Nedimović: Imam svoj privatni stav o tome (GMO), ali...

Nedimović: Imam svoj privatni stav o tome (GMO), ali...

Genetski modifikovani organizmi (GMO) u hrani su veoma kompleksno pitanje u kojem bi trebalo da učestvuju svi relevantni akteri, naučne institucije i pojedinci, pa da na kraju vidimo koji je stav Srbije o GMO, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

"Mi sada imamo apsolutnu zabranu GMO. U ovom trenutku Savet za bezbednost hrane koji će biti formiram, može dati na naučnom nivou odgovore kako da ulazimo u tu problematiku", rekao je Nedimović u Kažiprstu na B92, komentarišući izjavu ministra trgovine Rasima Ljajića da verovatno već konzumiramo tu hranu, preko uvoznog mesa od životinja koje su verovatno hranjene GMO hranom.

Nedimović je podsetio da je jedna strana priče Svetska trgovinska organizacija, gde je prijem Srbije u članstvo uslovljen dozvolom prometa GMO hrane.

"Svi relevantni akteri, naučne institucije i pojedinci i na kraju ćemo imati novi okvir i da naučimo koji je stav Srbije o GMO", rekao je on.

Na pitanje da se izjasni koji je njegov stav o tome, Nedimović odgovara:

"Kako bih mogao da se izjasnim o takvoj stvari posle 15 dana na poziciji ministra. Kakav bih ja bio ministar kad bih to radio. Ja imam svoje lično mišljenje o tome, ali nama je potrebno da nauka da odgovor na ovo pitanje u skladu sa međunarodnim standardima".

Nedimović je istakao da je u planu i formiranje Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, u okviru kojeg će se sučeljavati naučna mišljenja o bezbednosti i kvalitetu namirnica.

"Razgovarao sam sa ministrom zdravlja (Zlatiborom Lončarom) o formiranju tog Saveta, što bi bilo telo koje će na naučnoj osnovi sugerisati kako da se regulišu pitanja vezano za bezbednost hrane. To će biti mesto gde će se sučeljavati naučna mišljenja", rekao je Nedimović.

Izvoziti i prozvod, a ne samo sirovinu

Nedimović je dodao da će akcenat tog resora biti, kako je premijer Aleksandar Vučić najavio u ekspozeu, na prerađivačkoj industriji, jer proizvod ima veću vrednost od sirovine.

On je gostujući u Kažiprstu na B92 rekao da će se ta priča intenzivirati i podržati kroz budžet.

"Cilj je da Srbija ne prodaje samo sirovinu, već da je prodajemo kao poluproizvod ili proizvod koji će imati dodatnu vrednost. Sagledavamo budžet u agraru, nadam se da ćemo uspeti da izdvojimo više za investicije, rekao je on.

Nedimović je rekao i da se više od 200 miliona evra implementira direktno kroz subvencije, a da je cilj da to bude i više.

-Davanja iz budžeta su velika, ali nisu bila za investicije, a sada je to cilj, kaže on.

Na pitanje da li se misli na strane ili podsticaj domaćih investitora Nedimović kaže da dolazi iz sredine gde ima dosta investitora, a osnovna borba treba da bude kako da roba ode na druga tržišta i da se podrže oni okrenuti ka izvozu bilo da su strani ili domaći investitori.

Govoreći o uzurpatorima zemljišta, kaže da je suština njihova identifikacija i da se one parcele koje nisu bile dugo obrađivane, počnu obrađivati.

Prioritet nove vlade biće prerađivačka industrija i sektor voćarstva i povrtarstva, rečeno je danas na sastanku ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića i ambasadora Holandije Henk Van Den Dola.

Konstatovano je da u poljoprivrednom sektoru u Srbiji trenutno radi oko 25 holandskih kompanija, što ukazuje na veliku važnost tog sektora.

Ministar Nedimović i ambasador Van Den Dol konstatovali su i da je saradnja Srbije i Holandije u oblasti poljoprivrede na zadovoljavajućem nivou, saošteno je iz Ministartva.

Ambasador Den Dol istakao je važnost održavanja Radne grupe na visokom nivou u oblasti poljoprivrede i pozvao ministra Nedimovića da prisustvuje šestom zasedanju te radne grupe, koja je planirana da se održi do kraja ove godine u Holandiji.

Izvori: B92; Tanjug 


VIDEO PROF. MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO - RAT ZA HRANU


PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html