Cela Danska maršira ka organskoj budućnosti

Cela Danska maršira ka organskoj budućnosti

Već je među najrazvijenijim zemljama u svetu, s obzirom na trgovinu organskim proizvodima, ali to nije dovoljno za Dansku: danska vlada je izašla sa planom – izdvojiće više od 53 milona evra samo u 2015. godini, što pokazuje da je najambicioznija na planeti, kako bi poljoprivredu cele zemlje pretvorila u organsku i održivu. Tako će postati prva u svetu u pogledu proizvodnje. Organska poljoprivreda u Danskoj je već sad ispred svog vremena: nacionalni organski brend će proslaviti svoj 25. rođendan, a 97% građana zna njegovo značenje. To je rekord, uz činjenicu da je izvoz danskih organskih proizvoda povećan za 200% od 2007. godine.

Vlada radi na dva različita fronta. Jedan je davanje podsticaja za pretvaranje tradicionalnog poljoprovrednog zemljišta u organsko, a drugi je stimulisanje povećanje potražnje za organskim proizvodima. Cilj je udvostručiti poljoprivredno organsko zemljište do 2020. (u odnosu na 2007. godinu) i detaljno je objašnjen u dokumentu od 67 tačaka pod nazivom Akcijski organski plan za Dansku. Ne samo da će zemljište koje pripada državi biti uzgajano na organski način, nego će vlada podržati i finansirati one koji rade i ulažu u ovaj sektor, za razvoj novih ideja i tehnologija koje će pomoći rast. I nije u pitanju samo voće i povrće, nego i stoka.

Pređimo na drugi aspekt: promocija. Ko će voditi promene? Vlasti, naravno. Ministarstvo, regije i gradovi su udružili snage i sve institucije moraju da se vode primerom: prvi cilj je 60% organske hrane za javnost. Škole - počevši od vrtića, kao i bolnica i neprivatizovanih kafeterija treba to da poštuju. Državne javne institucije služe oko 800.000 obroka dnevno koji će sve više biti "zeleni". 

ŽIVOTNA SREDINA I OBRAZOVANJE: NIJE SAMO STVAR U HRANI

Iako inicijativu Økologiplan Danmark vodi Ministarstvo hrane, poljoprivrede i ribarstva, i drugi prate sa entuzijazmom: u Ministarstvu odbrane su rekli da će se prilagoditi i 1,1 milion kilograma hrane u bazi i srodnim kafeterijama biće organska hrana (iako je u zapadnom delu zemlje već 40% hrane koju vojska jede organska). Ministarstvo zaštite životne sredine se zalaže za pretvaranje mnogih područja kojima upravlja u organski uzgoj, što znači da proaktivno traže organske proizvođače koji će da iznajme zemlju. Ministarstvo obrazovanja će odigrati svoju ulogu, prvenstveno će da deluje u školama, ali i u poljoprivrednim institucijama i profesionalnim udruženjima poljoprivrednika. Deca i tinejdžeri će naučiti o važnosti ekološke poljoprivrede u školi. Reforma obrazovnog sistema neće samo ići u pravcu edukacije o nutricionizmu, nego će se baviti i organskim uzgojem koji će se izučavati na časovima.

U suštini, cela zemlja i sve njene institucije zajedno marširaju ka organskoj budućnosti. I to je zaista fantastično!

ØKOLOGIPLAN DANMARK

THE HISTORY OF THE ORGANIC FOOD MOVEMENT 

Obrada: Organsko
Izvor: Fine Dining Lovers 


PRVI PRVI NA SKALI Karta Srbija bez GMO

DEKLARACIJA "MI NE ŽELIMO GMO NA NAŠOJ TERITORIJI!" - AUTOR PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

PPNS O GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari