Despotovac: GMO još na njivama

Despotovac: GMO još na njivama

Despotovački poljoprivrednici pišu premijeru Vučiću: Traže doslednu primenu Zakona o genetički modifikovanim organizmima. Mnoge zemlje EU su zabranile promet GMO, ne treba ni mi to da tolerišemo

DESPOTOVAC - Udruženje poljoprivrednika iz Despotovca i okoline potpisalo je otvoreno pismo koje će poslati premijeru Aleksandru Vučiću sa apelom da svojim autoritetom utiče na to da se Zakon o genetički modifikovanim organizmima dosledno primenjuje i sprovodi. Skupština opštine Despotovac je lane donela deklaraciju kojom se obavezala da na svojoj teritoriji neće dozvoliti uzgajanje GMO i u tom smislu preduzima sve da se poljoprivrednici obaveste i edukuju na predavanjima.

U Srbiji je istovetnu deklaraciju, do sada, potpisalo preko stotinu opština i gradova (prim. PPNS). Despotovčani će se do kraja godine založiti i za održavanje zajedničkog okruglog stola, koji bi za cilj imao podizanje svesti o ovom problemu na republičkom nivou. Ideja za otvoreno pismo, kako kaže Slobodan Stojanović, pomoćnik predsednika opštine Despotovac i predsednik udruženja “Plava šljiva”, javila se posle teksta u “Novostima” o genetički modifikovanim proizvodima koji se plasiraju na naše tržište.

- Rađena su istraživanja na životinjama, koja pokazuju štetan efekat. Kod nas se “provlači” mnogo proizvoda štetnih za zdravlje ljudi, a u Vojvodini se, recimo, uzgaja genetički modifikovana soja na nekoliko stotina hektara. Mnoge zemlje EU su zabranile promet GMO i ne vidimo zašto bismo mi to morali da tolerišemo - rekao je Stojanović za “Novosti”.

Potpisnici otvorenog pisma su udruženja poljoprivrednika “Plava šljiva”, “Nektar”, “Agnus”, “Veles”, “Resavka” iz Despotovca, “Beljanica” iz Milive, “Gornja Resava” iz Dvorišta, “Zlatne ruke Resave” iz Stenjevca, “Stari vez” iz Plažana i “Resavčanke” iz Resavice.

J. Ćirić
Izvor: novosti.rs


PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html