Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta

Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI realizovalo je projekat "Kragujevac bez GMO 2021" od jula do decembra 2021. godine.

Projekat je doprinos udruženja zaštiti životne sredine kroz jačanje svesti građana - edukacijom i informisanjem o genetički modifikovanim organizmima (GMO).

Zaštita i kontrola predviđene su Zakonima, pre svih Zakonom o GMO i Zakonom o bezbednosti hrane. Međutim, zakoni se krše iz godine u godinu – na to ukazuju zvanični podaci koje PRVI PRVI NA SKALI dobija od nadležnih. To sem negativnih ekonomskih posledica, izaziva i rizike za životnu sredinu i stanovništvo.

02 PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac bez GMO 2021 Zakon

Zato je neophodno dalje podizanje nivoa informisanosti građana o GMO, upoznavanje sa dosadašnjim istraživanjima, ekološkim, zdravstvenim i ekonomskim posledicama GM sistema ishrane, kao i sprovođenje promocije u duhu navedenih zakona, ali i dokumenata Grada Kragujevca.

Naime, projektom se primenjuje Odluka Skupštine grada Kragujevca iz 2013. godine - Deklaracija o proglašavanju teritorije grada Kragujevca za teritoriju bez proizvodnje, gajenja i prometa GMO i proizvoda od GMO (Službeni list Grada Kragujevca, 27. decembar 2013. - godina XXIII, broj 34). Članom 2. Deklaracije, pored ostalog, predviđena je obaveza Gradonačelnika, Gradskog veća i Gradske uprave za poslove lokalne samouprave i opšte uprave da u skladu sa svojim ovlašćenjima doprinesu sprovođenju ove Deklaracije, posebno u delu staranja o zaštiti životne sredine; zaštiti, unapređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta…

03 PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac bez GMO 2021 Deklaracija

U Strategiji održivog razvoja grada Kragujevca 2013-2018 navedeno je da na području grada postoje veliki potencijali za razvoj prehrambene industrije, a to su pre svega dobra i pristupačna sirovinska osnova, dugogodišnje iskustvo i tradicija, proizvodnja i izvoz zdravstveno sigurne hrane. Kao pretnja (Oblast: Rural) istaknut je uvoz genetički modifikovane hrane. Ista ta pretnja objavljena je i u Planu razvoja Grada Kragujevca za period od 2021. do 2031. godine.

Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP) grada Kragujevca za period 2010-2014 ukazivao je na učešće javnosti po Arhuskoj konvenciji - danas je i to sastavni deo navedenog Plana razvoja Grada. Ovaj međunarodni ugovor u oblasti životne sredine na jasan način povezuje ljudska prava sa procedurama i instrumentima savremene politike i prava u oblasti životne sredine. Najveću korist od nje imaju sami građani, organizacije i udruženja građana. Narodna Skupština Republike Srbije je ratifikovala Arhusku konvenciju 12. maja 2009. godine (’’Službeni glasnik RS-Međunarodni ugovori’’, br. 38/09).

S obzirom da su odbornici, kao najdirektniji predstavnici građana, usvojili Deklaraciju protiv GMO 2013, uvođenje GMO na teritoriju Kragujevca - se ne odobrava.

04 PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac bez GMO 2021 Pretnja

Deklaracija protiv GMO usvojena je, inače, u 136 gradova i opština Srbije. Na toj teritoriji se nalazi više od 77% ukupne teritorije Srbije i 84% ukupnog stanovništva.

Iako za sada nema incidenata na teritoriji Kragujevca, bar nema javno dostupnih podataka, kontaminacija zemljišta GM kulturama predstavlja rizik sa kojim javnost, od poljoprivrednika do krajnjih potrošača, mora da bude upoznata - to je i svrha projekta.

06 PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac bez GMO 2021 Mapa Srbije

Prvo predavanje u okviru projekta održala je prof. dr Snežana Oljača, nosilo je naziv „Organska poljoprivreda: GMO ili zdravlje?“, a održano je u septembru.

Opisujući drugu zelenu revoluciju, Oljača je istakla da je „najviše inovacija u biotehnologiji kreirano radi profita, a ne zbog potrebe rešavanja problema u poljoprivredi. Sposobnost biotehnologije da napravi kombinaciju gena koje nema u prirodi nosi najozbiljniji ekološki rizik. Ovi biotehnološki proizvodi su oni koji forsiraju pesticide. Zbog toga je legitimna zabrinutost javnosti za ekološki rizik upotrebe GM“ – čulo se na prvom predavanju.

07 PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac bez GMO 2021 Snežana Oljača

Drugo predavanje, „GMO - balast moderne poljoprivredne proizvodnje“ održao je Bogdan Cekić, a organizovano je u oktobru.

