Organska bašta za decu

Organska bašta za decu

Mali vrt

Kao ekologu, nešto što mi je jako blisko, toplo preporučujem ovu aktivnost. Razloga i koristi za ovako nešto je puno, evo neki od njih:

 • deca uče o biljkama, zemljištu i zašto je voda bitna u celoj zabavi;
 • deca shvataju da su voće i povrće koje toliko vole (ili ne) u ishrani takođe živi organizmi, neko ko oseća, kome je potrebna briga, hrana, voda, čist vazduh i zemljište, isto kao i nama;
 • aktivnim učešćem deca razumeju (naročito oni iz gradskih sredina) da plodovi ne dolaze iz prodavnice i supermarketa, već prvo iz bašte i farme, pa u rafove i tezge, uče o procesu koji traje i prate razvoj bašte do konačnog ploda, a za sve to je potrebno vreme, rad i briga;
 • deca uče o svakoj posađenoj vrsti, igraju se semenima, uče o biljkama i raspoznavaju vrste;
 • deca vode brigu o biljkama (redovno zalivaju, čiste korov, presađuju i sl), shvataju da su za konačno zadovoljstvo potrebni rad i vreme;
 • neizmerna radost i zadovoljstvo kada deca ubiraju plodove svog rada, pa sa roditeljima seckaju šargarepu, paradajz i uživaju u ukusnoj salati.
Ova aktivnost je pogodna kako u obrazovnim i drugim ustanovama, tako i u privatnim domaćinstvima.

Dimenzije bašte/vrta su potpuno nevažne - važna je volja i rad sa decom u prirodi, sa biljkama, uprljati se i dobro zabaviti. Na kraju su produkti rada i zabave vidljivi - i ukusni.

Kako se gradi?

Pre početka gradnje male bašte sa decom, važno je u kratkoj i zanimljivoj formi objasniti deci šta radimo, kako i zašto... Deca su radoznala, žele konkretno da znaju šta i zašto se radi ("kako" može da sačeka).

Potreban materijal:

 • semenke ili rasad
 • daske
 • kočići
 • žica
 • humus
 • stare novine/papir/karton (izbegavati masan papir)
 • čekić
 • klješta za zatezanje žice
 • bušilica (potrebno je napraviti rupe na krajevima dasaka, kako bi provukli žicu i fiksirali daske za već postavljene kočiće)
 • posuda za zalivanje

Postupak

I

Pošto smo pripremili sav naveden materijal i alat, pristupamo izgradnji. Prvo se odabere lokacija (poželno je da to bude ravan teren, zbog konstrukcije i postavljanje dasaka - ali i neravan će se prilagoditi, samo je potrebno više humusa/komposta ili suve/sveže trave da se napravi isti nivo).

II

Poređamo daske u oblik koji će bašta na kraju imati (kocka, pravougaonik ili neki drugi), zatim na mestima gde se krajevi dasaka dodiruju pospemo vode, kako bi se kočići lakše zakucali u zemlju.

III

Postavimo kočiće, poređamo daske i na krajevima bušimo male rupice na daskama, gde će proći žica i sastaviti: 1) kraj jedne daske; 2) kočić; 3) kraj druge daske - dobijemo ugao od +/- 90 stepeni.

IV

Pošto smo fiksirali sve krajeve dasaka i dobili "korito bašte", spremamo teren za humus - "krevet za biljke":

 1. čitavu površinu "korita bašte" pokrijemo papirom ili starim novinama (to čini prvu odbrabenu zaštitu bašte od trave i korova);
 2. u "korito" preko već postavljenog papira idu grančice, ljuske i sl. otpad (izbegavamo ljuske ili grančice četinara - zakiseliće zemljište i smeta razvoju biljaka koje budemo sadili), debljina sloja nije važna, ali ne treba preterivati;
 3. nakon grančica i ljuske drveta (koje predstavljaju drenažni sloj bašte) krećemo sa slojem suve ili sveže trave - debljina sloja ni ovde nije važna (preporuka je do 10cm), bilo bi sjajno da se ubaci i malo koprive (ubrzava proces kompostiranja i razgradnje materijala);
 4. nakon sloja trave/lišća ili drugog sličnog otpada postavljamo humus, završni sloj zemlje gde ćemo saditi;
 5. u zavisnosti od načina setve ili rasađivanja, po humusu se kopaju rupe ili brazde određenih dimenzija (za semenke - male rupe ili brazde; za rasad - veće/dublje rupe ili brazde).

V

Nakon formiranja "kreveta za biljke" pristupamo najvažnijem delu - sadnja/sejanje. Prvo pokažite deci kako se pravilno rasađuje ili seje - obratite pažnju na to da vas pažljivo posmatraju i slušaju dok to radite, nakon toga neka svako prisutno dete ima po jednu sadnicu ili semenku i svi istovremeno zasade svoju biljku.

VI

Briga o bašti i redovno zalivanje su jako važni, objasniti deci koliko često se zaliva, zašto, u koje doba dana i na koji način (nikako ne prosipati vodu po stablu i listovima biljaka, nikako ne zalivati sredinom dana kada je najtoplije...).

Ovaj vid rada sa decom i učenja u prirodnim uslovima je jako važan za razvoj empatije prema biljkama i živom svetu, jedan vid učenja kroz zabavu i aktiviranje više sivih ćelija u toku rada.

Važno je napomenuti da se gotovo svi mišići aktiviraju u toku izrade bašte (deca čučnu, šetaju, istražuju, pažljivo i nežno sade biljku, prljaju se i smeju) – sve je ovo MORANJE kad se pravi bašta :)Za eventualna pitanja i više informacija - sajt Samo igre.

Vođen Zmaj-Jovinom:
Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati,
za PPNS: Zoran Mitrović 

EKO FUN KAMP SAJT, FB STRANA, TVITER, INSTAGRAM 
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html