predviđeni su podsticaji Vlade Srbije od 419 miliona evra,kako je navedeno u saopštenju, a investicija će podrazumevati rešenje za skladištenje energije (ESS), baterije za električna vozila (EV), kao i postrojenja za reciklažu baterija.

Inače, kao što je ranije objavljeno, među investitorima u ovoj firmi je i Rio Tinto, koji ima plan da eksploatiše litijum u Jadru, ali je Vlada Srbije pre skoro dve godine odlučila da taj projekat prekine.

Marian Bocek, izvršni direktor InoBata, objasnio je da su izabrali Ćupriju za drugu InoBatovu lokaciju u CIE zbog gostoljubive i proaktivne opštinske vlasti. Ćuprija, kako je navedeno u saopštenju, ima potencijal za zajednički razvoj distribuirane pametne mreže i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju.

Tim povodom oglasila se i premijerka Srbije.

"Zadovoljstvo nam je što možemo da podržimo investiciju InoBata u Srbiji, obezbeđujući radna mesta u novoj dekarbonizovanoj cirkularnoj ekonomiji", rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić u saopštenju InoBata.

Kolika je vrednost ove investicije, nije poznato, ali budući da Vlada Srbije učestvuje sa 419 miliona evra verovatno je reč o zaista vrednoj investiciji. Za nju smo saznali još u novmberu prošle godine kada je InoBat saopštio da je potpisao deklaraciju o namerama sa Vladom Srbije o izgradnji pogona za proizvodnju baterija za električna vozila u našoj zemlji kapaciteta do 32 gigavat-časa.

Planirano je da pogon bude otvoren u 2025. godini sa prvobitnim kapacitetom od četiri gigavat-časa, a srpska vlada se složila da obezbedi deo finansiranja, uključujući grantove i poreske olakšice za podršku projektu, saopštila je kompanija InoBat.

Investicija u Srbiji u skladu je sa namerama InoBata da se dalje širi, pošto je kompanija najavila otvaranje dve gigafabrike u Evropi - jedna na istoku, a druga na zapadu. Kompanija je već potpisala sporazum o namerama za izgradnju fabrike u Valjadolidu u Španiji.

Inobat je najavio i otvaranje svog prvog pogona u Sjedinjenim Američkim Državama, i to u Indijani, koja se nalazi u srcu manufakture SAD.

Slovačku kompaniju su podržali mnogi strateški investitori i partneri, koji uključuju kompanije Rio Tinto, Amara Raja, Ideanomics, IFC, IPM Group, Matador, AEN, CSG i Across.

InoBat je već otvorio kompaniju InoBat Auto Beograd radi poslovanja u Srbiji. Ta kompanija osnovana je u julu 2021. godine, a delatnost joj je proizvodnja baterija i akumulatora, pokazuju podaci iz Agencije za privredne registre. Pre toga je u maju iste godine sa Rio Tintom potpisao Memorandum o saradnji koji je demonstrirao nameru obe kompanije da "zajedno rade na uspostavljanju cirkularnog lanca proizvodnje baterija za električna vozila u Srbiji". Posle potpisivanja tog sporazuma usledila je investicija Rio Tinta u InoBat Auto.

Rio Tinto mogao bi da bude kamen spoticanja za izgradnju fabrike baterija i negodovanje ekoloških aktivista. Vlada Srbije je u januaru prošle godine povukla sve dozvole i prekinula projekat Jadar, koji predviđa vađenje litijuma u dolini istoimene reke na zapadu kod Loznice. To se dogodilo uoči izbora i posle višemesečnih protesta protiv Rio Tinta i blokada puteva širom države zbog opasnosti po životnu sredinu, ako se sa eksploatacijom litijuma otpočne.

Međutim, uprkos tome što je Vlada Srbije u više navrata navela da projekat Rio Tinto ugašen, izvršni direktor te kompanije Jakob Stausholm, kao što je Bloomberg Adria pisala u decembru 2022, izjavio je da ne odustaju od iskopavanja litijuma u Srbiji.

Iako sasvim logično zvuči da su iskopavanje litijuma i izgradnja fabrike baterija međusobno povezani i uslovljeni, to ne mora nužno da znači. I bez iskopavanja litijuma u Jadru ova fabrika može da se gradi. Jer, Mađarska nema litijum i kobalt, ali ima već šest fabrika baterija ili su u izgradnji. Njena prednost u odnosu na Srbiju jeste što je članica EU.

Interesovanje azijskih proizvođača baterija za Srbiju kao investicionu destinaciju postoji, pre svega iz Južne Koreje, ali da bi Srbija tu šansu na najbolji način iskoristila, jedan od preduslova je da bude deo jedinstvenog evropskog tržišta.

*Tekst je ažuriran podacima o kompanijama InoBat i Rio Tinto, kao i preciziranjem podsticaja Vlade Srbije

Marijana Avakumović; u pisanju pomogla Vanja Popović
Foto: Inobat; Mining Magazine; Batteries News
Izvor: Blumberg


Sa sajta Inobata

Projekat „Izgradnja pilot proizvodne linije za litijum-jonske baterije sa naučnoistraživačkim centrom“ sufinansira Evropska unija

  • Primalac: InoBat Auto jsa, Dolna 5, 974 01 Banska Bistrica
  • Kratak opis: Projekat čini prvu fazu IPCEI projekta InoBat Auto koji je notifikovala Evropska komisija. Cilj projekta je istraživanje i razvoj vrhunskih baterijskih ćelija. U okviru osnovne aktivnosti projekta, deo istraživačko-razvojnih zadataka biće realizovan u dve podaktivnosti usmerene na razvoj baterijskih ćelija nove generacije sa tečnim elektrolitom i značajan napredak u razvoju baterijskih ćelija sa čvrstim stanjem. Rezultat projekta biće dizajn baterijskih ćelija sa specifičnim svojstvima koji će predstavljati inovaciju svetske klase.
  • Iznos ugovorenog bespovratnog novčanog doprinosa: 19.191.767,56 evra


ARHIVA PPNS

O Međunarodnoj finansijskoj korporaciji

IFC (International Finance Corporation) je međunarodna finansijska institucija koja nudi investicione, savetodavne i usluge upravljanja imovinom kako bi podstakla razvoj privatnog sektora u manje razvijenim zemljama. IFC je član Grupe Svetske banke sa sedištem u Vašingtonu (SAD).

IFC je često pod kritikama nevladinih organizacija da nije u mogućnosti da prati svoj novac zbog upotrebe finansijskih posrednika.

IFC ima dugogodišnju i višeslojnu saradnju sa Rio Tintom.

"REAMINIRANJA" RIO TINTA I AKTIVNOSTI INOBATA 

SEOS povodom ’reaminiranja’ Rio Tinta i aktivnosti Inobata: Vidimo se do kraja novembra na ulici!

IZ ARHIVE PPNS OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html