RTK: Prvo predavanje u okviru projekta ’Srbija bez GMO’ u Kragujevcu

RTK: Prvo predavanje u okviru projekta ’Srbija bez GMO’ u Kragujevcu

U okviru projekta „Srbija bez GMO – dva zakona, 20 godina“ u zgradi Gradske uprave održano je prvo predavanje.

O genetski modifikovanom sistemu ishrane i njihovom ekonomskom uticaju govorila je doc. dr Tatjana Brankov, autorka knjige koja je štampana u Londonu.

Organizator prezentacije ovog projekta koji je podržala i lokalna samouprava je udruženje „Prvi prvi na skali“.

Kako je pandemija korona virusa uticala na proizvodnju i distribuciju hrane i koliko su zemlje koje proizvode hranu imale sigurnost i samoodrživost u proizvodnji, govorila je docent dr Tatjana Brankov, koja je istakla da je broj gladnih u svetu povećan na 130 miliona i da je znatno primetan manjak radne snage na poljoprivrednom zemljištu.

Srbija vodi dobru agrarnu politiku i pripada prehrambeno suverenim zemljama, a to znači da je u mogućnosti da sama bira metode proizvodnje hrane i ne zavisi od tuđih tehnologija.

Istovremeno, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima dovoljno stočne hrane što je od izuzetnog značaja, navela je Tatjana Brankov.

Organizator projekta „Srbija bez GMO – dva zakona, 20 godina“ je udruženje „Prvi prvi na skali“ koje godinama unazad ukazuje na štetnost GMO tehnologije, štetnosti GMO-a u poljoprivrednoj proizvodnji.

Iako je Srbija prehrambeno suverena država, interesantno je napomenuti da je bez obzira na tu činjenicu naša zemlja uvoznik zamrznutog goveđeg mesa, a uvoz se u periodu od 2011. do 2017. šest puta uvećao. Uvozi se svinjsko meso, paradajz i beli luk.

Ipak, raduje činjenica da se na tlu naše zemlje ne proizvodi genetski modifikovana hrana i da građani Srbije, za raliku od stanovnika zemalja koji imaju visok životni standard, jedu zdravu hranu, a zdrava je i ishrana koju koristi i stoka na poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji.

Izveštava novinarka RTK Katarina Mirović.Foto: Aleksandra Jakovljević, PRVI PRVI NA SKALI
Izvor: RTK, 19. 9. 2020.ARHIVA PPNS

OČUVATI STATUS SRBIJE KAO SUVERENE U PROIZVODNJI HRANE


ARHIVA PPNS

NAJAVNI ČLANAK: PRVO PREDAVANJE IZ PROJEKTA ’SRBIJA BEZ GMO - DVA ZAKONA, 20 GODINA’ U KRAGUJEVCU 19. SEPTEMBRA

KONFERENCIJA ZA NOVINARE, 16. 9. 2020.
Svečani salon zgrade Gradske uprave, Kragujevac

Javnosti su se obratili:

  • Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine
  • Dejan Milošević, osnivač udruženja PRVI PRVI NA SKALI i autor projekta
TONSKI SNIMAK (15:00)Foto: Zoran Lazarević/Grad Kragujevac
Tonski snimak: PRVI PRVI NA SKALI

GOSTOVANJE NA RTK, 18. 9. 2020.Snimak: Radio-televizija Kragujevac


Advertisement

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html