Uskoro video nadzor na Metinom Brdu - prvi u Kragujevcu u 2024.

Uskoro video nadzor na Metinom Brdu - prvi u Kragujevcu u 2024.

Dugo najavljivan video nadzor na Metinom Brdu, kao sredstvo u borbi protiv formiranja divljih deponija, biće postavljen na ovoj lokaciji tokom narednih nedelju dana.

Ovo je informacija koju udruženje PRVI PRVI NA SKALI (PPNS) saznaje iz preduzeća DM video koje je podizvođač radova za firmu Macchina Security, partnera lokalnih samouprava u Srbiji u okviru projekta koji finansira Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vrednost projekta, uključujući Kragujevac, trenutno nam nije poznata (nadležni u gradu ne raspolažu informacijom).

PRVI PRVI NA SKALI Uskoro video nadzor na Metinom Brdu... 2
Prvi video nadzor u Kragujevcu u 2024.

Lokacija video nadzora biće na raskrsnici neasfaltiranih ulica Raše Plaovića i Tihomira Vuksanovića, 200-ak metara iznad ambulante u Čegarskoj.

Sa ove tačke i nekoliko u neposrednoj blizini, protekle dve godine uklonjeno je više tona najrazličitijeg otpada u gradskim i nacionalnim akcijama - "Zavrni rukave 2024", "Čisto iz ljubavi 2023", "Zavrni rukave 2023"...

Biće to prvi video nadzor instaliran na teritoriji Kragujevca u ovoj godini.


- Do kraja nedelje biće izbetonirana i postavljena ploča za stub koji smo već sklopili. Sledeće nedelje dolazimo da uspravimo stub i aktiviramo karticu. Stub je visine šest metara, pocinkovan je, a na njemu će biti tri kamere koje detektuju pokret. Kamere su brend Dahua, jedan je od najpoznatijih u poslu video nadzora, kineske proizvodnje. Ne postoji video nadzor koji nije tamo proizveden, za PPNS kaže Darko Manhal, predstavnik DM videa.

PRVI PRVI NA SKALI Uskoro video nadzor na Metinom Brdu... 3
Nadziraće Grad i MUP

Monitoring Metinog Brda vršiće se sa dve lokacije.

- Lokalna samouprava obezbeđuje karticu sa brzim internetom, imaće prateću opremu, rutere i slično. Na već postojeći monitoring dodaje se i ova lokacija, a uz Grad nadzor vrši i MUP. Ovim nadzorom može i na 500 metara da se jasno prepozna, na primer, koji je model automobila, objašnjava Manhal.

Pomenuto preduzeće Macchina Security koje sprovodi ovaj projekat sa lokalnim samoupravama je iz Beograda, osnovano je 2002. godine, ima predstavništva u Novom Sadu, Nišu i Čačku.

PRVI PRVI NA SKALI Uskoro video nadzor na Metinom Brdu... 4
Već zabranjeno bacanje smeća, ali...

Na jednoj tabli u neposrednoj blizi ove lokacije godinama piše: "Zabranjeno bacanje smeća, kazna 10.000 dinara". Građani su je sami postavili u pokušaju da deluju na svest "nesavesnih".

Ova poruka bi uskoro konačno trebalo i da dopre do tih neodgovornih žitelja Kragujevca koji Metino Brdo doživljavaju kao vlastito smetlište. Budu li nastavili sa tom praksom, moći će i da se pogledaju na snimku, nakon čega će biti procesuirani.

PRVI PRVI NA SKALI Uskoro video nadzor na Metinom Brdu... 5
Iako je na ovoj lokaciji u toku formiranje "Staze Josifa Pančića" (u drugoj polovini jula biće zvanično predstavljena postavljanjem info-table - naknadno detaljnije), za šta je prokrčen širi put kojim se sada bezbedno hoda, a u dva navrata pokošena je trava, posečeno je divlje rastinje, pojedinci ne shvataju da treba da se pridruže odgovornijem odnosu prema Metinom Brdu.

Zavrni rukave #11: Očišćen deo Metinog Brda - prva akcija u 2024.
Foto: Zavrni rukave #11, kišni 25. mart 2024.

Oni i dalje ruže tromeđu MZ Heroj Filip Kljajić, Pivara i Beloševac, ostavljajući za sobom svakojako smeće - trenutno čeka uklanjanje tepih, više delova nameštaja, trulo voće..., pa čak i uginule životinje koje je po našoj prijavi uklonilo JKP Šumadija prošlog meseca. 

Nakon primene video nadzora za kažnjavanje onih koji ovde prave divlje deponije, stvoriće se uslovi da se Metino Brdu ubuduće prepoznaje ne kao smetlište, već šetalište, za šta će i da služi "Staza Josifa Pančića". Ona od budućeg video nadzora vodi do spomenika Radoju Raki Ljutovcu, na koti koja je za "brđane" najlepši vidikovac koji ima Kragujevac.

D. M. M. - PPNS

GALERIJA PPNS: METINO BRDO: STAZA U NASTAJANJU... I


Galerija PPNS: Metino Brdo: Staza u nastajanju... I

GALERIJA PPNS: METINO BRDO: STAZA U NASTAJANJU... II 

Galerija PPNS: Metino Brdo: Staza u nastajanju... II

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html