Sа protesta poljoprivrednika u Strazburu: Nećemo destruktivnu pogodbu, litijum - dosta je

Sа protesta poljoprivrednika u Strazburu: Nećemo destruktivnu pogodbu, litijum - dosta je

SASTANAK MINISTARA POLJOPRIVREDE U BRISELU: EU ŽRTVUJE POLJOPRIVREDNIKE ZBOG LITIJUMA I INTERESA INDUSTRIJE?

Uprkos protestima i upozorenjima poljoprivrednika, poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu, ratifikovaće u četvrtak 29. februara još dva nova sporazuma: EU - Čile i EU – Kenija


Ilustracija: Ispred Evropskog parlamenta u Strazburu, na traktoru je bio transparent na kome je pisalo “nećemo destruktivnu pogodbu, litijum – dosta je“)

Gde će zaoštravanje evropske krize odvesti EU?

Prošle subote bilo je očigledno da francuski predsednik Makron, izviždan i izvređan na sajmu poljoprivrede u Parizu, ne može da reši ključna pitanja nelojalne konkurencije i ugovora o bescarinskom uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i drugih zemalja i regiona, jer je to domen EU.

Juče je, međutim, na sastanku ministara poljoprivrede u Briselu bilo očigledno da ni Evropska unija o ovim pitanjima ne odlučuje – već su presudni interesi i uticaj agro-industrije i velikih lanaca prodaje.

Upravo su agro-industrija i lanci prodaje ti koji diktiraju cene prilikom otkupa od proizvođača. Trenutno ne mogu da se žale. Njihovi profiti su kolosalni jer im uvoz jeftinih i, uglavnom, nekvalitetnih poljoprivrednih proizvoda ide na ruku. Tako mogu da ucenjuju domaćeg poljoprivrednika iz EU.

Uvoz iz Ukrajine

David Klarnival, ministar poljoprivrede predsedavajuće zemlje Belgije i evropski komesar Januš Vojćehovski ocenili su da je destabilizacija evropskog tržišta u interesu Rusije i da je Rusija zato sračunato zatvorila tradicionalni put za izvoz ukrajinskog žita u afričke i azijske zemlje znajući da će ona zato krenuti u pravcu Evrope.

Komesar Vojćehovski je, međutim, ne sporeći da “sve ovo Rusiji ide na ruku“, rekao da je neophodno uspostaviti takav sistem koji će omogućiti da ukrajinski poljoprivredni proizvodi ponovo nađu put do svojih nekadašnjih kupaca u Africi i Aziji, dodavši da je neophodno da takav sistem “usvoji i Ukrajina“.

Drugim rečima, ukidanje carinskih barijera EU za Ukrajinu zbog solidarnosti u ratu, ne bi smelo da znači da ukrajinska roba ostaje na evropskom tržištu kao sada, već da tranzitira kroz Evropu onako kako je nekad, pre rata, tranzitirala preko Crnomorske oblasti.

Pet organizacija proizvođača hrane iz EU zatražilo je još u prvoj polovini januara od evropskog komesara za poljoprivredu Januša Vojčehovskog da EU usvoji mehanizam za ograničavanje uvoza poljoprivredne robe iz Ukrajine kako bi se evropsko tržište stabilizovalo.

VIDEO: EURONEWS


Teret pomoći „nepravedno raspoređen“

Podrška Ukrajini „biće dovedena u pitanje“ ako se sadašnje mere ne promene, a proizvođači hrane „ne žele da budu izvor razdora“ - pisalo je u tadašnjem saopštenju poljoprivrednih udruženja zemalja EU – uz napomenu da je teret pomoći Ukrajini „trenutno raspoređen neravnopravno“ i da “poljoprivredni sektor nosi neproporcionalan i neizdrživ teret“.

U međuvremenu, do danas se ništa nije promenilo. Na granici sa Ukrajinom poljski poljoprivrednici su pravili blokade, a na samitu EU početkom februara odlučeno je da se roba iz Ukrajine i dalje uvozi bez carina, uz neka orgraničenja koja suštinski neće izmeniti situaciju na evropskom tržištu.

Bugarski i rumunski poljoprivrednici i dalje ukazuju na pojavu pravljenja zaliha jeftinog ukrajinskog žita s ciljem da se iznese u prodaju kada mu cena poraste.

