Post skrining dokument: Životna sredina i klimatske promene

Post skrining dokument: Životna sredina i klimatske promene

- Danas predstavljamo prvu radnu verziju post skrining dokumenta koji je interni naziv i predstavlja sistematski uređen prikaz odgovora na upitnik koji je Evropska Komisija uputila pregovaračkoj grupi, koji ćemo dostaviti u prvoj polovini avgusta. Nadamo se da će otvaranje poglavlja 27 životne sredina biti bez početnih merila, rekla je državni sekretar ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović na skupu posvećenom predstavljanju post skrining dokumenta civilnom društvu.

Božović je naglasila da ukoliko se poglavlje 27 otvori bez početnih merila ta odluka predstavljaće presedan u pretpristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima za ovako kompleksno i zahtevno poglavlje.

- U toku ove nedelje u planu je da se održe javna slušanja i prezentacije post skrining dokumenta zainteresovanim predstavnicima društva i to: Nacionalnom Konventu, kao predstavniku nevladinog sektora, Privrednoj Komori Srbije, kao predstavniku privrede, i Stalnoj konferenciji gradova i opština, kao predstavniku lokalnih samouprava, koje će imati obavezu implementacije oko 70% svih aktivnosti aproksimacije. Nakon toga dokument će biti zvanično prosleđen i svim zainteresovanim Ministarstvima, a zatim na usvajanje Vladi Republike Srbije, a potom i Evropskoj Komisiji, najavila je državni sekretar.

Državni sekretar Božović je zaključila da je osnivanje Zelenog fonda, održivo upravljanje ljudskim kapacitetima, strateško pozicioniranje i institucionalizacija pripreme, finansiranja, implementacije i nadzora infrastrukturnih projekata za oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, uspostavljanje održivog sistema naknada za životnu sredinu, ali i tarifnog sistema za nove usluge zaštite životne sredine prema građanima Republike Srbije, neka od najznačajnijih pitanja sa kojima ćemo se kao sektor zaštite životne sredine suočavati.

* * *

IZ UVODA

I Nacionalni politički i institucionalni okvir:

Republika Srbija je usvojila najbitnije strateške dokumente kojima se reguliše politika životne sredine. Ovi dokumenti sadrže planirane aktivnosti za sprovođenju politike u ovoj oblasti Strategije, koje su u pripremi ili planirane, predstavljene su u određenim sektorskim poglavljima.

Najbitnija strateška dokumenta u procesu su:

1. Nacionalna strategija za aproksimaciju u oblasti životne sredine 

Strategija je usvojena u decembru 2011. godine. Ovom strategijom se nadograđuje Nacionalni program za integraciju Republike Srbije u Evropsku uniju, Nacionalni program zaštite životne sredine i Nacionalna strategija održivog razvoja.

Nacionalna strategija aproksimacije u oblasti životne sredine ima dvostruki cilj: kao prvo, da odgovori na izazove primene zakonodavtsva Evropske unije u oblasti životne sredine u Srbiji, i kao drugo, da obezbedi čvrstu osnovu za pristupne pregovore u okviru Poglavlja 27. Strategija ima za cilj da odgovori na izazove nastale pristupanjem EU stepenom promena neophodnih za organizovanje i funkcionisanje institucija nadležnih za zaštitu životne sredine, i pristupom za premošćavanje ekonomskog nedostatka između uobičajenog načina poslovanja i punog poštovanja pravnih tekovina Evropske unije. Uz Nacionalnu strategiju za aproksimaciju u oblasti životne sredine, postoje Sektorske strategije aproksimacije za horizontalni sektor, kvalitet vazduha i klimatske promene, za sektor upravljanja otpadom, za sektor voda, za sektor industrijskog zagađenja i buke, za sektor hemikalija i GMO i za sektor zaštite prirode i šumarstvo.

. . .

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine 

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari