Ekspo 2020 Dubai: Srbija je zemlja šljiva, malina i višanja, lider Zapadnog Balkana u proizvodnji hrane

Ekspo 2020 Dubai: Srbija je zemlja šljiva, malina i višanja, lider Zapadnog Balkana u proizvodnji hrane

Među prvih pet zemalja u svetu smo po proizvodnji malina, šljiva i višanja, a u Evropi smo u top pet po proizvodnji borovnica, jagoda, kupina, soje i kukuruza, i u prvih 10 evropskih izvoznika kukuruza i suncokreta, navela je Matićeva

Tatjana Matic
Foto: Vlada Srbije

DUBAI - Srbija je lider u regionu Zapadnog Balkana upravo kada je reč o proizvodnji hrane.

„Među prvih pet zemalja u svetu smo po proizvodnji malina, šljiva i višanja, a u Evropi smo u top pet po proizvodnji borovnica, jagoda, kupina, soje i kukuruza, i u prvih 10 evropskih izvoznika kukuruza i suncokreta”, navela ministarka trgovine Tatjana Matić u Dubaiju.

Na izložbi Ekspo 2020 Dubai u okviru obeležavanja Nacionalnog dana i obeležavanja Dana državnosti 15. februara danas je otvorena investiciona konferencija „Serbia Cuntry Busines Briefing”, a ministarka Matić je rekla na početku da prehrambena industrija Srbija ima najveći potencijal za rast.

Paviljon Srbije
Foto: PKS

Na konferenciji su zatupljeni sektori: hrane, poljoprivrede i savremenih tehnologija.

„Kao tradicionalno najvažnija poluga u privredi Srbije, prehrambena industrija i poljoprivreda imaju vitalnu ulogu, i u domaćoj potrošnji i u izvozu. Sa ukupno četiri milijarde bruto izvoza, prehrambena industrija je segment sa najvećim bruto izvozom zemlje, sa stalnim rastom izvoza i najvećim potencijalima za dalji rast”, rekla je Matićeva.

Matićeva je rekla da je to četvrta investicionu konferenciju na Paviljonu ke Srbije, kao i da su brojni gosti potvrdili da je Srbija globalno konkurentna u mnogim oblastima.

„To je bilo naročito vidljivo na našim velikim investicionim konferencijama, posvećenim tržištu nekretnina, automobilskoj i hemijskoj industriji, kao i turizmu odnosno velnes i spa ponudi, na kojima smo zainteresovali najveće svetske kompanije u ovim oblastima. Danas ćemo predstaviti investicione potencijale prehrambene industrije, poljoprivrede i savremenih tehnologija, industrija koje su ovih dana tematski u fokusu i same Ekspo izložbe”, rekla je ona u Biznis konekt centru, gde se održava konferencija.

Kako je rekla, ulaganjem u našu prehrambenu i poljoprivrednu industriju, investitori imaju priliku da dosegnu tržište veličine 1,3 milijarde potrošača zahvaljujući činjenici da Srbija ima sklopljene ugovore o slobodnoj trgovini koji omogućavaju izvoz bez carina na tržišta CEFTA, EFTA, Rusije i Evroazijske unije, kao i Turske. Takođe, preferencijalne uslove trgovine sa EU, SAD, Japanom i Australijom.

Unapređenju ove industrije konstantno doprinose specijalizovani instituti i obrazovne institucije, čak 16 specijalizovanih instituta, četiri univerziteta i 26 srednjih škola fokusiranih na prehrambenu i poljoprivrednu industriju, navela je ministarka, preneo je Tanjug.

Napomenula je da ICT sektor predstavlja najveću neto izvoznu granu Srbije i strateški važnu industriju na nacionalnom nivou.

„Samo u poslednje tri godine ova grana industrije zabeležila je dvostruki rast po pitanju izvoza”, dodala je Matićeva.

Ukazala je da se dve najjače srpske industrije prožimaju u primeni savremenih tehnologija u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji.

Očekujem ogromno interesovanje investitora za koje sam sigurna da će prepoznati sjajne poslovne prilike i verujem da će ova konferencija iznedriti brojna poslovna partnerstva i saradnje.