Vojćehovski je juče delovao nemoćno. Samo je mogao da ponavlja da ima razumevanja za poljoprivrednike.

U pitanju je opstanak gazdinstava u EU

Na ministarskom sastanku nije bilo ni govora o obustvaljanju uvoza iz zemalja sa kojima je EU potpisala ugovore o “slobodnoj“ (bescarinskoj) razmeni.

Ukrajini su carine EU ukinute u junu 2022. godine i to je bio okidač za eksploziju već od ranije postojeće krize. Stvarni problem su svi ugovori EU o bescarinskoj trgovini sa Novim Zelandom, sa Kanadom, Australijom, Meksikom, Brazilom, Paragvajem, sa zemljama Zapadnog Balkana …

U tim zemljama u poljoprivredi radi jeftina radna snaga. Ne postoji obaveza poštovanja fitosanitarnih i drugih normi EU vezanih za ograničavanje upotrebe pesticida. Na poljoprivrednim proizvodima ne mora da se naznači detaljno geografsko poreklo i vreme pakovanja. Koriste se, na primer, najotrovniji konzervansi zbog kojih bi neko evropsko gazdinstvo bilo zatvoreno.

U tako nelojalnoj tržišnoj utakmici opstanak mnogih gazdinstava u EU doveden je u pitanje.

Francuska geografkinja Silvi Brunel ovih dana je upozorila:

“U Francuskoj su gazdinstva porodična, u proseku od 69 hektara. U Ukrajini imate “oligopole“ od po više hiljada hektara. Ako jedne sa drugima stavite u konkurenciju na istom planu, ubićete francuskog poljoprivrednika“.

VIDEO: GLOBAL NEWS


Šetan ugovor za evropske farmere

Teško je zamisliti da francuska vlada i predsednik - kao i druge evropske vlade i funkcioneri EU – ovo ne znaju.

Ovih dana, pored Ukrajine najviše se govori o Merkosuru, sporazumu o “slobodnoj“ trgovinskoj razmeni između Evropske unije i Latinske Amerike koji je spreman za potpisivanje.

Sporazum EU-Merkosur je sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije, Brazila, Argentine, Paragvaja i Urugvaja koji ima za cilj progresivnu liberalizaciju trgovine robom i uslugama, otvaranje javnih tržišta i političku saradnju.

Evropska komisija vodi pregovore o ovom sporazumu od 1999. godine. On bi naročito trebalo da omogući olakšavanje trgovine između EU i četiri južnoameričke zemlje preko značajnih smanjenja (ili čak eliminacije) većine carina koje se primenjuju na evropske proizvode. Merkosur je jedan od najvećih ikada ispregovaranih sporazuma o bescarinskoj trgovini i tiče se 770 miliona potrošača.

Posle dvadeset godina pregovora, 2019. godine sporazum je konačno zaključen, ali još nije ratifikovan, zbog nepostojanja konsenzusa. Mnoge evropske zemlje ili regioni odlučno se protive tome.

Velika tačka napetosti oko ovog sporazuma tiče se poljoprivrede. Tekst ugovora predviđa da će se postepeno ukidati carine na evropske automobile i rezervne delove koji se izvoze u zemlje Merkosura. Isto važi i za vino i žestoka pića. Ovo je ogromna konkurentska prednost za evropske izvoznike u ovom sektoru jer trenutno ove carine iznose između 18 i 35 odsto.

Zauzvrat, južnoameričke zemlje će dobiti veći pristup evropskom tržištu za svoju poljoprivrednu proizvodnju, posebno govedinu.

Ova vrsta sporazuma, kažu poljoprivredni sindikati, otvara vrata masovnom uvozu prehrambenih proizvoda koji ne ispunjavaju iste evropske standarde i jeftini su.

„U praktično svim sporazumima o slobodnoj trgovini, poljoprivreda je uvek pregovarački element u zamenu za prodaju automobila ili Erbasovih aviona“, poručili su ovih dana članovi sindikata Konfederacija seljaka čiji članovi rade poljoprivredu bez pesticida i drže 15 odsto obrađivanog zemljišta u Francuskoj.

