Stavovi studenata u sklopu foruma ’Zelena agenda i poljoprivreda’

Stavovi studenata u sklopu foruma ’Zelena agenda i poljoprivreda’

Studenti treće godine Ekonomskog fakulteta Univerzitetu u Novom Sadu (UNS) predstavili su rezultate svog istraživanja "Stavovi mladih o Zelenoj agendi i održivom razvoju" u sklopu poljoprivrednog foruma "Zelena agenda i poljoprivreda" koji je održan 22. maja.

Cilj ovog istraživanja bio je ne samo utvrđivanje stepena informisanosti i stavova mladih o Zelenoj agendi i održivom razvoju, već i identifikacija osnovnih prepreka u sticanju znanja i uključivanju mladih u akcije koje pozitivno utiču na održivi razvoj.

PRVI PRVI NA SKALI
O Agendi 2030 - Republički zavod za statistiku

Istraživanje je sprovedeno putem onlajn ankete na uzorku od 138 ispitanika, od kojih je čak 97% mladih u dobi do 26 godina. Kao metoda merenja stavova i mišljenja ispitanika u ovom istraživanju je korišćena Likertova skala (1-5), gde 1 označava potpuno neslaganje ili nepodršku, a 5 potpunu saglasnost ili podršku.

Na osnovu odgovora na pitanje "Koliko često razmišljate o ekološkim problemima u svakodnevnom životu?", ustanovljeno je da veliki broj mladih posvećuje pažnju ekološkim problemima sa kojima se svet suočava, jer je čak 67,4% njih svoje razmišljanje ocenilo ocenom 3, 4 i 5. Međutim, kada je reč o poznavanju Zelene agende, 31,2% ispitanika nikada nije čulo za nju, dok samo 6,5% smatra da su potpuno upoznati sa ovom temom.

Na osnovu njihovih odgovora, primetno je da su internet i društvene mreže (60,9%) glavni izvori informacija koji su doprineli njihovim saznanjima o Zelenoj agendi. Takođe, obrazovne institucije su se pokazale kao značajan izvor informacija (32,6%). Veliki broj ispitanika (88,4%) smatra da je obrazovanje ključno za podizanje svesti o ekološkim problemima.

Kada je reč o grupama aktivnosti Zelene agende, mladi su kao najznačajniju označili one koje se odnose na održive prehrambene sisteme i ruralni razvoj. Svesnost o značaju ove grupe aktivnosti potvrdili su i odgovorom da je kvalitet hrane (89,9%) prioritet u odnosu na cenu (10,1%). Bez obzira na nivo informisanosti o Zelenoj agendi, čak 92% ispitanika podržava njenu implementaciju u Srbiji.

Razmatrajući odgovornost za ekološke probleme koji se često stavljaju na teret sektoru stočarstva, istraživalo se kako mladi percipiraju tu tvrdnju. Podaci pokazuju da se 29% ispitanika uopšte ne slaže s tim, dok se svega 4,3% potpuno slaže.

VIDEO: Međunarodni forum Agrokaz - Radio-televizija Vojvodine (7:02)


Jedan od ključnih problema koji je identifikovan jeste percepcija mladih da nisu dovoljno uključeni u procese donošenja odluka o životnoj sredini (89,9%). Da bi se rešio ovaj problem, ispitanicima je data prilika da predlože šta bi ih motivisalo da se više angažuju u takvim procesima. Neki od predloga koje su dali uključuju edukativni sadržaj na društvenim mrežama, takmičenja sa studijama slučaja o ekološkim problemima, povećanje svesti o problemima i načinima za njihovo rešavanje, volonterske akcije, javne pozive i slično.

Drugi ključni problem koji se istakao je nepoverenje mladih u donosioce odluka vezane za Zelenu agendu, odnosno nepoverenje u Vladu. Naime, 83,3% ispitanika nema poverenja u donosioce odluka, što ih dodatno demotiviše da se uključe u pomenute procese.

Ispitanici su takođe bili upitani da li su čuli za nedavne proteste poljoprivrednika u Evropi, pri čemu je 90,6% njih potvrdilo da jeste, dok je 76,1% istaklo da smatra da su protesti efikasan mehanizam za poboljšanje položaja poljoprivrednika.

Na kraju, postavljeno im je pitanje koliko su optimistični da je moguće postizanje klimatske neutralnosti Evrope, gde je najveći broj ispitanika (49,3%) stavio ocenu 3 na skali od 1 do 5.

PRVI PRVI NA SKALI
EU za Zelenu agendu u Srbiji - UNDP

Na osnovu analize može se zaključiti da mladi imaju opštu svest o ekološkim problemima, ali nisu dovoljno upoznati sa Zelenom agendom. Rešavanje ovih izazova zahteva edukaciju mladih i podsticanje njihovog aktivnog učešća u rešavanju ekoloških problema. Saradnja mladih sa vlastima na projektima o ekološkoj održivosti je ključna, jer takav pristup omogućava sinergijski efekat na važnim pitanjima koja se tiču celokupne zajednice.

Suorganizatori Foruma su Društvo agrarnih ekonomista srbije (DAES) i Erasmus+ projekat "Agrokaz".

Branislav Žeravić, Stefan Ljubinković i Dušan Ninkov 

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html