ARHIVA PPNS SVETU IZ SRBIJE ORGANSKA SOJA, SRBIJI IZ SVETA MESO OD ŽIVOTINJA HRANJENIH GM SOJOM

Svetu iz Srbije organska soja, Srbiji iz sveta meso od životinja hranjenih GM sojom
Razvojna agencija Srbije predstavila je investicione potencijale Srbije u pomenutim oblastima, kao i uspešne primere investicija i poslovanja kompanija u ovim sektorima u Srbiji.

Nemanja Jevtović iz RAS-a je rekao Tanjugu da su dva najprosperitetnija srpska sektora, ICT i sektor poljoprivrede i prehrambene industrije.

Kako je rekao, predstavljaju se visoka tehnologija, informaciona i biotehnologija koja predstavlja novu „zvezdu uzdanicu” srpske privrede.

Jevtović je rekao da je poljoprivreda u 2021. imala 3,6 milijardi evra izvoza.

„Odlučili smo se da spojimo ova dva sektora, jer njihova fuzija može da doprinese da se Srbija pozicionira što bolje kao investiciona destinacija u svetu”, naglasio je on.

Dodao je da na konferenciji danas u Dubajiu učestvuju i strani investitori.

„Ne možemo da otkrivamo mnoga imena, ali smo dobili potvrdu o učešću virutelnu i fizičku od najvećih svetskih kompanija.

VIDEO: Country Business Briefing: Serbia

Investiciona konferencija u Dubaiju povodom Dana državnosti

Dan državnosti Srbije obeležen je na Svetskoj izložbi u Dubaiju i investicionom konferencijom “Serbia Country Business Briefing“, u organizaciji Privredne komore Srbije i Vlade, kao i pratećim kulturno umetničkim programom. Poljoprivredno-prehrambena industrija, IKT i biotehnologija, predstavljaju segmente srpske privrede sa najvećim potencijalom za razvoj i dalje investicije, o čemu svedoče rezultati koje ove industrije pokazuju po pitanju izvoza i uspesi u kreiranju inovacija, istaknuto je na investicionoj konferenciji.

Investiciona konferencija “Serbia Country Business Briefing“, tematski je usmerena na investicioni potencijal agrarnog sektora i visokih tehnologija, radi osavremenjivanja, inoviranja i digitalizacije proizvodnje.

Prehrambena industrija i poljoprivreda tradicionalno imaju vitalnu ulogu u domaćoj proizvodnji i izvozu, a nove investicije u prerađivačkoj industriji omogućile bi veću dodatu vrednost proizvoda. Srbija je lider u regionu Zapadnog Balkana kada je reč o proizvodnji hrane, a prostor za realizaciju ulaganja u prerađivačku industriju je veliki, posebno zbog činjenice da naša zemlja ima ogromnu sirovinsku bazu. Strane kompanije iz prerađivačke industrije prepoznaju Srbiju kao odličnu izvoznu platformu za veća tržišta kao što su EU i Rusija, ukazano je na skupu.

Izjave sa investicione konferencije se nalaze na sledećem linku, medijima su se obratili:

 • Aleksandar Ljubić, Vincula Biotech Group (predsednik nadzornog odbora i suvlasnik)
 • Jelena Begović, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (direktor)
 • Nebojša Bjelotomić, Inicijativa “Digitalna Srbija” (direktor)
 • Marko Majstorović, Ministarstvo poljoprivrede
 • Vladimir Crnojević, Institut BioSense (direktor)
 • Dragana Krunić, Razvojna agencija Srbije (savetnica za komunikacije)
 • Nemanja Jevtović, Razvojna agencija Srbije (savetnik za strateška ulaganja)

Srpske kompanije i ove godine na Gulfood-u


Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije peti put zaredom organizuju učešće i predstavljanje srpskih kompanija na najvećoj i najznačajnijoj specijalizovanoj izložbi prehrambene industrije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i regionu Golfskog zaliva „GULFOOD“ (www.gulfood.com), koja se održava u Dubaiju od 13. do 17. februara.

Proizvodne i izvozne kapacitete predstaviće petnaest srpskih kompanija: MASTER FRUITS Beograd, PIK Bečej, TISA COOP Kanjiža, CMANA Krnjevo, YUMIS Niš, ZDRAVO ORGANIC Selenča, BMN MALINAS Požega, ITN GROUP Beograd, BUDIMKA Požega, DAMAR CONFIT, Beograd, FRUCT COMPANY Udovice, MLEKARA ŠABAC Šabac, TROPIC TRADE Beograd, MLEKARA UB Ub, MIRAX AGRAR Beograd.

