Mars i Kelogs u Srbiji bez proizvoda sa GMO - tvrde Nelt i Orbiko za Politiku

Mars i Kelogs u Srbiji bez proizvoda sa GMO - tvrde Nelt i Orbiko za Politiku

Neke veoma popularne američke čokolade i bombone napravljene su od genetski modifikovanih organizama


Kompanije Kellogg’s i Mars počele su i zvanično da obeležavaju proizvode koji sadrže genetski modifikovne organizme (GMO), piše Politika.

Nove deklaracije već su dobili popularne bombone "m&m", "skittles" i "life savers", žvake "wrigley", kao i žitarice proizvođača Kellogg’s.

Novina u deklarisanju i veliki preokret na američkom tržištu hrane započeti su zbog stupanja na snagu zakona u Vermontu, prvoj američkoj saveznoj državi koja je 2014. godine propisala obavezno obeležavanje GM hrane.

Predsednik kompanije Kellogg’s za Severnu Ameriku Pol Norman rekao je da oni duboko veruju u transparentnost i u da bi potrošači trebalo da znaju koji se sastojci nalaze u njihovoj hrani i koje je poreklo tih sastojaka.

"Nastavićemo da podstičemo Kongres da donese zakon na federalnom nivou o obeležavanju GMO namirnica, kako bi se izbegao zbunjujući konglomerat zakona koji se menjaju od države do države", rekao je Norman.

Mars, koji proizvodi čokoladice "mars", "snickers", "milky way", "twix" i druge, istovremeno je uveo drugačije oznake.

Na nekim od slatkiša, uključujući i "m&m" čokoladne bombone s kikirikijem, koje su proizvedene povodom 75. godišnjice te marke, prinuđeni su da istaknu obaveštenje da su "delimično proizvedene genetskim inženjeringom".

Takva obaveštenja već se nalaze na njihovoj ambalaži i na proizvodima poput bombona "skittles", "life savers" i žvaka "wrigley".

Iznenadna promena retorike velikih svetskih proizvođača hrane, kojima do juče nije padalo na pamet da GMO proizvode posebno obeležavaju, iznenadila je posebno potrošače u Evropi u kojoj je pokret protiv GMO sve jači.

"Mnogi se na vreme distanciraju od najpoznatijih proizvođača GM semena i odjednom staju na stranu potrošača nudeći im pravo izbora. Svesni su da je šteta koju kupci širom sveta mogu da im naprave, ako to ne urade što pre, nesaglediva", kaže neimenovani sagovornik "Politike".

Britanski list Gardijan preneo je da je "Mars duboko uveren da su (genetski modifikovani) sastojci bezbedni".

Srbija, i pored snažnih pritisaka, još nije donela propise koji bi dozvolili promet hrane i drugih proizvoda koji sadrže GMO.

A U SRBIJI?

Neki od proizvoda kompanija Kellogg’s i Mars prodaju se i u Srbiji, koja zabranjuje promet GM hrane.

Uvoznik Kellogg’s proizvoda za Srbiju, kompanija Orbiko, tvrdi da se proizvodi iz njihovog asortimana, koji se prodaju u Srbiji, uglavnom žitarice, proizvode u Evropi, Velikoj Britaniji i Nemačkoj i da ne sadrže GMO.

"Znamo šta očekuju potrošači i ne koristimo genetski modifikovani kukuruz i soju niti njihove derivate u proizvodima koje prodajemo u Evropi. Kukuruz koji koristimo u Evropi za žitne pahuljice za doručak je jedna posebna vrsta. Obezbedićemo da i u budućnosti ove sirovine ne budu genetski modifikovane", rekli su za Politiku u centrali kompanije Kellogg’s.

U Marsu su naveli da su svi sastojci koje koriste u svojim proizvodima u skladu sa visokim internim standardima kvaliteta i bezbednosti i svim propisima.

"Svi Mars proizvodi koje u Srbiji distribuira Nelt su bez GMO-a", tvrde u toj kompaniji. 

J. Antelj – I. Albunović
Izvor: Politika; obrada: Mondo


PODSEĆANJE PPNS


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html