Sadnice iz Velikog parka i dalje kradu nesavesni

Sadnice iz Velikog parka i dalje kradu nesavesni

Radnici JKP Šumadija su prilikom radova na uređenju Velikog parku uočili da je tokom vikenda počupano i pokradeno više od 15 komada četinarskog šiblja – fotinije, saopštilo je ovo komunalno preduzeće.

- I pored našeg nastojanja da zelene površine u gradu uredimo i ozelenimo, na žalost, sve više se susrećemo sa nesavesnim ponašanjem naših sugrađana koji na ovaj način uništavaju zelenilo grada. Protiv NN lica podneta je prijava policiji zbog vandalskog ponašanja i pričinjene materijalne štete, a mi još jednom apelujemo na sugrađane da ovakvim postupcima ne narušavaju izgled grada, saopštilo je JKP.

Osvrt PPNS

Podsećamo, Grad Kragujevac je ovog leta pokrenuo akciju "Vrati dah prirodi posadi drvo" (detaljnije OVDE). Odluka je usvojena, ali ostaje upitno: NAKON ZABRANE GRADNJE BEZ SADNJE DRVEĆA U KRAGUJEVCU - MOŽE LI SE OVOM MEROM ZAISTA ZAŠTITI POSTOJEĆA I NAPRAVITI NOVA ZELENA POVRŠINA?

Pod upitnikom je i zaštita sadnica, rada JKP, a tako i budžeta u koji se slivaju sredstva Kragujevčana. 

Pošto ova vrsta vandalizma ne jenjava, postojeća zakonska regulativa ne daje rezultate, baš kao i svi vidovi edukacije, "širenja svesti" nesavesnih, možda bi naredna akcija grada mogla da bude nalik onoj sa Novog Zelanda. Tamo je REKA VANGANUI SA STATUSOM ŽIVOG BIĆA.

Reka Vanganui (Novi Zeland) sa statusom živog bića
Našeg velikog pesnika Ljubivoja Ršumovića je obradovala ova vest te 2017. godine:

"Svaka reka je živo biće, a samo je Novi Zeland, doneo odluku da maorsku reku Vanganui proglasi živim bićem. Maori su se izborili za svoju reku i oni nju smatraju za jednu od njih. Budimo Maori."

Sadnice, stabla, šume mogle bi na sličan način da se zaštite u prvoj prestonici moderne Srbije, srcu Šumadije kojoj je to i deo identiteta. U tom slučaju, nasrtaji ovakvih bezumnika na živo biće zasluživali bi teže kazne. Kragujevac bi tako još jednom bio prvi po nečemu osobenom.

Jednako bi mogla da se zaštiti reka Lepenica, kao i sve njene pritoke, koje smo nečinjenjem savesnih uspeli da pretvorimo u kanale otpadnih voda.

Reka Vanganiu dobila je jednaka prava kao i ljudsko biće posle 140 godina borbe lokalnog maorskog plemena. Nadamo se da Kragujevac ima snage za samoodbranu, da će naći načina da se odupre vandalima iz svojih redova u bliskim budućim danima. 

Foto: JKP ŠumadijaARHIVA PPNS VLADA USVOJILA PROGRAM ZAŠTITE VAZDUHA DO 2030.

Daleko najizraženiji uticaj na zdravlje uočen je pri izlaganju suspendovanim česticama PM2,5, za koje je modeliranjem za referentnu 2015. godinu dobijena procena od 9.773 prevremenih smrtnih slučajeva, i više od 92.000 godina skraćenog životnog veka.

Uticaj na zdravlje zagađujuće materije PM2,5:

  • hronični mortalitet (30+) - slučajevi prevremene smrti: 9.773
  • bronhitis kod dece starosti od šest do 12 godina - dodatni slučajevi: 22.762


Vlada usvojila Program zaštite vazduha do 2030.

"RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html