PU Vrabac: Letnji dnevni kamp u Botaničkoj bašti 2024

PU Vrabac: Letnji dnevni kamp u Botaničkoj bašti 2024

Predškolska ustanova "Vrabac" organizuje prvi ovogodišnji letnji dnevni kamp u Botaničkoj bašti od 8. do 12. jula.

Kamp se organizuje četvrtu godinu zaredom u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom koji upravlja Botaničkom baštom.

- Vizija kampa je da obezbedi mesto gde će sva deca moći da pronađu aktivnosti kojima žele da se bave tokom kampa. Želimo da imamo okruženje u kojem kamperi mogu da nauče nove stvari, dok se osećaju sigurno i uspešno. Potrudili smo se da pripremimo širok spektar tematskih aktivnosti, a decu želimo da ih podstaknemo da trče, smeju se, igraju, zabave se i uživaju u bezbrižnom raspustu i letu. Verujemo da će to biti sjajno kamp iskustvo za porodicu. Vreme provedeno u prirodi ima izuzetno pozitivan uticaj na decu, posebno u osetljivom periodu razvoja od 5 do 12 godina, poručuju iz ove predškolske ustanove.

PRVI PRVI NA SKALI PU Vrabac Letnji dnevni kamp u Botanickoj basti 2024 2
Evo nekih od ključnih razloga i prednosti zašto je važno istaći ovu aktivnost u letnjem dnevnom kampu.

FIZIČKO ZDRAVLjE

 • Povećana fizička aktivnost: Igra i aktivnosti u prirodi podstiču decu na trčanje, penjanje, skakanje i druge fizičke aktivnosti, što doprinosi njihovom opštem zdravlju i razvoju motoričkih veština.
 • Jačanje imuniteta: Izlaganje prirodnim uslovima, poput svežeg vazduha i sunčeve svetlosti, može pomoći u jačanju imunološkog sistema.

MENTALNO I EMOCIONALNO ZDRAVLjE

 • Smanjenje stresa i anksioznosti: Prirodno okruženje ima umirujući efekat na decu, smanjuje stres i anksioznost i podstiče osećaj blagostanja.
 • Poboljšanje raspoloženja i koncentracije: Istraživanja pokazuju da boravak u prirodi može poboljšati raspoloženje i koncentraciju kod dece, što je posebno važno za njihov kognitivni razvoj i uspeh u školi.

SOCIJALNE VEŠTINE I SARADNjA

 • Razvoj timskog duha: Aktivnosti u prirodi često zahtevaju timski rad i saradnju, što pomaže deci da razviju socijalne veštine i nauče kako da rade zajedno sa drugima.
 • Jačanje odnosa: Zajedničke avanture i izazovi u prirodi mogu jačati prijateljstva i pomoći deci da se bolje povežu sa svojim vršnjacima.

KREATIVNOST I MAŠTA

 • Podsticanje kreativnosti: Prirodno okruženje podstiče decu da koriste svoju maštu i budu kreativna u igri i istraživanju.
 • Rešavanje problema: Igra u prirodi često uključuje izazove koji podstiču decu da razmišljaju kreativno i rešavaju probleme.

EKOLOŠKA SVEST

 • Učenje o prirodi i ekologiji: Deca koja provode vreme u prirodi imaju bolju priliku da nauče o biodiverzitetu, ekosistemima i važnosti očuvanja prirode.
 • Razvijanje ljubavi prema prirodi: Ove aktivnosti mogu pomoći u razvijanju dugotrajne ljubavi i poštovanja prema prirodnom svetu.

SAMOPOUZDANjE I NEZAVISNOST

 • Izazovi i dostignuća: Suočavanje sa prirodnim izazovima i njihovo prevazilaženje može povećati samopouzdanje i osećaj samostalnosti kod dece.
 • Učenje praktičnih veština: Deca mogu naučiti važne veštine kao što su orijentacija u prirodi, korišćenje prirodnih resursa i osnovne veštine preživljavanja.

