Zavrni rukave #11: Očistimo Metino Brdo, 2024/1

Zavrni rukave #11: Očistimo Metino Brdo, 2024/1

Velika nacionalna akcija "Zavrni rukave" biće 11. put organizovana u Srbiji, ove godine na rekordnih 313 lokacija u nedelju 24. marta od 12 do 14 časova. To je najveća akcija čišćenja Srbije u kontinuitetu. U 2023. godini okupilo se 5.500 ljudi u 160 gradova i opština. Pokretač je UG Eko straža iz Beograda.


Prva ovogodišnja akcija u Kragujevcu prijavljena je na Metinom Brdu, a okupljanje je od 11:45 iza ambulante Doma zdravlja u Čegarskoj. Koordinator akcije je UG PRVI PRVI NA SKALI (PPNS).


Foto: Zavrni rukave - Metino Brdo, 2023

Od 12 časova počinje čišćenje javne površine, počev od trotoara ispred ambulante, uzbrdo sa obe strane ulice Raše Plaovića i nadalje stazom desno - do šume i ka spomeniku Raki Ljutovcu, gde se akcija završava.

Prošle godine UG PPNS je koordiniralo dve velike nacionalne akcije: 23. aprila bilo je 70 volontera koji su prikupili 150 kesa smeća, a 10. maja 148 volontera je sakupilo 2.035 kilograma smeća. Pre toga, u martu je inicirano gradsko JKP koje je uklonilo 30 kubika smeća sa do tada postojeće divlje deponije.

Podrška akciji

I ove godine akciju zvanično podržava JKP Šumadija koje će u nedelju posle 14 časova preuzeti sav prikupljeni otpad, potvrdila je Marija Nikolić, rukovodilac sektora čistoće. Šumadija obezbeđuje i deo kesa za prikupljanje smeća. Akciju na Metinom Brdu pomaže i preduzeće Ekostar pak iz Beograda obezbeđivanjem džakova i rukavica koje će takođe biti podeljene učesnicima.

TP "Morava" kao i 2023. godine donira osveženje - vodu i poslasticu.

Poziv "Očistimo Metino Brdo" u sklopu akcije "Zavrni rukave", kao svoj vid podrške, prosleđuju prve komšije: glavni orijentir akcije - ambulanta Doma zdravlja "Bresnica 3", kao i Apoteka Kragujevac, pekaramarket...


I ovogodišnje okupljanje sprovodiće se uz prisustvo ekipe Crvenog krsta, zvaničnog partnera udruženja PPNS. O akciji je obaveštena Policijska uprava Kragujevac.

Promotivna kampanja se odvija na portalu udruženja PRVI PRVI NA SKALIsajtu EKOLOGIJA KRAGUJEVAC i više društvenih mreža. Akcija je tema sadržaja nekoliko kragujevačkih glasila, a gostovanja su omogućena na radiju Zlatousti i TV Kragujevac


Na društvenoj mreži Fejsbuk postoji događaj, pa smo unapred zahvalni svim posetiocima portala koji upute pozivnice onima koje procene kao spremne da odvoje dva sata svog vremena za čišćenje Metinog Brda zajedničkim snagama.

Nakon akcije, može da se nastavi druženje, izlet na ovom kragujevačkom vidikovcu. Prema prognozi RHMZ, u nedelju će najviša dnevna temperatura biti 21 stepen, a prijatan dan najavljuju i meteo-aplikacije.


Ova akcija ostaje nadpartijska, kakva je od samog početka. Kao takva je predstavljena javnosti i najavljena nadležnima, takva će biti beležena video i foto-zapisima, otuda napomena za sve učesnike: poželjno je korišćenje obeležja udruženja, organizacija, klubova..., partijska
nisu prihvatljiva.


Kako je bilo prošle godine na Metinom brdu pogledajte u galerijama PPNS:

1) METINO BRDO - 48 SATI PRE AKCIJE ZAVRNI RUKAVE


2) ZAVRNI RUKAVE #10: OČISTIMO METINO BRDO!


Zavrni rukave u Kragujevcu

U Kragujevcu će se sprovoditi akcija na još devet lokacija: jezero Bubanj, naselje Beloševac, Šumaričko jezero, Vinogradi, OŠ "Svetozar Marković", Erdoglija, Veliki park, Resnik i Železnička stanica. Kragujevčani koordiniraju i čišćenje Gružanskog jezera.


Akciju u Beloševcu vodi UG Zeleni mir Srbija, u Vinogradima pokret Kreni-promeni, a na Bubnju, Šumaričkom jezeru, u OŠ "Svetozar Marković", Erdogliji, Velikom parku, Resniku i na Železničkoj stanici - Milica Avramović, Maja Rilak, Slađana Atanasovski, Jelena Pavlović, Jelena Varagić, Milan Janjić i Tatjana Sretenović iz tima vođa Eko straže u Kragujevcu. Na Gružanskom jezeru koordinator je UG Ekomar.


Zavrni rukave u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji

Na teritoriji Šumadije i Zapadne Srbije redom su prijavljivane sledeće lokacije (linkovi preko naziva vodi do tačnih koordinata):

  1. KRAGUJEVAC, Metino Brdo
  2. Kosmaj, Spomenik palim borcima
  3. KRAGUJEVAC, Jezero Bubanj
  4. Jagodina, Dražmirovac
  5. Povlen, Debelo Brdo
  6. Požega
  7. KRAGUJEVAC, Beloševac
  8. Slavkovica
  9. Lazarevac
  10. KRAGUJEVAC, Šumaričko jezero
  11. Tara, Zaovine
  12. Kraljevo, Ibarsko šetalište
  13. GRUŽA, Vrbeta
  14. Arilje, Veliki Rzav
  15. Priboj, Limski kej
  16. Arilje
  17. Valjevo, reka Ljubostinja
  18. KNIĆ, Gružansko jezero
  19. Belosavci
  20. Sokolja
  21. Rudnik
  22. Šabac, Tabanović šljunkara
  23. KRAGUJEVAC, Belodrimskа-Ilije Kikovića
  24. Kraljevo, Ribnica
  25. Valjevo, OŠ "Nada Purić"
  26. Gornje Nedeljice
  27. Gornji Milanovac, Nevade
  28. KRAGUJEVAC, OŠ "Svetozar Marković"
  29. Bogatić, Crna Bara
  30. Šabac, Park Letnjikovac
  31. Vrnjačka Banja, Vrnjci, Zapadna Morava
  32. Topola
  33. KRAGUJEVAC, Erdoglija
  34. KRAGUJEVAC, Veliki park
  35. Lučani, Vidikovac Kolonija
  36. Gruža
  37. Kubršnica, Risovačka pećina
  38. KRAGUJEVAC, Resnik
  39. Valjevo, Ušće reke Gradac u Kolubaru
  40. KRAGUJEVAC, Železnička stanica
  41. Bajina Bašta, Plaža Rača
  42. Prijepolje, Obala Lima-Stanica Krpović


Na teritoriji Srbije prijavljeno je rekordnih 313 lokacija, najviše u Beogradu - 131 (41,8%), a slede: Novi Sad - 15, Kragujevac - deset, Blace - devet, Pančevo i Obrenovac - po osam, Niš - sedam, Lazarevac, Aleksandrovac, Prokuplje - po četiri, Valjevo, Kraljevo, Stara Pazova, Vranje - po tri...


Svi detaljni o nacionalnoj akciji nalaze se na sajtu Zavrni rukave i na sajtu pokretača - UG Eko straža.



Foto: Prviprvinaskali.com


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html