Međunarodna ekološka organizacija Grinpis objavila je tim povodom da bi Merkosur štetio evropskoj poljoprivredi jer krši klimatske zakone. Grinpis je, pozivajući se na pravnu analizu, izneo procenu da bi Merkosur doveo do povećanja emisije gasova staklene bašte i nestajanja šuma.

Žrtvovanje poljoprivrednika u korist multinacionalnih kompanije

Uprkos protestima i upozorenjima poljoprivrednika, poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu, ratifikovaće u četvrtak 29. februara dva nova sporazuma : EU - Čile i EU – Kenija.

Francuski ekonomista Maksim Komb smatra da Evropa žuri da potpiše nove bescarinske sporazume kako bi se dočepala litijuma, bakra i sličnih resursa neophodnih za razvoj evropske “zelene ekonomije“, makar zbog toga morala da žrtvuje i svoje poljoprivrednike.

„Da biste pomogli evropskim multinacionalnim kompanijama da otvore tržišta u zemljama poput Čilea ili Kenije, morate nešto da kupite od njih u zamenu, u ovom slučaju poljoprivredne proizvode“, analizira on na svom nalogu na mreži X (bivši tviter @MaximCombes).

Čile raspolaže najvećim rezervama litijuma u svetu koje se procenjuju na 26 odsto. Židit Pinjer (Judith Pigneur), ekspert za kopanje ruda u francuskom ogranku ekološke organizacije „Prijatelji zemlje“ (les Amis de la Terre) upozorila je da brojne studije (Globalización de las empresas de enerGía renovable: Extracción de litio y derechos de los pueblos indígenas en Argentina, Bolivia y Chile “Triángulo del Litio” - Amanda Romero, José Aylwin y Marcel Didier) ukazuju da je rudarenje litijuma već izazvalo smanjivanje tokova podzemnih voda u krševitom području Atakama (Atacama). Vode za piće je manje, smanjuje se vegetacija i raznolikost živih vrsta u području.

Međunarodna grupa za energetske izvore UN i OCDE (Global Material Resources Outlook to 2060 - Economic Drivers and Environmental Consequences) upozorili su na ekološke posledice povećavanja rudarenja u svetu ukliko se eksploataciji ne pristupi na planski način.

U izveštajima se govori o pogoršavanju klimatske situacije, o zdravstvenim posledicama, o pojačavanom prisustvu toksičnih materija, uništavanju površine od 6,7 miliona kvadratnih kilometara od čega osam odsto čine zaštićeni prostori (Renewable energy production will exacerbate mining threats to biodiversity).

Poljoprivrednici za sada nisu spremni da budu žrtvovani na oltaru interesa industrije.

O tome govori atmosfera u kojoj je juče u Briselu održan ministarski sastanak. U neposrednoj blizini Evropskog saveta, pred trgom Šuman, na stotine traktora bilo je parkirano ispred policijskih tenkova.

Prethodno su, u subotu, francuski poljoprivrednici dolazak predsednika Makrona na otvaranje Poljoprivrednog sajma u Parizu propratili zvižducima i uvredama, pa i tučom, a „razmena mišljenja“ protekla je tako da je Makronovo presecanje vrpce kasnilo skoro četiri sata.

Pre dve nedelje u protestu poljoprivrednika ispred Evropskog parlamenta u Strazburu, na jednom traktoru je bio okačen transparent na kome je na francusko - engleskom pisalo “nećemo destruktivnu pogodbu, litijum – dosta je“ (na slici).

VIDEO: CRUX


ZAŠTO FARMERI U FRANCUSKOJ NASTAVLJAJU PROTESTE: POLJOPRIVREDNICIMA NEMA KO DA POMOGNE

Dijalog poljoprivrednih sindikata sa francuskom vladom liči na nesporazum koji vlada održava jer iz političkih razloga - naročito uoči evropskih izbora - ne može da kaže da prehrambeni suverenitet Francuske nije u nadležnosti njene vlade već - Evropske unije

Uoči sajma poljoprivrede, koji se u subotu otvara u Parizu, francuski poljoprivrednici nastavljaju proteste. Oni blokiraju supermarkete i u simboličnim akcijama istovaruju stajsko dđubrivo ispred državnih institucija.

Vlada je početkom februara odvojila 400 miliona evra hitne pomoći. Obećala je pojedonstavljenje administrativne procedure kada je reč o ispunjavanju poreskih i ekoloških obaveza poljoprivrednika, isplatila je deo subvencija zaostalih od prošle godine.

Poljoprivrednici još čekaju na ustanovljavanje minimalne zagarantovane zarade i na sprovođenje postojećeg, ali neprimenjivanog, francuskog zakona po kojem agro-industrija i veliki distributeri i lanci prodaje moraju da im daju procenat od svojih kolosalnih zarada od poljoprivrednih proizvoda.

„Antisistemski“ zahtevi

Ostala su, međutim, neispunjena dva ključna zahteva.

Prvi je obustavljanje uvoza iz zemalja van EU sa kojima je EU sklopila ugovore o bescarinskoj razmeni (Kanada, Vijetnam, deo Latinske Amerike, Novi Zeland, Zapadni Balkan itd.). Uvoz poljoprivrednih proizvoda iz tih zemalja obara cene na evropskom tržištu do te mere da su otkupne cene neretko niže od ovdašnjih proizvodnih cena. Ukidanjem carina za Ukrajinu u junu 2022. godine otvorena su vrata EU za ogromne količine ukrajinskog žita, piletine, meda itd. To je zapravo bio okidač za već nakupljeni revolt poljoprivrednika u Evropi.

Drugi ključni zahtev francuskih, ali i drugih evropskih poljoprivrednika je da im se omogući da žive od svog rada.

Problem sa ova dva ključna zahteva je što su oni anti-sistemski i dovode u pitanje funkcionisanje Evropske unije. Prvi zahtev, kojim se traži zaštita od nelojalne konkurencije, protivan je osnovnom načelu takozvane tržišne ekonomije po kojoj se država ne meša u tržište koje se samo organizuje. Drugi zahtev – da poljoprivrednici žive od svog rada – protivan je suštini evropske zajedničke poljoprivredne politike – skraćeno PAK - koja je zasnovana na subvencijama.

U ovom segmentu dijalog poljoprivrednih sindikata sa francuskom vladom liči na nesporazum koji vlada održava jer iz političkih razloga - naročito uoči evropskih izbora - ne može da kaže da sve što je u vezi sa bescarinskim sporazumima o takozvanoj “slobodnoj razmeni“ može da se rešava samo na nivou EU. Drugim rečima prehrambeni suverenitet Francuske nije u nadležnosti njene vlade već - Evropske Unije.

Nepodnošljive nedoslednosti politike EU

Zato veliki deo poljorpivrednika upire prstom u Zajedničku poljoprivrednu politiku Evropske unije (PAK).

Protiv PAK-a ovih dana su ispred Evropskog parlamenta u Strazburu protestovali članovi drugog po snazi poljoprivrednog sindikata u Francuskoj, Seoske koordinacije koja zagovara konvencionalnu poljoprivredu uz upotrebu pesticida “jer nema drugog rešenja“, kako smatraju.

Na moje pitanje “zbog čega su traktore parkirali ispred Evropskog parlamenta“, Mišel Knešt, poljoprivrednik iz Alzasa, koji gaji žitarice, stoku i proizvodi solarnu energiju na svom gazdinstvu, odgovorio mi je ljutito:

“Više ne možemo da podnesemo nedoslednost EU. Od francuskog i od evropskog poljoprivrednika traži se da uvek radi bolje sa manje novca, a sa druge strane dozvoljavamo da se bescarinski uvoze proizvodi iz celog sveta i iz krajeva koji nisu mnogo udaljeni kao što je Ukrajina gde poljoprivrednici nemaju ni iste uslove, ni iste obaveze bilo ekološke, bilo poreske, bilo klimatske“, objašnjava on i navodi primer u Poljske u kojoj poljoprivrednik ne plaća iste doprinose za socijalno osiguranje kao u Francuskoj.

Ističe da Francuska uplaćuje znatno više u evropski budžet nego što joj se iz njega vraća.

“Praktično, to znači da Francuzi doprinose evropskom budžetu i tako pomažu poljoprivrednicima u drugim zemljama da bi zatim poljoprvredni proizvodi iz tih zemalja stizali na naše tržište, u Francusku, pravili nelojalnu konkurenciju i obarali cene“, zaključuje Knešt.

