EU odobrila Monsantu dalji uvoz GM šećerne repe

EU odobrila Monsantu dalji uvoz GM šećerne repe

Specifična sorta šećerne repe H7-1, genetički modifikovana da bude otporna na kontroverzni herbicid glifosat, proizvedena u Monsantu, i dalje će biti dozvoljena za uvoz u Evropsku uniju, pošto je obnovljeno odobrenje Evropske komisije za bezbednost hrane (EFSA).

Prvobitno pozitivno mišljenje EFSE izneto je 2006. godine, nakon čega je Evropska komisija naredne godine odobrila H7-1 za uvoz i preradu na period od deset godina.

Monsanto i KVS, sa sedištem u Nemačkoj, zatražili su novu procenu rizika kako bi podneli zahtev za obnovu odobrenja upotrebe ove GM repe.

Pod pretpostavkom da je DNK sekvenca u šećernoj repi H7-1 identična prvobitno ocenjenoj, nema dokaza za nove opasnosti..., koji bi promenili zaključak prethodne procene rizika, zaključila je EFSA.

Prilikom iznošenja mišljenja, Komisija za GMO je uzela u obzir aplikaciju EFSA-GMO-RKS-006, dodatne informacije koje je pružio Monsanto, naučne komentare koje su dostavile države članice i relevantne naučne publikacije. Podaci su sadržali literaturu dobijene sistematičnom pretragom, analize bioinformatike i dodatne dokumente i studije koje je dostavio Monsanto, navodi ova institucija.

Odobrenje EU dodeljeno za ovu šećernu repu odnosi se na upotrebu u uvozu, preradi hrane, kao i na hranu koja sadrži sastojke proizvedene iz H7-1. Gajenje GM šećerne repe unutar Evropske unije i dalje ostaje pod zabranom.

Prodaja GM hrane i sastojaka od GM kultura dopuštena je u EU, ali ako je GM sadržaj veći od 0,9%, mora da bude jasno označeno na pakovanju - to je pravilo koje je na snazi kao de fakto zabrana zbog nepoverenja potrošača.

Podsećamo, vrednosti 0,9% i 0,1% se nazivaju „mernom nesigurnošću“, koja u sebi sadrži mogućnosti greške svih mogućih objektivnih i subjektivnih grešaka tokom pripreme i određivanja uzorka. Usavršavanjem instrumenata i mernih prostupaka, ove MDK granice mogu da se snižavaju. Evropska unija Uredbom EU br. 1830/2003 definiše pravila sledljivosti i označavanja GMO. Tu se, između ostalog, navodi da nacionalna tela dobijaju tehnička uputstva od EK, te da proizvod može da sadrži tragove GMO (do 0,9%), ako je to tehnički neizbežno, za portal PPNS pojasnio je prof. dr Miodrag Dimitrijević, genetičar.

Šećerna repa je srednje do visoko rizična sa aspekta transfera gena, sa useva na usev i sa useva na divlje srodnike. Polen sa šećerne repe se može naći i na udaljenostima većim od jednog kilometra. Unakrsna polinacija korenasto-krtolastih biljaka ne predstavlja veliki problem, jer se njihova berba obavlja pre cvetanja. Dokazano je da dolazi do hibridizacije i introgresije između kultivisane repe i divlje repe, navedeno je u knjizi "Hrana budućnosti ili bioterorizam"

Teoretski, sva hrana koja sadrži sastojke iz bilo koje od 12 GM biljnih kultura (soja, kukuruz, pamuk, repica, krompir, bundeva, papaja, paradajz, šećerna repa, pirinač, lan, cikorija) odobrenih za komercijalnu proizvodnju u SAD, može biti GM jer nema odvajanja GM od ne-GM hrane. Primera radi, pošto je odobreno nekoliko sorti GM kukuruza, svaki proizvod koji sadrži kukuruz: konzervirani kukuruz, kukuruzni sirup, kukuruzni skrob ili kokice mogu sadržati GM. U praksi nije tako jer mnogi odobreni varijeteti nikada nisu plasirani na tržište, ili su bili dostupni samo u kratkom vremenskom periodu, samo na određenim tržištima, istakla je autor knjige dr Tatjana Brankov-Papić.

Izvor: EFSA 
Obrada: Portal PPNS 

 

ARHIVA PPNS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari