U Austriji 562.552 potpisa protiv TTIP, CETA, TiSA sporazuma

U Austriji 562.552 potpisa protiv TTIP, CETA, TiSA sporazuma

Beč - Izjašnjavanje građana Austrije protiv transatlanstskih trgovinskih sporazuma CETA, TTIP i TiSA uspešno je okončano, sa prikupljenih 562.552 potpisa.

Udelom od 8,88 građana sa pravom glasa ovo izjašnjavanje je među prvih 11 najuspešnijih u istoriji zemlje, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštivši preliminarne rezultate.

Inicijatori izjašnjavanja govore o velikom uspehu, jer zbog velikog broja potpisa austrijska vlada mora da se bavi ovom temom.

Podržavaoci poručuju da bi vlada Austrije trebalo da zahteva sazivanje Samita o trgovinskoj politici EU.

Slobodarska partija Austrije (FPO) i Zeleni podržali su izjašnjavanje građana, dok vladajuća Socijaldemokratska partija (SPO) nema jasan stav na ovu temu.

Građani su se potpisali, u protekle dve nedelje, pod dokument sa zahtevom da parlament treba da ustavnim zakonom zabrani austrijskim vlastima da potpišu trgovinski sporazum sa SAD (TTIP), Kanadom (CETA), kao i sporazum o uslugama (TiSA).

Prema austrijskom zakonu, kada izjašnjavanje građane prikupi 100.000 potpisa, sadržaj mora biti tematizovan na jednoj sednici austrijskog parlamenta.

Inače austrijska vlada, koja je ranije kritikovala i najavila da će odbiti potpisivanje CETA I TTIP, "pala" je na pritiske EU i prihvatila sporazum sa Kanadom.

* * *

Peticija, koju su podržale stranka Zelenih, ekstremno desničarka Slobodarska partija (FPO) i Socijaldemokratska stranka kancelara Kristijana Kerna, traži usvajanje ustavnog zakona kojim se zabranjuje "potpisivanje, usvajanje i zaključivanje" tih međunarodnih sporazuma.

Tekst je potpisalo 562.550 građana što je 8,9 odsto biračkog tela Austrije, a parlament je dužan da razmotri svaku peticiju sa više od 100.000 potpisa.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Kanade (Ceta) trebalo bi 15. februara da bude ratifikovan u Evropskom parlamentu u Strazburu, čime se otvara put ka njegovoj primeni.

Tekst kasnije treba da usvoje nacionalni i regionalni parlamenti EU da bi konačno stupio na snagu.

Novi austrijski predsednik Aleksandar Van der Belen, iz Zelene stranke, kao i njegov protivnik Norbert Hofer (FPO) izjavili su tokom izborne kampanje da neće podržati sporazuma Ceta.

Drugi sporazum o transatlantskoj slobodnoj trgovinskoj razmeni između SAD i EU (TTIP) doveden je u pitanje posle dolaska novog američkog predsednika Donalda Trampa na funkciju.

Foto: Stop TTIP
Izvor: Tanjug, Beta
 

PODSEĆANJE PPNS: CETA SPORAZUM EU I KANADE OTVARA VRATA ZA GMO? 

PREPORUKA PPNS 

U Republici Srbiji aktuelno je 139 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Sjenice 20. decembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (135)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)

Tekst Deklaracije o GMO su jednoglasno usvojili odbornici u 135 opština i gradova ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju.

U 135 opština i gradova koji čine sadašnju SRBIJU BEZ GMO se nalazi:

  • 77,2% ukupne teritorije Srbije
  • 84,5% ukupnog stanovništva u 2014. godini
  • 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu 2012. godineNapomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije


OPŠTINE I REGIONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html