Čije je vlasništvo nad živim svetom?

Sa druge strane zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu protestovao je i sindikat Konfederacija seljaka, uglavnom levo i ekološki orjentisan. Njegovi članovi – uglavnom mali i srednji poljoprivrednici, orjentisani na organsku poljoprvredu, demonstrirali su protiv odluke Evropskog parlamenta da dâ zeleno svetlo za nove vrste genetski modifikovanih prehrambenih biljaka.

“Industrijska poljoprivreda se prema seljačkoj poljoprivredi odnosi kao predator. Naša lokalna teritorijalna poljoprivreda hrani lokalno stanovništvo i ona je ta koja garantuje prehrambeni suverenitet ovde na Zapadu ali i u ostatku sveta. Osamdeset odsto poljoprivrednika u svetu su mali uzgajivači koji nemaju traktore i koji su podložni diktaturi industrijskog sistema koja ih slama, koja im uzima zemlju, koja im uzima vodu i koja im uzima prirodu“, objašnjava Silvi Kola, generalna sekretarka Konfederacije seljaka, koja na svom gazdinstvu u oblasti Žers na jugu Francuske gaji organsko povrće i živinu.

Ona kaže da se Konfederacija seljaka suprotstavlja pokušaju industrije da postane vlasnik živog sveta “o čemu možemo da pročitamo u tekstovima EU o deregulaciji GMO, o ustanovljavanju patenata i prava na živi svet koje patenti garantuju“.

“To je neprihvatljivo. Genetika našeg semenja, naših teritorija, pripada poljoprivrednicima iz generacije u generaciju. Ona jednostavno pripada čovečanstvu, to je opšte dobro“, ukazuje generalna sekretarka “Konfederacije seljaka“.

Silvi Kola i njen sindikat smatraju da jedna zemlja može da bude prehrambeno suverena samo ako ima nezavisnog seljaka u tradicionalnom smislu te reči, a ne industriju koja seljaka pretvara u službenika-radnika zavisnog od plata u obliku subvencija.

Ona ukazuje da sa sistemom industrijalizacije i deregulacije GMO, pri čemu se - kao u SAD - ne bi pravila razlika između genetski modifikovane i prirodne hrane, Evropska unija i svet idu u industrijsku diktaturu.

Jedini politički projekat su - multinacionalne kompanije

“Imaćemo četiri globalne semenske kompanije koje će biti gospodari kiše i sunca i sveukupne globalne genetike, i moći će da biraju koje vrste će se razvijati, na koji način i kroz koji poljoprivredni projekat. Mi to ne želimo jer dobro znamo da što više poljoprivrednika neka zemlja ima - više je prehrambenog suvereniteta na njenoj teritoriji“, kaže ona, dodajući da “stavljanje poljoprivrednika u konkurenciju znači njihovo uništavanje“.

”Francuska vam je dobar primer za ovo što govorim. Kada sam počela sa mojim gazdinstvom pre 40 godina bilo nas je milion i 150 hiljada poljoprivrednika, a sada nas je samo 350.000. Za pet godina imaćemo 100.000 farmera manje zbog negativnog priraštaja stanovništva takođe“, kaže Silvi Kola.

“Naša profesija nije privlačna jer ne donosi velike prihode i zbog toga što ne postoje politički projekati da se to izmeni. Jedini politički projekat su multinacionalne kompanije koje drže tržišta poljoprivredno-prehrambene industrije semena, pesticida i koje vrše pritisak na države da usmere svu poljoprivredu ka produktivističkom sistemu koji koncentriše bogatstvo“, zaključuje ona.

Uprkos ideološkim i idejnim razlikama, i Silvi Kola je - kao i Mišel Knešt - protiv nelojalne konkurencije i ugovora EU o takozvanoj “slobodnoj razmeni“ i smatra da će “naše države morati da preuzmu kontrolu nad ovom globalnom trgovinom“.

Sindikat Konfederacija seljaka traži uspostavljanje “prehrambenog osiguranja“ i poljoprivrednog modela koji bi zaštitio potrošače upravo tako što bi kvalitetna i zdrava hrana postala svima dostupna.

