Svetski Dan zaštite životne sredine u Kragujevcu

Svetski Dan zaštite životne sredine u Kragujevcu

Svetski Dan zaštite životne sredine, grad Kragujevac obeležio je predstavljanjem nacionalne kampanje “Merenje radona u Srbiji“ koju realizuje Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Prezentaciji su prisustvovali Damjan Srejić načelnik Šumadijskog upravnog okruga, Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, ravnomerni i održivi razvoj i predstavnici institucija i udruženja čije su aktivnosti usmerene na zaštitu životne sredine.

- Današnje predavanje jedno je od od aktivnosti kojima lokalna samouprava grada Kragujevca želi da obeleži svetski Dan životne sredine, a ujedno koristimo priliku da udruženjima koja su nam izašla u susret i organizovala sutrašnju veliku akciju čišćenja Šumarica predstavimo nacionalnu kampanju merenja radona, kaže Vladimir Makismović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, ravnomerni i održivi razvoj. Radon je radioktivni gas koji je posle duvanskog dima drugi uzročnik nastanka kancera pluća i sastavni je deo sredine u kojoj živimo.

- Zahvaljujući nacionalnoj Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost, grad Kragujevac će dobiti jedan broj uređaja za merenje radona koji će nam omogućiti da saznamo kako stojimo sa koncentracijom radona, jer to je problem koji se lako rešava, ali je vrlo bitno da ga identifikujemo, ističe Vladimir Makismović.

Merenje radona obavlja se u domaćinstvima specijalizovanim detektorom koji se postavlja u boravišni prostor (police, stočići, ogledala) i period merenja je od tri do šest meseci. Detektori se potom šalju u laboratoriju i dobijeni rezultati biće predstavljeni kako javnosti tako i učesnicima u projektu i predstavljaće temelj za pravljenje budućeg akcionog plana u Srbiji čiji je osnovni cilj smanjenje dugoročnih rizika izlaganja radonu u zatvorenim prostorijama. Distribucija detektora za radon planirana je u oktobru ove godine. Vlasnici kuća i stanova koji žele da učestvuju u projektu popunjavaju upitnik koji se nalazi na internet strani posvećenoj radonu u Srbiji i učešće je besplatno.

Inače, obeležavanje svetskog Dana zaštite životne sredine uz podršku grada Kragujevca, nastavlja se sutra velikom akcijom koju u saradnji sa kragujevačkim udruženjima u Šumaricama organizuje Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj. Posle okupljanja koje je predviđeno u 8:30 kod hotela Šumarice, aktivisti i građani će od 9 do 11 sati na tri punkta čistiti Spomen park Kragujevački oktobar, dok će potom na Šumaričkom jezeru biti organizovan niz radionica na temu zaštite životne sredine.

Izvor: kragujevac.rs  

PPNS/DREN/EKOLOGIJA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari