Od 2.600 prijava za ugrožavanje životne sredine, samo dve tužbe

Od 2.600 prijava za ugrožavanje životne sredine, samo dve tužbe

Nakon pokretanja postupka kontrole rada Ministarstva zaštite životne sredine zbog prekomerne zagađenosti vazduha, Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole u šest najzagađenijih gradovca u Srbiji – Beogradu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Užicu i opštini Kosjerić.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za RTS da je postupak pokrenut jer je pravo na život osnovno i neprikosnoveno ljudsko pravo u koje je inkorporirano i pravo na čistu i zdravu životnu sredinu.

"Nas prvenstveno interesuje da li su oni prema kojima se sprovodi postupak kontrole uradili ono što u zakonu stoji da su dužni da obave. Kada u roku od 15 dana dobijemo tu informaciju, videćemo koji će biti sledeći koraci", objasnio je Pašalić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da postoji set krivičnih dela u Krivičnom zakoniku koji se odnosi na zaštitu životne sredine.

"Ako uzmemo da je podneto okvirno 2.600 prijava, a da je samo došlo do dva optuženja iz oblasti ugrožavanja životne sredine i jednog u okviru narušavanja životne srdine, to mnogo šta govori", kaže Pašalić.

Najavljuje da će nakon isteka roka za dobijanje odgovora, preduzeti ono što je zakonom omogućeno.

"Ako vidimo da postoji potreba za preporukama, uputićemo preporuke, da se u kratkom roku izvrše, a ako ne, iskoristićemo ovlašćenja koja u zakonu stoje", kaže Pašalić.

Smatra da stanje kakvo jeste iziskuje prvenstveno dobru informisanost građana.

"Javnost mora da bude jasno, tačno i pravovremeno informisana, u smislu da ne dođe do spekulacija", objašnjava Zoran Pašalić.

Kaže da će biti ispitano i i da li je novac od ekološke takse usmeren ka zaštiti i unapređenju životne sredine.

Razgovor Ane Šuvalije Pešić sa Zoranom Pašalićem:Izvor: RTS 


TV N1 - DAN UŽIVOPODACI AIRVISUAL NON-STOP NA PPNS

AirVisual na prvprvinaskali.com

ZAŠTITNIK GRAĐANA TRAŽI ODGOVORE NADLEŽNIH POVODOM PREKOMERNOG ZAGAĐENJA VAZDUHA, 13. 1. 2020.


 STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html