Ekskluzivno na PPNS: ’Žeđ kamenog mora’ - dokumentarni film Vladimira Perovića

Ekskluzivno na PPNS: ’Žeđ kamenog mora’ - dokumentarni film Vladimira Perovića

U nastavku realizacije projekta "Kragujevac bez GMO 2021", započetog prošlog meseca, udruženje PRVI PRVI NA SKALI organizuje onlajn projekciju dokumentarnog filma "Žeđ kamenog mora", režisera i scenariste Vladimira Perovića, zakazanu za subotu 28. avgust od 20 časova na portalu udruženja www.prviprvinaskali.com.

Film govori o životu malobrojnog starijeg stanovništva u kraju Cuce, najsuvljem delu Katunske nahije. U ovom krševitom kraju, sela su sastavljena od po par kuća udaljenih u svojim kraškim vrtačama toliko daleko jedna od druge da se često pucanj puške ispred jedne ne može čuti kod druge. Autor je na slikovit način predstavio osobeni svet jugozapadne Crne Gore u kom su očuvane stare navike i običaji, izolovanost, nedostatak pijaće vode i žena spremnih da tu žive.

Deo sinopsisa

Kamera prelazi preko kamenite, naizgled nenastanjene doline, na kojoj nemilosrdno sija sunce. U daljini se može čuti odjek zvukova životinja, dok starac korača kroz napuštenu okolinu sa svojim improvizovanim štapom. Scene filma teku lagano, prirodno i stvarno. Srećemo čoveka koji pravi drveni ugalj u peći od opeke. Još jedan čovek prelazi prvi deo svog puta na konju, onda vezuje svog konja za drvo i nastavlja autom. Polako upoznajemo jednog po jednog od nekoliko stanovnika udaljene doline na jugozapadu Crne Gore, posmatrajući ih u svojim dnevnim aktivnostima. Oni su uglavnom samohrani i žive od prinosa svoje zemlje i stada ovaca. Dokumentarni film, sniman sa jasnom naklonošću i divljenjem, zahteva pažnju i potrebno vreme da pokaže ritam života u ovom sušnim predelu, gde se voda vadi iz dubokih bunara i gde se kontakt sa ostatkom društva sastoji samo od prolaska autobusa i šoferovog snabdevanja meštana. U filmu nema mnogo govora. Sve je obojeno snažnom planinskom tišinom i zvukovima iz prirode i, povremeno, raznolikim muzičkim temama koje se ponavljaju i, po potrebi, naglašavaju dramatiku ili duhovite momente. Jedan mladi čovek je opsednut korenjem, dok je jednoj starici bolje od kad pije samo koka-kolu. Stari pastir koji uzgaja koze, leleče za herojskim vremenima i velikim ljudima, dok drugi sluša fragmente vesti na radiju na navijanje. Jedna žena je spremna da iz ljubavi živi i u pećini. Najmoćniji čovek sela zaposlenu u lokalnoj mesnoj kancelariji za posao ima nabavljanje dinamita, merenje krvnog pritiska, brijanje i šišanje, a drugi sam pravi novi put golim rukama uz pomoć eksploziva. U filmu se sudaraju tradicija i novo (globalističko) doba, 17. i 21. vek, ali život ovde nije došao do potpunog zastoja, jer je dete došlo na svet.

Festivali i nagrade

Film „Žeđ kamenog mora“ je dobio 12 nagrada, na ukupno 36 festivala na koliko je dosad učestvovao. Nalazio se u selekciji više međunarodnih festivala, na „6. Zelenom filmskom festivalu“ u Seulu, „Danima etnografskog filma (DEF)“ u Ljubljani, zatim „Dokumentar Ist“ u Istanbulu, na festivalima u Kini, Petrogradu i Sao Paolu. Na regionalim festivalima film je prikazivan na 13. internacionalnom TV festivalu „Bar 2008“ gde je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film, na „beogradskom Festivalu etnološkog filma“ u takmičarskoj konkurenciji i bio među filmovima koji su privukli najviše pažnje publike i na najvećem regionalnom festivalu dokumentarnih filmova, ZagrebDoksu. U Evropi je prikazan na desetak festivala i dobio je specijalno priznanje žirija za dugometražni dokumentarni film „Ekofilms“ na festivalu na Rodosu, prikazan je amsterdamskom festivalu „IDFA“ i madridskom „Dokumenta“. Dobio je i nagradu na festivalu u Lesiniji u Italiji, a potom na „Festivalu planinskog filma“ u poljskom gradu Zakopane, na kom je dobio nagradu gradonačelnika za najbolji film koji portretiše najvažnije ljudske, kulturne ili umetničke aspekte stanovnika planina. Nagrada podrazumeva statuetu „Drvena planina“ i skroman novčani iznos.

