Ljajić: Zbog prometa GMO promeniti zakon

Ljajić: Zbog prometa GMO promeniti zakonMinistar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je formiranjem Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, vlada ispunila još jednu međunarodnu obavezu u procesu pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Do sada je 60 zemalja u svetu formiralo ovo telo. Osnovni cilj je da na jednom mestu bude adresa za rešavanje svih problema vezanih za uvoz, izvoz i transport robe kroz Srbiju", rekao je Ljajić novinarima na skupu Javno-privatni dijalog za olakšanje sporne trgovine, koji su organizovali Američka privredna komora i USAID REG projekat u Srbiji.

On je dodao da to koordinaciono telo čine predstavnici 12 različitih institucija - ministarstava, inspekcijskih službi, graničnih, policijskih i carinskih službi, odnosno svih onih koji imaju odlučujuću ulogu u otklanjanju barijera za slobodan protok roba.

"Mi verujemo da će ovo telo u velikoj meri smanjiti logističke troškove kada govorimo o uvozu i izvozu roba i spoljnotrgovinskom prometu", istakao je Ljajić.

On je rekao da u Srbiji i regionu ti logistički troškovi iznose 16 odsto BDP-a, dok je u EU to duplo manje i dodao da će formiranje ovog tela doprineti onom čemu Srbija teži, a to je stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora u zemljama Zapadnog Balkana.

Ljajić je izneo podatak da jedan dan zastoja na graničnim prelazima smanjuje izvoznu vrednost robe za jedan odsto, dok se kod hrane i poljoprivrednih proizvoda smanjuje za sedam odsto.

"Mi imamo interes da naše izvoznike učinimo konkurentnim, a to možemo jedino ako omogućimo potpuni slobodni protok roba bez bilo kakvih prepreka na graničnim prelazima", rekao je ministar.

Ljajić je rekao da je Srbija na Duing biznis listi što se tiče prekogranične trgovine na 23. mestu i dodao da se uzimaju u obzir dva parametra - troškovi uvoza i izvoza i vreme zadržavanja na graničnim prelazima.

Što se tiče uvoza vreme zadržavanja je osam sati i 22 minuta, a izvoza šest sati i 47 minuta. Troškovi izvoza su 82 dolara, a troškovi uvoza 87 dolara", rekao je on.

On je ocenio da "Srbija ne stoji loše, ali to je daleko od mogućnosti koje ima".

Ljajić je istakao i da 27.300 privrednih subjekata iz Srbije učestvuje u spoljnotrgovinskom prometu i da su dve grupe problema - vancarinske barijere i prepreke kod samih zemalja.

Naglasio je da sa Bosnom i Hercegovinom ima 13 vancarinskih barijera, a sa Kosovom 21.

Ljajić je rekao da je Uprava carina identifikovala probleme među kojima su neadekvatna infrastruktura na graničnim prelazima, nedovoljan broj saobraćajnih traka na graničnim prelazima, radno vreme inspekcijskih službi, migrantska kriza i pojačane kontrole koje usporavaju saobraćaj, zastarela IT oprema na graničnim prelazima i neusaglašenost sertifikata.

Potpredsednica Upravnog odbora AmCham-a Jelena Pavlović pozvala je i ostala poslovna udruženja da se uključe u rad Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine i daju svoj doprinos pojednostavljenju spoljno trgovinskih procedura.

Ona je rekla da je AmCham formirao Odbor za olakšavanje spoljnje trgovine u kome učestvuje preko 50 kompanija iz različitih industrija, koje već dve godine asistiraju Vladi Srbije u racionalizaciji procedura i upravljanju protokom robe preko nacionalnih granica.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je naglasio da je osnivanje Nacionalnog koordinacionog tela za olakšanje spoljne trgovine važna prekretnica za Srbiju i njenu lidersku ulogu u regionu, te da će ovaj korak približiti Srbiju članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i njenom pridruživanju Evropskoj uniji.

"Zahvaljujem se Vladi Srbije na liderskoj ulozi u osnivanju ove platforme, USAID REG-u na naporima za uspostavljanje javno-privatnog dijaloga i naporima na podsticanju privrednog rasta u regionu, Američkoj privrednoj komori u Srbiji na njihovom stalnom radu na ukazivanju na praktična pitanja poslovanja", rekao je on.

