Miščević: Neminovnost Srbije - STO i GMO

Miščević: Neminovnost Srbije - STO i GMO

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je da je, da bi se Srbija uključila na jedinstveno tržište EU kao kredibilan partner, neminovno članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Mi smo već počeli da se spremamo za sve uslove koji postoje na tom zajedničkom, jedinstvenom tržištu, a na tom putu je neminovno članstvo u STO", rekla je Miščevićeva na konferenciji o pristupanju Srbije STO i pregovorima sa EU, dodajući da je to važno i da bi se uredio celokupan proces pregovora o članstvu u EU.

Na konferenciji je rečeno da je pristupanje Srbije STO neophodan uslov za zatvaranje Poglavlja 30 u pregovorima sa EU, a uslov za ulazak u tu međunarodnu organizaciju je uklanjanje zabrane prometa genetski modifikovanih proizvoda.

Miščevićeva je navela da su ekonomske, odnosno trgovinske politike EU definisane upravo u kontekstu STO i istakla da se "ne može funkcionisati u okruženju koje se bazira na STO pravilima, a da istovremeno niste članica STO".

Šefica pregovaračkog tima je rekla da standardi EU obuhvataju i jake kontrole prometa, proizvodnje i upotrebe GMO, budući da su od velikog značaja bezbednost hrane i zdravlje ljudi, odnosno zaštita potrošača.

Miščevićeva je navela da nikako ne treba zaboraviti da je "šengen" nastao upravo zbog kretanja roba, a ne prevashodno ljudi.

Prema njenim rečima, članstvo u STO nije u vezi samo sa Poglavljem 30, već je to pitanje i usklađivanja Srbije za zajedničkom trgovinskom politikom EU, koja je vrlo jasna.

Ocenila je kazla da otvaranje bilo kog poglavlja predstavlja veliku promenu, jer to praktično znači da smo krenuli u proces prihvatanja pravila i standarda koja važe u EU.

Ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp rekao je da Stokholm nastoji da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i da ta zemlja ima stav da bi trebalo pružiti podršku Srbiji i zemljama zapadnog Balkana da pripadaju evropskoj porodici.

"Srbija igra ključnu ulogu u ovom regionu i ima dobre šanse da i dalje nastavi da unapređuje tu poziciju i stabilnost u regionu", rekao je Asp.

Dodao da su napori Srbije u fazi pristupanja vidljivi, ističući da to pokazuje da se uskoro očekuje otvaranje poglavlja 32 i 35, a da se nada da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena početkom sledeće godine.

"Možda vam se čini da je to samo tehnički korak, ali verujte, nije. To je važan korak i pokazuje da se vidi sve jače svetlo na kraju tunela", naglasio je Asp.

Osvrćući se na značaj članstva u STO, on je podsetio da je Švedska član te organizacije još od 1995. godine i da postoje brojne ekonomske prednosti i povlastice zahvaljujući tome.

Švedski ambasador je podsetio da STO ima 150 članica, a da je od toga mnogo bitnije da 97 odsto svetske trgovine ide upravo preko te organizacije.

Proces pristupanja Srbije u članstvo STO odvija se na dva koloseka - multilateralnom i bilateralnom, rečeno je na skupu u ogranizaciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Prvi deo pregovora obuhvata usklađivanje domaćeg spoljnotrgovinskog sistema sa pravilima STO, a na tom planu ostalo je otvoreno pitanje usklađivanja propisa koji regulišu uvoz GMO proizvoda sa pravilima STO.

Pravila STO podrazumevaju da se ne može uvesti zabrana prometa proizvoda za koje nije dokazano da štete ljudskom zdravlju, a što je slučaj sa GMO, ali i da dozvoljavanje prometa ne znači i dozvolu za upotrebe tih proizvoda u poljoprivrednoj proizvodnji ili dozvolu njihovog prometa, poput ostalih proizvoda.

Što se tiče bilateralnog nivoa pregovora, Srbija je završila pregovore sa 14 članica, a još se vode pregovori sa Ukrajinom i Brazilom i očekuje se otvaranje pregovora sa Rusijom, koja je polovinom godine podnela zahtev za to.

Sve zemlje u Evropi, osim Srbije, BiH i Belorusije, članice su STO.

VIDEO 

Foto: RTV
Izvor: Tanjug

PPNS/O GMO/SRBIJA

U pregovorima sa SAD završena razna složena pitanja, poput prometa usluga, ali je za tu zemlju važno usvajanje zakona o GM.
Kada je reč o Brazilu, ova zemlja je imala zahteve za koncesijama u oblasitima zamrznutog mesa koje su ZA SRBIJU NEPRIHVATLJIVE. Međutim, navodi se da su ODNOSI SA PREGOVARAČIMA BRAZILA KOREKTNI I RAZUMNI i da se očekuje da se pregovori uspešno okončaju.

SRBIJA I STO: TAPKANJE U MESTU OD 2012.

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO 

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari