Zabranjeno za bebe

Zabranjeno za bebe

Hodalice, sedišta, ležaljke, nosiljke, flašice, cucle, … oko svega postoji ZA i PROTIV, nesuglasice i dileme, i nekad nam se čini da nas neke preporuke samo još više zbunjuju. Sećate se, pominjala sam i nesuglasice oko uvođenja čvrste hrane, davanja tečnosti, redosleda namirnica, ali postoje stvari oko kojih se svi slažu - šta je to što NE SMEMO davati bebama tokom uvođenja čvrste hrane, ili do navršenog prvog rođendana. Oko uvođenja čvrste hrane i redosleda namirnica ćete se verovatno posavetovati sa pedijatrom, a ja bih samo da vas podsetim na to šta bebi ne treba da date.

ŠEĆER

Zaista nema potrebe za dodavanjem šećera bebinim obrocima. Dodatni šećer može biti jedan od uzroka gojaznosti deteta, odbijanja “slanih” obroka, karijesa, ali i kasnijeg favorizovanja slatkih obroka i hrane. Kako u najmlađem dobu stičemo navike u ishrani, upravo je u ovom periodu najvažnije da detetu ne razvijemo afinitet prema slatkim obrocima. Naročito nema potrebe šećeriti žitne i mlečne kaše, ili pripremati zašećereno mleko.

SO

Bez obzira što je bebi so potrebna, nema potrebe da je dodajemo bebinim obrocima jer suvišan natrijum može bespotrebno opteretiti bebine bubrege. Takođe, kako je slano stečeni ukus, a i kako so uvek ograničavamo u ishrani, ne bi bilo dobro da kod dece razvijamo afinitet prema slanijim obrocima. Možda nama kaša deluje bljutavo jer volimo začinjena jela, za bebu koja se ranije nije susretala sa drugačijim ukusima je sasvim dobra. Takođe, molim vas, začine od sušenog povrća i soli sa dodatim aditivima, nikako nemojte koristiti.

MED

Med je zdrav, i vodeći se tom mišlju neke mame odluče da ga daju bebama kako bi im poboljšale imunitet. Na ovaj način bebama dodaju suvišne ugljene hidrate, ali i daju im jak alergen i mogući izvor izazivača botulizma, Clostidium Botulinum. Ne žurite sa dodavanjem meda i obavezno sačekajte prvi rođendan.

SIROVO I NEDOVOLJNO KUVANO MESO ILI RIBU

Krvavi biftek i suši su veoma ukusni i mogu biti zdravi, ali se na njima mogu naći i mikroorganizmi. Ovakvi obroci mogu biti uzroci ozbiljnih alimentarnih intoksikacija, pa bebine obroke moramo dovoljno termički obrađivati. Molim vas da deci ne dajete krvav biftek, dimljenog lososa i slična jela, jer možete ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje.

KOŠTUNJAVO VOĆE

Bez obzira što je veoma zdravo, koštunjavo voće može biti uzrok alergijskih reakcija, pa se mora izbegavati, naročito pri samom početku uvođenja čvrste hrane. Ukoliko u porodici nema nutritivnih alergija, i pre navršenog prvog rođendana deci uvedemo koštunjavo voće, moramo voditi računa da im ne damo celo koštunjavo voće, jer može doći do zapadanja i davljenja. Dakle, meljite, usitljavajte i dodajte obrocima, ali nemojte davati bebama jezgra.

KRAVLJE MLEKO

Mnogo je razloga za izbegavanje kravljeg mleka. Pre svega, u odnosu na majčino ili adaptirano mleko nema dovoljno hranljivih materija, pa beba može slabije napredovati. Takođe, sve češće su alergije na kazein i proteine iz kravljeg mleka, kao i intolerancije na laktozu, pa je i iz ovog razloga poželjno da ga u ishranu dece uvedemo što kasnije.

SOKOVI

Izvor suvišnog šećera slatkog ukusa zaista nije potreban u bebinoj ishrani. Bebama je potrebno da sisaju i piju vodu, voćne sokove i sokove od povrća zaista nema potrebe da im nudimo.

PREVIŠE VLAKANA

Biljna vlakna su zdrava i korisna, i hrana bogata vlaknima, kao što su proizvodi i obroci od punog zrna žita, moraju biti deo naše ishrane. Ipak, u ishrani dece nema potrebe da dodajemo izvore biljnih vlakana, naročito ako deca lepo prihvataju kaše od povrća i voća. Insistiranjem na obrocima od punog zrna žita možemo opteretiti bebin digestivni trakt, ali i dodati fitinsku kiselinu bebinim obrocima. Podsetite se priče o fitinskoj kiselini i ukoliko već želite da bebinim obrocima dodajete cele žitarice i pseudožitarice, potrudite se da ih pravilno pripremite kako bi sprečili eventualnu hipovitaminozu.

Drage mame, nadam se da ste se podsetile šta sve treba da odložite u bebinoj ishrani, a kako biste lakše isplanirale bebine obroke, predlažem da se podsetite tekstova o ishrani odojčadi.

* * *

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Jasmina M

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html