Srbija prati situaciju u Agrokoru

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija prati situaciju u Agrokoru i preuzima mere da se zaštiti svoje ekonomske interese, pre svega interese zaposlenih, dobavljača i države.

"Imamo korektnu komunikaciju sa poslovodstvom Agrokorovih firmi u Srbiji, sa Merkatorom, Dijamantom i Frikomom. Postoje izazovi, ali mi nastojimo da pomognemo jer je naš interes da očuvamo radna mesta. Radi se o 11.000 zaposlenih u tim firmama i oko 2.000 dobavljača i oni su nam u ovom trenutku u fokusu", rekao je Ljajić novinarima.

On je dodao, da s obzirom da je žarište krize u Agrokoru u Hrvatskoj, Srbija može samo da prati razvoj situacije kada je u pitanju restrukturiranje Agrokora.

"Najbolje bi bilo da se taj proces restrukturiranja što pre i što uspešnije okonča. To ne zavisi od nas i ostaje nam da se nadamo da će taj proces biti uspešan", rekao je Ljajić.

Srbiji mesto u Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas da je Srbiji mesto u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ali nije mogao da precizira kada bi to moglo da se dogodi.

On je novinarima rekao da je prepreka to što u Srbiji i dalje postoji zabrana prometa GMO.

"Zahtev je da se taj član zakona izmeni, ali mi još nismo ušli u proceduru izmene tog zakona. Postoji otpor javnosti da se to ne radi. Dok god ne promenimo zakon ne možemo ni očekivati prijem u STO", rekao je Ljajić.

On je ocenio i da bi se prepreka u vezi sa prometom GMO mogla prevazići kroz promenu zakona, ali i uz uvođenje rigoroznih pravila.

"Ja sam siguran da ne bi bilo prometa GMO i ako se izmeni zakon, jer možemo da donesemo striktna pravila za taj promet, koja će ga učiniti teškim", rekao je on i dodao da Srbija ima pravo to da uradi i da su to primenile i mnoge druge države.Ocenio je da je velika šteta za Srbiju što nije član STO, jer je samo 13 država na svetu van bilo kakvih pregovora i članstva.

Kontramere prema Kosovu dok se ne ukinu takse

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da će Srbija povećavati i pojačavati kontramere prema Kosovu, dok vlasti u Prištini ne ukinu takse na uvoz brašna iz Srbije.

"Mi imamo neke najave da će ta odluka biti ukinuta, ali nije rečeno kada", rekao je Ljajić.

On je istakao da Srbija nije pristalica trgovinskih ratova, mera, ni kontramera, već da želi da se potpuno ukinu sve barijere i omogući nesmetan protok robe.

Ljajić je rekao i da Srbija i dalje tražiti zasedanje zajedničkog komiteta CEFTA.

On je dodao da štetu zbog uvođenja mera trpe izvoznici brašna iz Srbije, ali da su još veći gubitnici potrošači na Kosovu, jer je cena brašna je veća za 20 evra po toni.

"Ova mera nije političkog, već isključivo interesnog i ekonomskog karaktera mlinarskog lobija sa Kosova", rekao je on.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu meru za domaće trgovce brašnom tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije, uvedena tarifa od 0,04 evrocenta po kilogramu.

KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

Izvor: Beta

* * *

USDA Foreign Agicultural Service
Global Agicultural Information Network

Food Derived from Genetically Engineered Ingredients (“GMOs”) – Public opinion is generally uninformed and founded on the media’s negative reporting versus the international scientific community’s consensus about the food safety aspects or technological advances of this technology. The issue has proven to be too politically charged, so that even politicians in favor of innovation do not take a public stance. Grain farmers and trader organizations are not united on the issue, as there is both an import and export interest involved. Serbian researchers are well educated and are not anti-GMO, but are not active in passing this message to the general public. Serbian livestock and poultry farmers are aware of the fact that with adoption of Serbia’s GMO Law in 2009, all imports of GE soybean meal for cattle feed were blocked resulting in significant increases in feed prices. Livestock farmers and cattle feed producers are eager to buy EU approved GE soybean meal from Argentina, Brazil or the United States to reduce input costs. The current Serbian GMO Law adopted in 2009, does not conform to WTO rules, as it does not provide for a system to review GMO products but rather uniformly bans their sale and cultivation. The Serbian GMO law is more restrictive than the current EU policy. 

EXPORTER GUIDE - ROAD MAP TO THE SERBIAN MARKET 2016PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html