“Zbog toga vrednost poljoprivrednih proizvoda mora da se isključi iz tog spekulativnog tržišnog sistema i da bude iznad njega“, poručuje Silvi Kola.

Po ustavu EU – sve je roba

Treći sagovornik Fernan Krust, poljoprivrednik koji je upravo otišao u penziju i svoje gazdinstvo od 80 hektara sa više kultura prepustio svom sinu. Na Krustovom gazdinstvu koriste se metode posebne vrste organske poljoprivrede poznate pod imenom biodinamika.

Fernan Krust smatra da ne možemo da shvatimo logiku razvoja poljoprivrede u Francuskoj i Evropi ako ne znamo šta se dogodilo 1992. godine. Tada je Evropska zajednica ugovorom iz Mastrihta (ustav EU) pretvorena u Evropsku uniju, zasnovanu na neoliberalnom načelu takozvane “tržišne ekonomije“ ili jasnije - tržišta koje se samo organizuje, u koje država ne može da se meša i za koje je sve roba, uključujući hranu i zdravlje ljudi.

Istina, kada su Francuzi glasali za ugovor iz Mastrihta, mediji su ponavljali da treba da se opredele za ili protiv Evrope. Za tadašnju propagandu ono što je bilo najvažnije – nije bilo fotogenično. Pošto je, shodno pravilima i direktivama Svetske trgovinske organizacije, EU učestvovala u globalizaciji i stvaranju tržišta bez carinskih granica, bilo je nužno da se uspostavi sistem subvencionisanja poljoprivrednika.

“To se dogodilo 1992. godine, jer je tada tržište moralo da postane globalno. U to vreme pšenica je bila oko 1,20 franaka po kilogramu za francusko tržište. Po ulasku na otvoreno svetsko tržište, morali smo da se uskladimo sa svetskom cenom koja je bila oko 60 santima, dakle upola niža. Zaista, da su svi farmeri u to vreme dobijali samo 60 santima po kilogramu pšenice, francuska poljoprivreda bi brzo propala, iste godine. Tako je uspostavljen sistem evropskih poljoprivrednih subvencija sa ciljem da se uravnoteži cena pšenice kako bi farmeri mogli da žive od svoje proizvodnje“, kaže Krust.

Na ovom sistemu i danas počiva zajednička evropska poljoprivredna politika. Prema ustanovljenim pravilima, subvencije su tim veće što je obradiva površina veća.

“U stvari, to je bilo suprotno svemu što je ranije viđeno na zajedničkom tržištu. Počelo se sa davanjem subvencija, a do tada je bilo normalno da svi poljoprivrednici mogu da žive od svoje proizvodnje, a ne od toga što im neko daje“, primećuje naš sagovornik.

Vidimo ovde jedan svojevrsni paradoks: u ime neoliberalnog modela tržišta bez granica uspostavljen je neo-socijalistički poljoprivredni model sa odlikama kolhoza i centralnim planiranjem. Brisel je zato, recimo, svojveremno plaćao grčkim seljacima da iskrče svoje vinograde, ili je seljacima u drugim zemljama plaćao da gaje nešto što do tada nisu gajili. Mnogi su tako ušli u monokulutru – gajenje samo jedne kulture, recimo kao kukuruz koji je prekrio dolinu Alzasa na istoku Francuske. Podigli su kredite za skupe traktore i druge mašine. Prezaduženi, sada u svakom pogledu zavise od subvencija za gorivo, za pesticide itd.

“Problem je sadašnji sistem poljoprivrede koji je još uvek na štakama na svim nivoima. Ako ne bi bilo đubriva – poljoprivrednici više ne bi mogli da proizvode. Uz to, đubrivo zavisi od energije. Takođe, ako više ne bi bilo mašina – oni više ne bi mogli da proizvode. Dakle, ovaj sistem je potpuno veštački“, zaključuje Krust.

VIDEO: THE TIMES AND THE SUNDAY TIMES


Veštačka hrana stiže?

I na kraju, čemu da se nadamo u budućnosti?

