PU Vrabac - kandidat za Zeleni list

PU Vrabac - kandidat za Zeleni list

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI kandiduje Predškolsku ustanovu „Vrabac“ iz Kragujevca za Zeleni list – zbog dosledne primene znanja iz pedagogije i pozitivnog uticaja na decu i mlade.

“Vrabac“ je ustanova u kojoj deca kroz zajedničku aktivnost sa odraslima imaju aktivan odnos prema sebi, porodici, prirodnoj i društvenoj sredini. Ustanova pruža podršku igri i učenju, usmerena je ka poštovanju životnih i etičkih vrednosti kroz timsko stvaranje, uvažavanje i pozitivnu komunikaciju. Opšti cilj je stalno postavljanje viših standarda u oblasti vaspitanja i obrazovanja najmlađih koji se osećaju sigurno, zaštićeno, prihvaćeno.

„Vrabac“ je svoj put započeo kao pobednik na takmičenju za pisanje biznis plana 2010. Od 2012. počinje sa organizovanjem čuvanja dece, 2013. stvara svoj radni prostor, proširuje kapacitete i usložnjava delatnosti, a početkom 2016, rešenjem Ministarstva prosvete, postaje verifikovana predškolska ustanova, jedna od prvih privatnih u Kragujevcu.

Tokom 2023. cilj tima „Vrapca“ bio je da što više kolega upozna sa radom i učenjem u prirodi. U januaru, na zimskim susretima prosvetnih radnika, direktorka Bojana Mikarić je predstavila projekat „Vrtić pod krošnjama“ kolegama iz lokalnih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. U martu je realizovan prvi od pet stručnih skupova, a tokom godine održane su i tri virtuelne tribine kojima je prisustvovalo preko 200 kolega. U istom mesecu održano je predavanje o šumskoj pedagogiji u urbanom okruženju za kolege iz Hrvatske. U aprilu je usledila još jedna tribina za studente Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, kao i za kolege vaspitače iz javne PU „Pionir“. Ova saradnja rezultirala je istraživanjem i naučnim radom objavljim u Međunarodnom časopisu „Nauka“ (SCIENCE International journal). Studenti su potom, zajedno sa profesorima, došli u posetu i upoznali se bliže sa šumskom pedagogijom i kutkom za šumsku pedagogiju „Vrapca“ u Botaničkoj bašti. Tokom leta je organizovan letnji kamp za decu uzrasta od pet do 12 godina, a učestvovalo je oko 70 dece. U novembru su kutak posetili vaspitači iz Moravičkog okruga i saznali više o ovoj temi. U decembru je partneru iz Slovenije, dečjem vrtiću „Belinci“, uručena nagrada za kvalitet pedagogije, kao deo Erazmus projekta koji je finansirala EU, što je predstavljeno na sajtu Centra Republike Slovenije za mobilnost i evropske programe obrazovanja i obuke.

Misija i vizija „Vrapca“ baziraju se na načelima Montesori pedagogije koja je u praksi prilagođena našoj kulturi i nacionalnom kurikulumu. Vizija je da društvo prepozna, vrednuje i ceni pozitivne efekte boravka u prirodi, kao i učenja u prirodi na svim nivoima i uzrastima, od predškolskog uzrasta preko mladih ljudi do najstarijih članova društva.

U „Vrapcu“ smatraju da su moderno doba i savremeni razvoj naveli čoveka da zaboravi i izgubi jednu od osnovnih ljudskih potreba – boravak i kretanje u prirodi. Posledice toga su brojne, a jedna od najvećih je odsustvo svesti koje su to sve pozitivne strane koja nam priroda nudi.

„Priroda služi kao senzorno igralište za decu, angažuje njihova čula na način na koji zatvoreno okruženje često ne može. Prizori, zvuci i teksture prirodnog sveta doprinose razvoju neuronskih puteva, promovišući senzornu integraciju i motoričke veštine. Kod dece, koja u ranom uzrastu vreme provode u prirodi, postavlja se temelj za poboljšane kognitivne sposobnosti kasnije u životu, ukazuje „Vrabac“.

Ova predškolska ustanova nas usmerava: „Iz dana u dan možemo da posmatramo umirujući efekat koji priroda ima na mlade umove. Vreme na otvorenom pruža odmor od preterane stimulacije modernog života, smanjuje nivo stresa i poboljšava emocionalno blagostanje. Vreme provedeno na otvorenom je povezano sa nižim stopama anksioznosti i poboljšanim simptomima ADHD-a kod dece. Važno je uključivanje prirode u iskustva iz ranog detinjstva“.

Zbog ovakvog pristupa deci i pedagogiji, smatramo da je „Vrabac“ dostojan „Zelenog lista“. 

D. M. M. - PPNS

ARHIVA PPNS

Predlog je objavljen u emisiji "Čekajući vetar" Radio Beograda 2 od 31. marta.

Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine petnaestu godinu za redom organizuju akciju za unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagrađivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, sa druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu.


Organizatori pozivaju sve pojedince, organizacije i institucije da pošalju predloge za dobitnike ovogodišnjih priznanja Zeleni i Crni list putem linka ili prijavnih formulara na sajtovima Radio Beograda (www.radiobeograd.rs i www.rts.rs) i Pokreta gorana Vojvodine (www.pgv.org.rs).

Popunjen prijavni formular, sa predlogom za nosioce priznanja Zeleni i Crni list, treba poslati najkasnije do 6. maja na imejl: sekretarijatrb2@rts.rs ili office@pgv.org.rs, ili poštom na adresu: Radio Beograd 2, Hilandarska 2, 11000 Beograd ili Pokret gorana Vojvodine, Mitropolita Stratimirovića 5, 21205 Sremski Karlovci.

RIO TINTO - KANDIDAT ZA CRNI LIST 


Rio Tinto - kandidat za Crni list


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html