’Prevara srpskog naroda na delu’ - iz stručne analize finansija preduzeća Rio Tinta u Srbiji (VIDEO)

’Prevara srpskog naroda na delu’ - iz stručne analize finansija preduzeća Rio Tinta u Srbiji (VIDEO)

Advokati Sreten Đorđević i Luka Đorđević, zajedno sa predstavnicama pokreta "Marš sa Drine" Bojanom Novaković i Milicom Damnjanović, otkrili su informacije o finansijskim troškovima projekta "Jadar" i rezultate stručne analize finansijskog poslovanja preduzeća Rio Sava, ćerke firme korporacija Rio Tinto.

- Ovo što smo utvrdili, neverovatno visoke sume za kojekakve nematerijalne troškove, svakako ukazuju na neuobičajenu situaciju u kojoj se izdvaja po 250-270 hiljada evra na dan za "konsalting". To su iznosi od kojih biste mogli da napravite kompletnu fabriku automobila, na primer, za dve godine, a ovde se daju na nematerijalne usluge i transferišu u inostranstvu povezanim preduzećima. Sreten Đorđević

- Na osnovu finansijskih izveštaja kompanije Rio Save u poslednje četiri godine, Rio Sava je potrošila preko 162 miliona evra na "konsultacije" u 2021, 2022. i 2023. godini. Koliko akcionari znaju o ovoj visokorizičnoj investiciji, s obzirom na otkazivanje projekta? Gde su detaljne analize troškova i ko tačno plaća konsultacije? Koliko je Rio Tinto transparentan prema srpskoj javnosti? Bojana Novaković

VIDEO: SNIMAK KONFERENCIJE (56:25)
 
Kompanija "Rio Sava Exploration" u momentu kada navodno nema projekat u Srbiji svakog radnog dana troši oko 260 hiljada evra na konsultantske usluge, saopštili su danas aktivisti i advokati ispred organizacije za očuvanje životne sredine "Marš sa Drine".

„Kompanija Rio Sava od 2022. godine do danas, u periodu kada kompanija nema projekat u Srbiji – kada su izgubljene sve dozvole, kada vodi devet upravno-sudskih postupaka pred upravnim sudom, troši oko 300 miliona na nematerijalne usluge“, rekao je advokat Sreten Đorđević novinarima u beogradskom Medija centru, pozivajući se na zvanične podatke sa Agencije za privredne registre (APR).

Đorđević ističe da kompanija troši oko 100 miliona evra godišnje u periodu kada formalno nemaju investicije u Srbiji, kada su im zabranjene radnje koje su sprovodili do kraja januara 2022. godine, kada je projekat Jadar zvanično ukinut.

„To je samo po sebi dokaz je da to što kompanija govori u javnosti nije istina“, ocenjuje advokat.

Kako kaže, kompanija je novac mahom trošila na konsultantnske usluge i na plaćanja povezanim licima i kompanijama u inostranstvu.

„Uzmite da je bar dve trećine bilo plaćanje povezanim licima – to nije zabranjeno propisima, ali se postavlja pitanje zbog čega kapital i novac kompanije Rio Tinto kroz uplate Rio Sava na kraju vrti u krug preko povezanih preduzeća. Sav novac koji se vrti ostaje u okviru matice – kompanije“, kaže advokat Đorđević.

Prema njegovim rečima, ta kompanija od osnivanja je, zaključno sa 2023. godinom, potrošila oko pola milijarde evra.

Kako su svi navedeni podaci sa APR-a, advokat Đorđević ističe da na APR-u nema podataka o pojedinim stavkama.

„Ako se kaže da je sve dato na konsultantske usluge, na izrade studija izvodljivosti i tako dalje – kome, u kojim količinama i po kojim cenama je to urađeno. Da bismo to videli, trebali bi da zahtevamo od Poreske uprave i od kompanije Rio Sava, koja i u poslednje vreme posebno insistira na otvorenosti prema javnosti, jeste da se zatraži izveštaj o transfernim cenama za ove akvizicije“, ističe advokat.

Objašnjava i da je Rio Sava u obavezi da u završne izveštaje koje dostavlja nadležnim organima dostavi i sve podatke o transfernim cenama za svaku pojedinačnu uslugu koja je plaćena u ovom periodu, gde bi se moglo utvrditi šta je i po kojoj ceni plaćeno.

Aktivistkinja Bojana Novaković, koja se putem videa uključila u konferenciju, kaže da je Rio Sava prošle godine potrošila 52 miliona evra na aktivsnosti studije izvodljivosti a da je za dve godine u te svrhe potrošila čak 92 miliona evra.

Ističe da se ne zna na koju studiju izvodljivosti i da li im je ona potrebna u fazi kojoj je postupak prekinut.

Kako je kazala, u 2021. godini Rio Sava je potrošila oko 400 hiljada evra na transportne usluge, oko 500 hiljada evra na, kako se u izveštaju navodi, reklame i propagandu, kao i oko 200 hiljada evra na troškove istraživanja, 650 hiljada evra na troškove laboratorijskih analiza i oko 800 hiljada evra na održavanje puta i parkinga.

Ističe da je potrošeno 39 miliona evra na ostale usluge analize i istraživanja, a u izveštaju se tvrdi da za to angažuju na treća lica i da se odnosi na troškove izrada bušotina.

Ponovila je da nije jasno kako kompanija „radi bilo šta vezano za eksploataciju“ kada za to zvanično nema dozvolu.

Izvor:Nova S


ARHIVA PPNS RIO TINTO UGROŽAVA VODE ŠIROM SVETA - UKAZUJU MEĐUNARODNI AKTIVISTI 

Rio Tinto ugrožava vode širom sveta - ukazuju međunarodni aktivisti


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html