Van Evrope, film „Žeđ kamenog mora“ proglašen je za najbolji dokumentarni film na „27. Međunarodnom filmskom festivalu“ u Montevideu, Urugvaj i nagrađen je na filmskom festivalu u Dohi, glavnom gradu Katara, nagardom žirija (franc. Al Jazeera Int’l Doc Fim Festival).

Živopisna freska, koja prikazuje malu planinsku zajednicu u Crnoj Gori. Besprekorne slike i inteligentno korišćenje muzike, dočaravaju ritam ljudskog života u planinama, zaustavljenog između tradicije i modernosti - Žiri poljskog festivala

Ovaj dugometražni dokumentarni film snimljen je u nezavisnoj produkciji Vladimira i Anke Perović, uz finansijsku podršku holandskog fonda Jan Frajman i Ministastva kulture Crne Gore. Premijerno je prikazan u novembru 2007. godine na „Međunarodnom Festivalu dokumentarnog filma“ u Amsterdamu.

Prikazivanje na portalu PRVI PRVI NA SKALI organizuje se zahvaljujući ustupanju prava od strane autora, za šta još jednom iskazujemo najdublju zahvalnost.

Dokumentarni filmovi u julu i avgustu, uz ostale objavljene sadržaje, predstavljaju uvertiru za predavanja u naredna tri meseca:

 • "Organska proizvodnja, GMO i zaštita životne sredine" - prof. dr Snežana Oljača (septembar)
 • "GMO - balast moderne poljoprivredne proizvodnje" Bogdan Cekić (oktobar)
 • "Očuvanje starih sorti – za Srbiju bez GMO" - dr Ivana Petrović (novembar)

"Kragujevac bez GMO 2021" je jedan od 15 projekata koje je Grada Kragujevac podržao sufinansiranjem ove godine u oblasti zaštite životne sredine.

Detaljno predstavljanje projekta:

KRAGUJEVAC BEZ GMO 2021 - OD JULA DO DECEMBRA NA PPNSDonacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS

O GMO

 • Stari ’GMO’ mogli su da se identifikuju, sa ’novim genomskim tehnikama’ neće biti tako
 • Genetski nemodifikovana hrana - sloboda izbora potrošača
 • Šta su stare sorte, šta hibridi, a šta GMO?
 • Zbog kršenja Zakona o GMO, pod zabranom uvoza i prometa bili Mikros union i Perutnina Ptuj 2018. i 2019; GM soja gajena na 178 hektara od 2012. do 2019. - saznaje PRVI PRVI NA SKALI
 • Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina (rezime projekta)
 • Predavanje ’Agroekonomski pokazatelji štetnosti GMO za Srbiju’ - prof. dr Miladin M. Ševarlić
 • Predavanje ’Srbija i GMO - prošlost, sadašnjost i budućnost’ - prof. dr Miodrag Dimitrijević (VIDEO)
 • Predavanje ’Kovid-19 - Katalizator povećanja prehrambenog suvereniteta?’ - prof. dr Tatjana Brankov
 • Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina: Opis problema

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • GMO soja na teritoriji Novog Sada, Valjeva, Кnića, Uba i Loznice
 • GM zrno na 29 njiva - najviše u Mačvi, ali je ima svuda, i u Šumadiji
 • Sojaprotein preuzima američki ADM čija je predsednica radila 20 godina za Monsanto
 • Uredba o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe
 • Prof. Brankov: Promena stava o uzgoju GMO semena bi bio suicid za domaću proizvodnju

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Poljoprivredni fondovi EU u centralnoj i istočnoj Evropi ’veoma problematični’
 • Za GMO nema mesta u hrvatskoj poljoprivredi
 • Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
 • Većina Evropljana (86%) želi da hrana koja sadrži GMO bude obavezno označena
 • Ombudsman EU kritikovao proceduru EK za odobravanja pesticida

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • U Bangladešu vanila od plastike - uz pomoć GMO bakterija; Prijatelji Zemlje: Sinbio vanilija je ekstremni oblik genetskog inženjeringa
 • Gejts najveći vlasnik zemljišta u SAD, upitno je da li će i dalje da propagira GMO kulture
 • Dvostruki moral Bajer-Monsanta
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!
 • Kina odobrava GMO kukuruz i soju za stočnu hranu, sadnja ostaje zabranjena

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
 • Strategija zaštite prirode Republike Srbije za period od 2019. do 2025. godine - predlog

Detaljno: OVDE 

GMO: VIDEO

 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake (2011)
 • Težina lanaca 3 (2019)
 • Rat za seme (dokumentarni film)
 • Svet po Monsantu
 • GMO, A-GO-GO (crtani film o GMO, sinhronizovan)

Detaljno: OVDE


PREPORUKA PPNSPREDAVANJE ’SRBIJA I GMO - PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST’ - PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ (VIDEO)


PREDAVANJE "KOVID-19 - KATALIZATOR POVEĆANJA PREHRAMBENOG SUVERENITETA?" - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Prof. dr Tatjana Brankov: Kovid-19 - katalizator povećanja prehrambenog suvereniteta?

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html