Druga strana medalje - Marija Midžović

Druga strana medalje - Marija Midžović

EVROPSKE PREPORUKE O NEŽELJENIM KARDIOVASKULARNIM EFEKTIMA DOPING SUPSTANCI KOD SPORTISTA

Kanabinoidi

Najviše korišćeni proizvodi kanabisa su hašiš i marihuana. Glavna aktivna komponenta je tetrahidrokanabinol (THC) čije se maksimalne koncentracije u krvi dostižu 3-8h nakon pušenja cigarete, a najjači efekti nakon 2-4h i traju od 4-6h. Koncentracija glavnog metabolita u urinu, karboksi-THC, veća od 15μg/l se smatra za doping. THC deluje primarno preko beta adrenergičke stimulacije i verovatno, preko blokade parasimpatikusa. On povećava srčanu frekvenciju i smanjuje udarni volumen srca. Povećanje simpatičke aktivnosti u kombinaciji sa poremećajem perifernog vaskularnog odgovora i arterijskog vazospazma dovodi do pojave tahikardije i insuficijencije vaskularnog refleksa. Ovi patofiziološki mehanizmi su odgovorni za povećanje potreba miokarda za kiseonikom i smanjenja dopremanja kiseonika što dalje, dovodi do akutne ishemije i pojave aritmija. Na taj način, zloupotreba kanabinoida može dovesti do infarkta miokarda, moždanog udara i iznenadne srčane smrti.

Udruženjе za medicinu sporta Srbije

* * *

IDEAL ČINI SPORT MAGIČNIM

Nedozvoljeno stimulisanje podrazumeva da ste na veštački način promenili svoju psihofizičku performansu da biste uradili ono što u stvari ne možete da uradite. Sportista može da trči bez dopinga 9,96, a s dopingom 9,92. U ta 0,4 staju prva četiri mesta na Olimpijadi! Jedno je da nečim savladate tremu, a sasvim drugo da uzmete doping da biste nešto uradili bolje. Posebno je pitanje da li s tremom nešto radite uspešnije. Doping koji je zabranjen u sportu nije dozvoljen ni u drugim oblastima. Pušenje marihuane među sportistima ili umetnicima nije doping, već društveno neprihvatljivo ponašanje.

* * *

Marihuana je prema WADA standardima nezakonita tokom takmičenja, dok je po našim pravilima uvek nezakonita. Ako su sportisti pozitivni i van sezone kod nas, i to povlači posledice.

* * *

Da se Čavić uključio u rasporavu, pitanje je da li bi sport ostao sport. On je zbog svog sportskog dostojanstva sve presekao i rekao da je drugi. Uvek je pobednik onaj ko ima jači moral; možda za to neće dobiti zlatnu medalju, ali će to svi videti. Takva pobeda duže traje. Šta je sad sa Felpsom; snimili su ga kako puši marihuanu. Tu je kraj, a sve je palo na normi koju čak ni sponzori ne mogu da brane. Sponzori bi otkupili njegove slike da su znali za njih.

Porf. dr Dragan Radovanović

DRUGA STRANA MEDALJE


Autor projekta: Marija Midžović
Urednik i izdavač: Nenad Dikić
Beograd, 2009. 


BUDI ZDRAV - IGRAJ POŠTENO (DŽEPNI PRIRUČNIK ANTIDOPING AGENCIJE, 2018)
ARHIVA PPNS

 • BUDI FACA, NE PODRŽAVAJ NASILJE!
 • POJMOVNIK SRPSKE KULTURE
 • BELE POKLADE
 • BADNJI DAN
 • DOBRO DRVO - ŠEL SILVERSTEJN, GOLUB, J. A. F... (VIDEO)
 • ’PLANT FOR THE PLANET’ U KRAGUJEVCU - PRVI PUT U SRBIJI
 • DRUGI FESTIVAL EKOLOŠKIH PREDSTAVA
 • MINI BASKET - PRAVILA IGRE (1966)
 • PUPINOVA BAJKA - ALEKSANDRA NINKOVIĆ TAŠIĆ (RTS)
 • DECA I BLATO
 • PRIČA O MAGARCU I BUNARU
 • NIKOLA TESLA - PRIČA O DETINJSTVU; MOJI IZUMI

PPNS/DOM/DECA


PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html