Nova oprema za praćenje kvaliteta vazduha u Vršcu, Paraćinu, Novom Pazaru, Zaječaru, Radincu, na Vračaru...

Nova oprema za praćenje kvaliteta vazduha u Vršcu, Paraćinu, Novom Pazaru, Zaječaru, Radincu, na Vračaru...

DECEMBAR 2019.

Nov uređaj za monitoring kvaliteta vazduha u Zaječaru

Agencija za zaštitu životne sredine u okviru vanrednih aktivnosti na proširenju monitoringa kvaliteta vazduha preko pomoći stručnim institucijama je donirala sekvencijalni uzorkivač suspendovanih čestica PM10 Zavodu za javno zdravlje iz Zaječara. Uređaj će pomoći ovoj stručnoj instituciji u dobijanju akreditacije metoda uzorkovanja i merenja koncentracije ovog polutanta u cilju uspostavljanja novih mernih mesta na adekvatnim lokacijama. Znajući da je za donošenje mera za smanjenje aerozagađenja neophodan pouzdan podatak o vrednosti polutanata, to je ovo najefikasniji način da se obezbede relevantne informacije u onim lokalnim samoupravama gde do sada nije bio uspostavljen adekvatan monitoring.

Agencija će u narednom periodu nastaviti sa politikom uvećanja kapaciteta za monitoring kvaliteta vazduha.

JANUAR 2020.

Na Vračaru aktiviran automatski detektor PM10 i PM2.5

Dana 28. 1. 2020. na automatskoj mernoj stanici za praćenje kvaliteta vazduha na Vračaru (u Čuburskom parku) Agencija je uspostavila automatsko detektovanje koncentracija PM10 i PM2.5, a što je dostupno i na sajtu Agencije u realnom vremenu.

Tako se sada, radi boljeg uvida u stanje kvaliteta vazduha, pored koncentracija sumpor doksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, kontinuarno prate i podaci o koncentracijama suspendovaih čestica. Na ovaj način, Agencija nastavlja da širi broj praćenih polutanata u okviru državnog monitoringa omogućavajući neophodne informacije, ne samo stručnoj javnosti i donosiocima odluka, nego i najširoj građanskoj populaciji.

Ponovo uspostavljeno merenje kvaliteta vazduha u Radincu

U Radincu, pored Smedereva, Agencija za zaštitu životne sredine je 8. januara ponovo uspostavila merenja kvaliteta vazduha.

U neposrednoj okolini pogona železare (HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd), vršiće se merenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 zajedno sa određivanjem teških metala u njima.

Ovo je treća stanica na teritoriji grada Smedereva na kojoj Agencija prati nivo suspendovanih čestica.

FEBRUAR 2020.

Stanica za kontrolu kvaliteta vazduha u Novom Pazaru

Puštena je u rad nova stanica za kontrolu kvaliteta vazduha u Novom Pazaru. Aero zagađenje je jedan od najvećih izazova savremene civilizacije. Srbija je odlučila da se uhvati ukoštac sa tim problemom. Vođeni time da ako se nešto ne može izmeriti, ne može se ni kontrolisati. Shodno tome napravili smo strategiju da nijedno mesto u Srbiji ne ostane nepokriveno monitoringom kvaliveta vazduha u naredom periodu.

Stanice će vršiti monitoring svih relevantnih materija, odnosno zagađujućih polutanata, poput azotnih oksida, sumpor dioksida, suspendovanih čestica kao i prizemnnog ozona.

Otvaranju su prisustvovali menadžment Agencije za zaštitu životne sredine, menadžment gradske uprave Novog Pazara, a stanicu su pustili u rad direktor Agencije Filip Radović i gradolnačelnik Nihad Biševac.

MART 2020.

Puštena u rad automatska stanica za praćenje kvaliteta vazduha u Vršcu

Agencija za zaštitu životne sredine je danas uz prisustvo gradolnačelnice Vršca pustila u rad novu stanicu za monitoring kvaliteta vazduha. Ova stanica vrśiće monitoring: PM čestica, sumpor-dioksida, azotnih oksida i prizemnog ozona.

Ovi parametri predstavljaju najvažniji standard koja EU propisuje. Veoma je važna pokrivenost grada Vršca takođe i zbog prekograničkog zagađenja.

Srbija će nastaviti ulaganja u sistemska rešenja za prevenciju aero zagađenja. Monitoring, svakako predstavlja osnov ovog procesa.

Ponovo uspostavljen automatski monitoring kvaliteta vazduha u Paraćinu

Agencija za zaštitu životne sredine uspostavila je u Paraćinu ponovo u funkciji automatsku stanicu za merenje kvaliteta vazduha koja će kontinualno pratiti koncentracije SO2, NO2 i CO.

Nakon uništenja opreme u poplavama 2014. godine i završetka izgradnje zaštitnog bedema, stekli su se uslovi za njeno ponovno aktiviranje. Ovo će omogućiti dobijanje preciznije slike kvaliteta vazduha radi sprovođenja mera za smanjenje aerozagađenja.

Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine (FB strana)


ARHIVA PPNS

KRAGUJEVAC OSTAJE BEZ MOGUĆNOSTI DA MERI PM ČESTICE U REALNOM VREMENU...Prema pomenutim Kriterijumima, koje javnosti čini dostupnim Odeljenje za kontrolu kvaliteta vazduha pri Agencija za zaštitu životne sredine, zagađujuće materije (μg/m3) su: sumpor dioksid (SO2), azotdioksid (NO2), suspendovane čestice PM10 i PM2.5, ozon (O3), ugljenmonoksid (CO), olovo (Pb) i benzen (C6H6).

  • ČAĐ, SUMPORDIOKSID I AZOTDIOKSID U KRAGUJEVCU
  • SUSPENDOVANE ČESTICE PM10 U KRAGUJEVCU
  • SUSPENDOVANE ČESTICE PM2.5, BENZEN, UGLJENMONOKSID, OLOVO I OZON U KRAGUJEVCU?

AEROZAGAĐENJE NA TERITORIJI KRAGUJEVCA, 1. SEPTEMBAR 2019. - 13. JANUAR 2020....Ministarstvo zaštite životne sredine je u više navrata upozorilo jedinice lokalnih samouprava na njihovu zakonsku obavezu izrade kratkoročnih i dugoročnih Planova kvaliteta vazduha, i zatražilo izveštaje o ispunjavanju ove obaveze. Od 145 kontaktiranih JLS, do sada je 66 opštinskih i gradskih uprava dostavilo izveštaj, od kojih se 29 JLS izjasnilo da će u 2020. godini vršiti merenja, 16 JLS se obavezalo da planira mere i aktivnosti, a 21 JLS se izjasnila da ne vrši merenje kvaliteta vazduha niti planira izradu Planova! S tim u vezi, Ministarstvo proverava postojanje takvih planova u opštinama i gradovima, i za one koji nisu to uradili primeniće se propisane sankcije, odnosno uputiće se na obaveze primene mera na koje ih Zakon obavezuje.


MERE PREVENCIJE U CILJU REŠAVANJA PROBLEMA AEROZAGAĐENJAPOLITIČKO ZANEMARIVANJE I FINANSIJSKO ZAKIDANJE NA ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINEXXI VEK I INDUSTRIJA XIX VEKA NE IDU ZAJEDNO (VIDEO, 1:00:31)ZAŠTITNIK GRAĐANA POKRENUO POSTUPAK KONTROLE RADA ZBOG PREKOMERNE ZAGAĐENOSTI VAZDUHA U BEOGRADU, PANČEVU, NIŠU, KRAGUJEVCU, UŽICU I KOSJERIĆUDonacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html