“Ako pogledamo poljoprivredu koja najbolje radi, vidimo da je to sitna, seljačka poljoprivreda koja nije previše zavisna od spoljašnjih faktora, koja uspeva da živi u samoodrživosti, koja uspeva da napravi dobre proizvode, uspeva da što direktnije prodaje i uspeva da zadovolji potrebe mnogih ljudi. Takvi pljoprivrednici sada, zapravo, imaju i najmanje problema“, kaže naš sagovornik i dodaje da je po njemu budućnost “u normalnim, prosečnim, seljačkim, porodičnim gazdinstvima“.

Ova vizija budućnosti poljoprivrede potpuno je suprotna od one koju je izložio francuski predsednik Makron na prošlom samitu EU kada je rekao da je plan EU da se prekine sa “tradicionalnom poljoprivredom vezanom za hemiju“ i da se razvije “nova evropska poljoprivreda zasnovana na novim tehnologijama i robotici“.

Reč je ovde o planovima za poljoprivrednu budućnost u laboratorijama koja se predstavlja kao progres. Od 27 država EU, njih 12 je krajem januara potpisalo zajedničku notu, tražeći od Brisela (Evropske komisije i Evropskog saveta), moratorijum na proizvodnju veštačke hrane kao što je meso proizvedeno u laboratorijama iz matičnih ćelija tkiva životinja, pirinač ukršten sa govedinom itd.

Italija je jedina zemlja EU koja je već zabranila proizvodnju i prodaju mesa sintetizovanog u laboratoriji. Evropska komisija je ocenila da je potrebno utvrditi da li je ova odluka italijanske vlade u skladu sa pravilima slobodnog tržišta.

Nataša Jokić, Strazbur
Naslovna foto: Rada Gankova/BTA
Izvor: Balkan magazin, 27. 2. 2024. i 22. 2. 2024.

ARHIVA PPNS: PREDAVANJA O GMO

IZ ARHIVE PPNS INOVACIJE U PREHRAMBENOM SISTEMU: POLJOPRIVREDA KAO SEKTOR GLOBALNE INDUSTRIJSKE EKONOMIJE; GMO; ORGANSKA PROIZVODNJA - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
PREPORUKA PPNS

O GMO

 • Novi postupci genetičkog inženjeringa poput CRISPR/Cas9 kod namirnica
 • Pesticidi u zemljištu i u vodi - primer glifosat
 • Sedam pitanja i odgovora na temu genetički inženjering
 • Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
 • Korporativno ozelenjavanje

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Deset godina Deklaracije Kragujevac bez GMO - rezime projekta
 • GMO i Arhuska konvencija - Tinа Janjatović
 • GMO i zagađivanje životne sredine - doc. dr Duško Brković
 • Kragujevac bez GMO 2022 - rezime projekta
 • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta
 • Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina (rezime projekta)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Prof. dr Tatjana Brankov: Moramo očuvati male proizvođače!
 • Ruralizator: Prof. dr Miladin Ševarlić
 • Izložba "Stare sorte Srbije" i Dan razmene semena u Botaničkoj bašti Jevremovac
 • Brnabić: Biotehnologija ključna za medicinu, poljoprivredu i prehrambenu industriju - biće među prioritetima nove vlade
 • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • We Planet: EU da ublaži pravila o genetskoj modifikaciji; Poljoprivrednici u Nemačkoj: Za seosku i organsku poljoprivredu, bez GMO!
 • Da li je meso iz laboratorije budućnost?
 • Agroekološki pristup za zdravu ishranu: Raznovrsnost umesto jednolikosti
 • Francuska isplaćuje poljoprivrednike sa parkinsonovom bolešću povezanom sa upotrebom glifosata
 • Ni sumnje da glifosat utiče na nastanak karcinoma nisu bile dovoljne za zabranu u EU

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • Trideset godina skepse prema GMO
 • Raundap (glifosat) predmet grupne tužbe u Australiji
 • IARC, SZO: Veštački zaslađivač aspartam verovatno kancerogen za ljude
 • GMO kukuruz povod za "rat" SAD i Meksika
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Učešće javnosti u donošenju odluka u vezi sa GMO (RERI: Preporuke iz Mastrihta)
 • Ustav Republike Srbije
 • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

 • Rastuća sumnja u GM useve
 • Grinpis: Opasnost od GM pšenice
 • In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)
 • Argentinsko loše seme
 • Seme pobune
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
 • Rat za seme
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUB, TREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html