GM soja preuzela njive u Mačvi?

GM soja preuzela njive u Mačvi?

Područje Mačve postalo je "crna rupa" na kojoj se već godinama tajno gaji soja. Mali proizvođači koriste ju za ishranu stoke i na taj način nastoje ostvariti bolju zaradu. Apostrofirani su još Sremski, Zapadnobački i Južnobački okrug.

Bez obzira što je područje Mačve pogodno za gajenje organske hrane i svih, posebno povrtaskih biljnih vrsta, na karti Ministarstva poljoprivrede i nadležnih inspekcijskih službi obeleženo je kao "crna rupa" na kojoj se već godinama tajno gaji GM soja. Iz godine u godinu se to potvrđuje i na terenu, a pored Mačve, koja važi za područje sa najviše parcela pod GM sojom, apostrofirani su Sremski, Zapadnobački i Južnobački okrug.

48 uzoraka - samo jedan negativan na GMO

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede je u poslednja dva meseca obavila 1.728 kontrola parcela zasejanih sojom i od 48 uzoraka samo je jedan bio negativan na GMO. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Sremu su pregledane 432 parcele i u sedam je otkrivena GM soja. Nešto više, deset uzoraka je pronađeno u Zapadnobačkom kraju gde je kontrolisana 661 parcela. U Južnobačkom okrugu je uzorak uzet na 439 parcela, a na GMO je bilo pozitivno pet. Najviše uzoraka, 25 pozitivnih na GMO bilo je u Mačvanskom okrugu gde je kontrolisano 196 parcela.

Sitni proizvođači - preko GM soje do bolje zarade

U Mačvi nerado govore o ovoj temi. Međutim, može se saznati da se uzgojem GM soje najviše bave sitni proizvođači i to prvenstveno na parcelama koje su okružene kukuruzom i do kojih se može teško doći. Nije slučajno da se GM soja najviše gaji u Mačvi i Sremu jer je to i stočarski kraj pa se "mutirana" soja koristi za ishranu stoke. Proizvođači dobro znaju da se hrana koja se kroristi u ishrani, posebno svinja, ne kontroliše, pa korišćenje GM soje čija proizvodnja je jeftinija, može da im donese i bolju zaradu.

Da proizvođači ne prodaju GM soju potvrđuju i otkupljivači i skladištari. Kažu da se lako može utvrditi da li je u pitanju GM soja i dodaju da je promet smanjen i u procentima se kreće od 1,8 do 2 odsto. Inače, u Mačvi se GM soja uzgaja još pre donošenja Zakona o genetski modifikovanim organizmima, pa se semena iz tog perioda i danas koriste. To ipak ne umanjuje štetnost ovih organizama po zdravlje ljudi. Problemi koji se najčešće javljaju su neplodnost, ubrzano starenje, pojava tumora, imunološki problemi, kao i promene u organima za varenje.

Kazne su preblage

Blaga kaznena politika je jedan od faktora koji utiču da se GMO i dalje nalazi na plodnim njivama. Kazna za poljoprivrednika je od 30 do 50 hiljada dinara, dok je za kompanije i poljoprivredna preduzeća od 500.000 do tri miliona dinara. Svake godine GM soja se uništava tanjiranjem sporne parcele i to u prisustvu fitosanitarnih inspektora.

Da je pojedinim poljoprivrednicima zarada na prvom mestu, bez obzira na posledice koje GM soja može da izazove, govori i podatak da ne poštuju ni opštinske odluke kojima je uzgoj GMO zabranjen. Interesantno je da su grad Šabac i opština Bogatić usvojili Deklaraciju o područjima bez GMO, baš kao i mnoge druge lokalne samouprave u Srbiji.

Autor mape: TUBS/Statistički regioni Republike Srbije
Autor Zlatko Markovinović
Izvor: Agro klub


PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari