Ljajić: Garantujem da neće biti prometa GMO ni kada promenimo zakon

Ljajić: Garantujem da neće biti prometa GMO ni kada promenimo zakon

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić govori za "Novosti" o odnosima u regionu, referendumu u Srpskoj, tenzijama u Sandžaku, prometu GMO hrane...


Preterano je reći da politička kriza u regionu liči na 1991. godinu i početak rata, ali meni izgleda kao da smo negde u 1996. Kao da je rat tek završen, topovi zaćutali, a političari nastavili verbalno da se biju. Čini mi se kao da je od vodećih aktera jedino premijer Srbije Aleksandar Vučić svestan koliko takvo ponašanje svima nanosi štetu.

Ovo je u razgovoru za "Novosti" poručio Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, koji u novoj "balkanskoj retorici" vidi potpuno štetno vraćanje na teme iz devedesetih.

* Do kakvih konkretno posledica može da dovede sve opasnije prepucavanje između suseda?

- Što je dublja politička kriza u regionu, to će biti manje investicija. Šteta nije samo politička već se može meriti direktnim finansijskim efektima. Mnogi se ponašaju kao da pouke iz devedesetih nisu izvukli. Zato je bitno da mi koristimo onu logiku da "pametniji popušta".

* Ne vidite krivicu i u ponašanju Beograda?

- Srbija se postavila odgovorno. Odlična je odluka premijera Vučića da se ne odgovara na provokacije i na izjave hrvatskih zvaničnika. Ne treba ni kap goriva da dolijemo nacionalističkoj vatri u Hrvatskoj koja je izazvana i njihovom predizbornom kampanjom.

* Kako će odluka Srbije da se ne meša u pitanje referenduma u RS uticati na političku krizu u BiH?

- Srbija je povukla jedini moguć potez. Naravno, Beograd ne može da donosi odluke u ime drugih, ali pozicija nemešanja i nepodržavanja referenduma krajnje je korektna i stabilizirajuća.

* Sarajevo opet nije zadovoljno, pa traži da se Beograd konfrontira sa Dodikom i da se direktno suprotstavi referendumu?

- Hipotetički, i kad bi se Srbija direktno usprotivila referendumu, on bi u RS, sudeći po izjavama, verovatno bio održan. I šta onda? Kakav bi rezultat bio? Pronađeno je rešenje koje je naoptimalnije u datim okolnostima.

* Da li je Srbija, na neki način, talac izbora u Hrvatskoj i BiH?

- Bilo bi dobro da je sve ovo samo posledica predizbornih kampanja. Plašim se da postoje neki dublji razlozi jer ne bi moglo ovoliko strasti da se rasplamsa.

* Zašto se i Sulejman Ugljanin vraća na referendum o autonomiji Sandžaka iz 1991, pa čak traži i međunarodnu pomoć?

- Sandžaku, kao i celoj Srbiji, trebaju strane investicije, a ne stranci koji će da nam drže lekcije o ljudskim pravima i da nas tobože mire. Ugljanin već 20 godina priziva strane trupe, koje nikako da mu dođu. Nisu mu pomogle ni devedesetih, kad je postojala represija u Sandžaku, pa naravno da neće ni sada, kada imamo demokratsku vlast u zemlji koja popravlja infrastrukturu i pokušava da dovodi ulagače.

* Ali Ugljanin i tvrdi da je on autentičan predstavnik Bošnjaka, a da vi "branite fotelju" u Beogradu...

- Moja stranka, SDP, dobila je najviše glasova u Sandžaku. Imali smo izbore i svako je mogao da se "izmeri". Glasove sam dobio na politici da su u Sandžaku potrebne škole, ambulante, putevi, fabrike, a ne strane trupe. Građani vide šta su rezultati, a šta dvodecenijska isprazna obećanja.

* Pošto ste kritikovali ideju o spomeniku Miloševiću, Dačić vas je "podsetio" na Aliju Izetbegovića. Može li to da naruši odnose u Vladi?

- Ne može, ali može da naruši lične odnose između Dačića i mene, koji su do sada bili korektni. Poražavajuće je da 2016. razgovaramo o spomeniku Miloševiću. Svi smo u Vladu ušli sa različitim političkim prošlošću i razlikama. Da smo na njima insistirali, odmah bismo se razišli. U nevreme je otvorena ova tema i rekao sam samo ono što sam oduvek govorio. Spor ne može da poljulja Vladu jer nju ne vodimo ni Dačić ni ja već SNS.

* Dveri traže vašu ostavku jer ste navodno spremni da "uvedete" u Srbiju GM hranu...

- To je potpuna politizacija ozbiljne teme. Naš cilj je da Srbija postane članica Svetske trgovinske organizacije i zato moramo da menjamo zakone. Da izbacimo "de jure" zabranu prometa proizvoda, ali da istovremeno u praksi uvedemo još strožu kontrolu. Garantujem da neće biti prometa GMO ni kada promenimo zakon. Učinićemo sve što je, na primer, učinila Rusija kao članica STO. Ni više ni manje.

P. Vasiljević
Izvor: Novosti 


PODSEĆANJE PPNS, 2014.

...On je naglasio da izmene zakona GMO neće doprineti prometu genetski modifikovane hrane na tržištu Srbije i da "garantuje da tog prometa neće biti, kao što ga nema ni sada". 

Ljajić: Cilj Srbije u 2014. pristupanje u STO


VIDEO PROF. MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO - RAT ZA HRANU


PODSEĆANJE PPNS (2013)

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Sekula
    06.09.2016

    Ama čoveče, shvati, nećemo u nikakve fašističke organizacije. Vidim da im je sada naročito stalo da nas prevare i nateraju da potpišemo neke ugovore sa njima. Ko hoće da trguje sa nama, mogao je i ranije pa može i sada, ništa ga ne sprečava. Ne treba nam nikakav STO ni EU, prekinite da LAŽETE narod i da nas ZAMAJAVATE. Jedini razlog, zašto insistirate da se se ide u te organizacije je zato da biste dali legitimitet stranim fašistima da nam lakše pljačkaju zemlju, dok se vi grebete za procenat. SKINITE nam se sa grbače, idite svi se kolektivno samoubijte, izrodi, rod vam se zatro, kuće izgorele, podavili se svi dabogda. Ko je poznavao vas, balkanske političare, ni pakao mu neće teško pasti.

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html