U funkciji realizacije projekta Jadar sprovode se veliki infrastrukturni poduhvati, po odlukama Vlade

U funkciji realizacije projekta Jadar sprovode se veliki infrastrukturni poduhvati, po odlukama Vlade

Nema nikakvih naznaka da se projekat "Jadar" zaustavlja, da je obustavljen - šta više, razvija se nesmanjenom žestinom, a najveći deo sredstava utrošen je u poslednje tri godine, rekao je advokat Sreten Đorđević na pres-konferenciji o poslovanju korporacije Rio Tinto u Srbiji koju je organizovao pokret "Marš sa Drine" .

- Rio Tinto preko je svojih preduzeća od osnivanja, Rio Sava eksplorejšn, uložio je 511,2 miliona evra u projekat "Jadar". Najveći deo ovog kapitala je iskorišćen za pokriće gubitaka iz prethodnih i tekućih godina poslovanja koji su na kraju 2023. godine iznosili 487,8 miliona evra. U periodu od 2019. do 2023. godine preduzeće je iskazalo ukupan neto gubitak od 44,5 milijardi dinara, što je znatno više u odnosu na ostvarene gubitke od osnivanja do 2018. godine, kada su ukupni gubici iznosili 12,6 milijardi. U "prevodu", radi se o ogromnom investiranju od 2019. do kraja 2023, koje se generiše kao gubitak zato što preduzeće nema proizvodnju i način da stiče dobit, kazao je Đorđević.

On je naglasio da u okviru troškova usluga postoje dve ključne stavke.

- Jedna je "ostale usluge analiza istraživanja" - na šta je potrošeno 173 miliona evra, i "neproizvodne usluge", na šta je potrošeno 143 miliona evra. Neproizodne usluge se odnose na troškove po osnovu konsultantskih usluga u zemlji i usluga povezanih lica iz inostranstva u cilju "podrške istraživanjima i razvoju projekta Jadar". U okviru stavke "ostale usluge analiza istraživanja" su troškovi izrade bušotina i izrade istražno-eksploatacionih bunara, kao i troškovi za nastavak aktivnosti na izradi studije izvodljivosti.

Đorđević je napomenuo da je ova studija izvodljivosti u svom finalnom obliku dostavljena nadležnim organima Republike Srbije još 2021. godine.

- Nije jasno, da li je ta studija bila falš, pa se sada radi nova, a mogla bi biti i studija koja je dostavljena samo iz formalno-pravnih i procesnih razloga, da bi postojala potvrda o tome da je dostavljena neka studija izvodljivosti, ili kompanija pod ovom stavkom radi nešto sasvim drugo. Nemamo način da ostvarimo dodatni uvid u podatke koji bi nam jasno pokazali na šta su plaćena ovolika sredstva, naglasio je Đorđević.

Neki projekti su ostali u "trećem planu", dodaje advokat.

- Nisu obustavljeni veliki infrastrukturni projekti koji su u funkciji realizacije projekta Jadar. To su: brza saobraćajnica Lajkovac-Loznica, železnička pruga Valjevo-Loznica, izgradnja visokonaponske mreže od Valjeva do Gornjih Nedeljica, kao i gasifikacija od Beograda, preko Valjeva i Osečine ka Gornjim Nedeljicama i Loznici,  Svi ovi projekti se sprovode u funkciji realizacije projekta "Jadar". Kada vidite odluke Vlade Srbije o njihovoj realizaciji, vidite da su radi realizacije velikih industrijskih poduhvata na ovom području, gde nema ni jednog drugog osim projekta "Jadar". Potpuno je jasno da projekat ne staje, da se i dalje realizuje, kao i da svi ovi infrastrukturni projekti za potrebe "Jadra". Kada sam govorio o gasovodu, morate da znate da Loznica već ima dva gasovoda - jedan ide iz Šapca, a drugi dolazi iz Bosne. Čemu treći veliki gasovod koji dolazi do Loznice? Prema svim dostupnim podacima, radi se o gasovodu za potrebe realizacije rudnika i hemijskog postrojenja za preradu rude jadarit, zaključio je Đorđević.

ARHIVA PPNS PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO, 4:03:55)

Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO)
Ovo je infrastrukturna kolonizacija, komentar je Bojane Novaković iz "Marša sa Drine", koja je dodala:

- Važno je da pogledamo širu sliku ovog ubrzanog procesa profitnog motiva. Ništa u ovom procesu troškova ne dokazuje da ova kompanija ima interes da reši problem klimatskih kriza, ali njihov je marketing da su spasitelji sveta. U Evropi postoji Zakon o kritičnim sirovinama koji je direktno povezan sa projektom "Jadar". Evropa hoće naš litijum, to nam je već rečeno. Projekat u dolini Jadra koji je ukinut po našim zakonima, je direktno povezan sa sporazumom koji Srbija potpisuje sa Evropom.

Novaković je iznela informaciju sa skorijeg panela Evropske komisije o tom zakonu i o projektima strateškog interesa, kojima mogu da apliciraju za sredstva za rudarske projekte. 

- "Svaka članica Evropske unije ima pravo da stavi veto na projekat koji može da se desi na njenoj teritoriji". Mi smo u Srbiji stavili veto na ovaj projekat. Da li i neko ko nije članica EU ima pravo da kaže ne? Tranzicija nije zelena ako je zelena samo vama. Mene ne zanimaju njihove regulative, nisam za okupaciju ove zemlje - nećemo rudnik u dolini Jadra, tačka. Sve regulative mogu da budu ispunjene, ali to je i dalje rudnik, i dalje će da zagađuje mesto koje ima izvor čiste vode, hrane, zemlje i vazduha, zaključila je Novaković.

NAJAVA KONFERENCIJE

SNIMAK PRES-KONFERENCIJE
(VIDEO, 55:15)


ARHIVA PPNS: RADION
OBLAK U BERMUDAMA MALI SVETIONIK NEONSKA DUGA
PRVI PRVI NA SKALI Oblak u bermudama Darko Kocjan 202 PRVI PRVI NA SKALI Mali svetionik The Little Lighthouse Stanislav Zabic PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Neonska duga - rokenrol magazin Zikice Simica
LET IT ROLL SREDINOM ULICE ČEKAJUĆI VETAR
PRVI PRVI NA SKALI Let It Roll Zoran Paunovic Portal PRVI PRVI NA SKALI Sredinom ulice Moma Rajin PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Cekajuci vetar Radio Beograd

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html