Posetioci sajma „Gulfood“, potencijalni poslovni partneri, uvoznici i distributeri, moći će da se upoznaju sa širokim asortimanom najkvalitetnijih srpskih proizvoda od svežeg i prerađenog, smrznutog, pasterizovanog i konzerviranog voća i povrća, mlečnih proizvoda, smrznute i dimljene ribe i morskih plodova, proizvoda na bazi tartufa, ajvara, meda, supa, začina, čajeva, voćnih sokova i kašastih voćnih nektara, kvalitetnih voćnih džemova i marmelada.

Srpske kompanije prehrambenog sektora promovisaće proizvodne programe i izvozne potencijale u jednoj od glavnih hala Trade Centre Arena rezervisanoj za nacionalne paviljone. Ove godine registrovano je 4000 izlagača iz 120 zemalja sveta, a pored Srbije u okviru nacionalnih paviljona predstaviće se kompanije iz Italije, Francuske, Belgije, Nemačke, Rusije, Austrije, Španije, Holandije, Kipra, Grčke, Bugarske, Rumunije, Turske, Tunisa, Saudijske Arabije, SAD, Kanade, Brazila, Perua, Meksika, Indije, Egipta, Japana.

Naslovna foto: Prviprvinaskali.com
Snimak ekrana: Virtual Expo Dubai
IzvoriPolitika, PKS, 15. 2. 2022.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


ARHIVA PPNS PREDAVANJE: OČUVANJE STARIH SORTI, ZA SRBIJU BEZ GMO - DR IVANA PETROVIĆ (VIDEO)

Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)

PREPORUKA PPNS REZIME PROJEKTA "KRAGUJEVAC BEZ GMO 2021" (21:00)

IZ ARHIVE PPNS

O GMO

 • Stari "GMO" mogli su da se identifikuju, sa "novim genomskim tehnikama" neće biti tako
 • Šta su stare sorte, šta hibridi, a šta GMO?
 • Zbog kršenja Zakona o GMO, pod zabranom uvoza i prometa bili Mikros union i Perutnina Ptuj 2018. i 2019; GM soja gajena na 178 hektara od 2012. do 2019. - saznaje PRVI PRVI NA SKALI
 • GM sistemi ishrane i njihov ekonomski uticaj - Tatjana Brankov, Koviljko Lovre: Srbija
 • Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
 • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
 • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)
 • Organska proizvodnja: GMO ili zdravlje? - prof. dr Snežana Oljača (VIDEO)
 • Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina - rezime projekta (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • EP Okvir života osniva lokalne banke semena u Srbiji
 • Nedimović o GMO: Potpuna zabrana je na snazi, to nije na dnevnom redu
 • Srbija najveći proizvođač i izvoznik nemodifikovane soje u ovom delu Evrope
 • GM zrno na 29 njiva - najviše u Mačvi, ali je ima svuda, i u Šumadiji
 • Mladi u Srbiji imaju negativan stav o GM hrani

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Španska Jovanjica: Zaplenjeno 135.000 GMO ’konoplje’ na najvećoj plantaži u Evropi
 • Za GMO nema mesta u hrvatskoj poljoprivredi
 • Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
 • Većina Evropljana (86%) želi da hrana koja sadrži GMO bude obavezno označena
 • Organska proizvodnja u Srbiji na manje od jedan odsto zemljišta, u Austriji na preko 20

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • Prof. dr Tatjana Brankov: Korporativno predatorstvo - ekskluzivno za Prviprvinaskali.com
 • U Bangladešu vanila od plastike - uz pomoć GMO bakterija; Prijatelji Zemlje: Sinbio vanilija je ekstremni oblik genetskog inženjeringa
 • Gejts najveći vlasnik zemljišta u SAD, upitno je da li će i dalje da propagira GMO kulture
 • Dvostruki moral Bajer-Monsanta
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
 • Strategija zaštite prirode Republike Srbije za period od 2019. do 2025. godine - predlog

Detaljno: OVDE 

GMO: VIDEO

 • Seme pobune (Java films 2019)
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake (2011)
 • Težina lanaca 3 (2019)
 • Rat za seme (dokumentarni film)
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html