Najnekvalitetnije meso u prodaji i tokom 2016. - skladišti se do šest meseci

Najnekvalitetnije meso u prodaji i tokom 2016. - skladišti se do šest meseci

Šta se sve melje u kobasice, pljeskavice, viršle i paštete?


Prestanak uvoza mesa najlošijeg kvaliteta bio je povod da istražimo kakav je kvalitet mesnih prerađevina, u čijoj se proizvodnji koristi ta jeftina sirovina, a koji su godinama unazad bili na policama prodavnica u Srbiji.

Mašinski otkošteno meso, koje je označeno na proizvodima kao MSM, sadrži visok nivo kalcijuma, a ono se koristi u mesnim prerađevinama poput viršli, kobasica, pašteta i pljeskavica.

Prema rečima Miladina Ševarlića sa Poljoprivrednog fakulteta teško je proceniti koliko je određen nivo kalcijuma opasan za zdravlje, ali je pitanje kako se taj višak anulira u proizvodima.

Uvoz takvog mesa po nekonkurentnim cenama, od 60 dinara po kilogramu, naneo je štetu domaćem stočarstvu, a mesnoj industriji doneo zaradu i do 150 odsto, kaže Ševarlić.

On napominje i da je uvoz takve sirovine trebalo davno zaustaviti. To je samo jedan od primera uticaja uvozničkog lobija, navodi Ševarlić. Proizvodi od jeftinih sirovina odnosno od najnekvalitetnijeg mesa, koje je uvezeno biće u prodaji i tokom 2016. godine, iako je uvoz obustavljen, jer se one skladište u hladnjačama do šest meseci.

Nizak kvalitet ne znači da proizvod nije bezbedan

S druge strane u Ministarstvu poljopirvede kažu da nizak nivo kvaliteta ne znači da proizvod nije bezbedan za upotrebu, i dodaju da su prerađevine zdravstveno ispravne i bezbedne za potrošače.

Siniša Kotur iz Odeljenja za međunarodni promet i sertifikaciju napominje da je sa 180 miligrama u 100 grama mesa u 2004, nivo kalcijuma smanjen na 100 miligrama i da se Srbija drži tog međunarodnog standarda.

On kaže da je prisustvo kalcijuma u mesu normalna pojava, a da je nivo kalcijuma u mašinski separisanom mesu pokazatelj načina prerade. Novije tehnologije omogućavaju da se meso odvaja od kostiju na efikasniji način, kaže Kotur.

Mašinski otkošteno meso, i dalje će se koristiti u prerađevinama, ali sa novim propisanim nivoom kalcijuma. Tu sirovinu prerađivači će kupovati od domaćih proizvođača.

Kod nas je procenjeno da možemo da dostignemo taj novi kriterijum, a da ne uništimo domaće proizvođače. Na pitanje zašto Srbija ranije nije zaustavila uvoz mesa najlošijeg kvaliteta, Kotur kaže da bi to bilo u suprotnosti sa obavezama iz međunarodnih trgovinskih ugovora.

Tanja Veselinović
Izvor: N1 

mms-ppns baner

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO 

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html