U "Vrapcu" ističu da letnji dnevni kamp za decu od 5 do 12 godina pruža deci priliku da provode slobodno vreme u prirodi, razvijajući svoje fizičke, kognitivne, socijalne i emocionalne veštine. Kamp se održava tokom raspusta i obuhvata različite aktivnosti koje su usmerene na istraživanje i otkrivanje prirodnog okruženja.

Kamp iznutra

Dnevni raspored aktivnosti počinje od 7:30 ujutro i traje do 16 i 30 časova. Svaki dan u kampu je ispunjen različitim aktivnostima, uz prisustvo stručnih učitelja i nastavnika koji vode grupe i vode decu kroz svakodnevne aktivnosti. Deca imaju priliku da istražuju okolinu, upoznaju različite biljne i životinjske vrste, uče o ekologiji i zaštiti prirode.

Osnovni princip kampa je boravak u prirodi i učenje kroz aktivno iskustvo. Deca se upoznaju sa osnovnim pojmovima i principima prirodne sredine, uče kroz igru i praktične aktivnosti.

Kroz sportske aktivnosti, deca će razvijati svoje motoričke veštine, timski rad, ali i veštine poput samodiscipline, upornosti i fer pleja.

Kreativne radionice obuhvataju različite umetničke i zanatske aktivnosti, kao što su slikanje, crtanje, izrada predmeta od prirodnih materijala i slično.

Timske igre i zadaci razvijaju timski rad, saradnju, komunikaciju i poštovanje različitosti.

Kamp je zamišljen kao bezbedno i podržavajuće okruženje u kome deca mogu da razvijaju svoje veštine i interesovanja kroz aktivnosti koje su prilagođene njihovom uzrastu. Svi učitelji i nastavnici su obučeni za rad sa decom i posvećeni njihovom razvoju i dobrobiti.

O kampu

RADNO VREME: 7:30-16:30

Deca su tokom kampa sve vreme napolju. U slučaju kiše postoji letnjikovac koji štiti od padavina. Ukoliko se kamp odloži ili dan kampa zbog elementanih nepogoda novac se vraća za taj dan.

Tokom boravka u kampu brigu o deci svakodnevno vode učitelja i nastavnici.

Obezbeđena su tri obroka, doručak, voćna užina i ručak, a deca aktivno da učestvuju u služenju obroka i raspremanju nakon toga.

Deca su raspoređena u grupe prema intersovanju i uzrastu, grupe istovremeno imaju različite aktivnosti. Svako dete u datom periodu treba da bude sa svojom grupom.

Briga o okruženju kao i učešće u aktuelnim radovima u Bašti je obavezno za svu decu.

Molba za roditelje odnosi se na posebnu brigu o adekvatnoj odeći, a naročito je važno da deca imaju adekvatnu obuću. Preporučuje se da deca ponesu rezervnu garderobu.

Važno je da se spakuju bar dve flašice vode, losion/kremu sa sunčanje, sredstvo protiv ujeda komaraca i krpelja koji su vrlo aktivni u ovo doba godine.Obavezno svakog dana posle kampa decu treba detaljno pregledati i proverite ima li krpelja.

Stav PU "Vrabac" je da deci nisu potrebni telefoni i drugi elektronski uređaji, pa je molba za decu da iste drže u rancu ukoliko ih ponesu.

Filozofija kampa je da je disciplina pozitivna i služi za podučavanje dece da se primereno ponašaju, a ne za kažnjavanje. Najvažnije je da se deca fizički i emotivno dobro osećaju. Ova ustanova se ne bavimo bilo kojom praksom koja je fizički ili psihološki štetna po decu. Cilj "Vrapca" je da učitelji/nastavnici u kampu, deca i roditelji rade zajedno na dobrom ponašanju i da se stvara prijatnu atmosferu.

Za sve informacije: office@vrabac.rs.

PU "Vrabac" je ove godine dobila najdugotrajnije ekološko priznanje "Zeleni list" - za edukaciju dece i odraslih o važnosti prirode.
Dobitnici Zelenog i Crnog lista za 2023.
Iz arhive: Letnji dečji kamp 2021

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html