Bila je to prilika da, između ostalog, upoznamo Tajvan koji vodi „politiku bez GMO“, a to čini u cilju zaštite nacionalnih interesa. Ta politika podrazumeva: zaštitu genetičkog materijala, sopstvene proizvodnje i tržišta, životne okoline i zdravlja stanovništva, a istovremeno i pronalaženje novih rešenja.

08 PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac bez GMO 2021 Bogdan Cekić

Završno predavanje „Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO“ održala je dr Ivana Petrović u novembru.

Saznali smo koji su izazovi u očuvanju starih sorti koje su nam sve manje poznate. Pored kadrovskih problema, naglašeno je da one nestaju velikom brzinom – a „narednih 20 godina ključno je za Srbiju“. „Brzina i jačina promena moraju biti dovoljno umerene za adaptaciju starih sorti i ljudi na promene – nekada nemamo vremena“, smatra Petrović.

09 PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac bez GMO 2021 Ivana Petrović

Podsećamo, 2020. godine udruženje je realizovalo projekat "Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina". Tada su takođe organizovana tri predavanja, a predavači su bili profesori Tatjana Brankov, Miodrag Dimitrijević i Miladin M. Ševarlić.

Snimci svih šest predavanja, kao i prezentacije predavača, nalaze se na portalu PRVI PRVI NA SKALI.

Plan udruženja je da se serijal predavanja nastavi i u 2022. godini.

VIDEO REZIME (21:00)

Više od 150 regija i 4.500 jedinica lokalne samouprave u Evropi izglasale su da budu regioni slobodni od GMO (GMO-free Regions).

Dugoročni cilj projekta udruženja je da se grad Kraguevac nađe u toj velikoj evropskoj porodici regiona bez GMO. Kragujevac je tamo već prepoznat, nakon prezentacije pokreta „Srbija bez GMO“ na konferenciji u Berlinu 2018. godine. Autori prezentacije bili su stručni saradnici udruženja PRVI PRVI NA SKALI.

Autor i menadžer projekta: Dejan Milošević

 • Post produkcija: Nebojša Čukarić
 • Autor logotipa Kragujevac bez GMO: Željko Mališić
 • Autor logotipa Srbija bez GMO: Nikola Ilić

Produkcija
PRVI PRVI NA SKALI
Decembar 2021.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

IZ ARHIVE PPNS

O GMO

 • Stari "GMO" mogli su da se identifikuju, sa "novim genomskim tehnikama" neće biti tako
 • Šta su stare sorte, šta hibridi, a šta GMO?
 • Zbog kršenja Zakona o GMO, pod zabranom uvoza i prometa bili Mikros union i Perutnina Ptuj 2018. i 2019; GM soja gajena na 178 hektara od 2012. do 2019. - saznaje PRVI PRVI NA SKALI
 • GM sistemi ishrane i njihov ekonomski uticaj - Tatjana Brankov, Koviljko Lovre: Srbija
 • Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Organska proizvodnja: GMO ili zdravlje? - prof. dr Snežana Oljača (VIDEO; PREZENTACIJA)
 • Kragujevac bez GMO 2021 - od jula do decembra na PPNS
 • Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina (rezime projekta)
 • Predavanje ’Srbija i GMO - prošlost, sadašnjost i budućnost’ - prof. dr Miodrag Dimitrijević (VIDEO)
 • Predavanje ’Kovid-19 - Katalizator povećanja prehrambenog suvereniteta?’ - prof. dr Tatjana Brankov

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Srbija najveći proizvođač i izvoznik nemodifikovane soje u ovom delu Evrope
 • GMO i pesticidi predmet zabrane uvoza po rešenjima Ministarstva
 • GM zrno na 29 njiva - najviše u Mačvi, ali je ima svuda, i u Šumadiji
 • Sojaprotein preuzima američki ADM čija je predsednica radila 20 godina za Monsanto
 • Mladi u Srbiji imaju negativan stav o GM hrani

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Za GMO nema mesta u hrvatskoj poljoprivredi
 • Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
 • Većina Evropljana (86%) želi da hrana koja sadrži GMO bude obavezno označena
 • Ombudsman EU kritikovao proceduru EK za odobravanja pesticida
 • Organska proizvodnja u Srbiji na manje od jedan odsto zemljišta, u Austriji na preko 20

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • Prof. dr Tatjana Brankov: Korporativno predatorstvo - ekskluzivno za Prviprvinaskali.com
 • U Bangladešu vanila od plastike - uz pomoć GMO bakterija; Prijatelji Zemlje: Sinbio vanilija je ekstremni oblik genetskog inženjeringa
 • Gejts najveći vlasnik zemljišta u SAD, upitno je da li će i dalje da propagira GMO kulture
 • Dvostruki moral Bajer-Monsanta
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
 • Strategija zaštite prirode Republike Srbije za period od 2019. do 2025. godine - predlog

Detaljno: OVDE 

GMO: VIDEO

 • Seme pobune (Java films 2019)
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake (2011)
 • Težina lanaca 3 (2019)
 • Rat za seme (dokumentarni film)
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html