Udruženi protiv GM hrane

Udruženi protiv GM hrane

KRAGUJEVAC - U Srbiji je u 127 opština i gradova usvojena Deklaracija o genetsko modifikovanim organizmima, koja sa postojećim zakonom zabranjuje promet i gajenje GMO hrane. Cilj svih saveza i organizacija koje se bore protiv genetski modifikovane hrane je da se očuva zakon iz 2009. godine kao i da se pojača kontrola uvozne robe.

Zdrava hrana, sveže namirnice i kompletna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji može biti ugrožena pritiscima velikih korporacija i pojačanim uvozom robe koja u sebi sadrži enzime i aditive kao dodatke već prerađenim proizvodima.

"Ako je tako zdravo zašto Evropa zabranjuje uvoz meda koji ima u minimalnim količinama zrnca polena genetsko modifikovanih biljaka. Mi pčelari smo protiv jer ukoliko dođe do toga nama bi automatski bio zabranjen izvoz meda, a to bi značilo da ova zemlja više ne može da izvozi skoro tri miliona kilograma meda, a proizvodimo više od 10 miliona kilograma", kaže Milutin Petrović, zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Aktivisti i stručnjaci koji se bore protiv ulaska genetski modifikovane hrane i robe savetuju poljoprivrednicima da se udruže i da ne dozvole promenu zakona. Sa druge strane ugroženi su i potrošači koji ne znaju šta kupuju.

"Planetarno, a ne samo kod nas, je veliki problem to što se ne obeležava prisustvo genetsko modifikovanih organizama. Ako velike korporacije koje superiorno tvrde da su napravile nešto zašto to i ne obeleže pa onda da mi kao potrošači na policama vidimo i GM hranu i ovu drugu organsku ali i konvencionalnu koja se već kontroliše", kaže Dejan Milošević, dobitnik nagrade za novinarstvo na temu GMO hrane Regionalnog centra za životnu sredinu.

"Najveća opasnost nama preti od nas samih, odnosno od naših uvozničko izvozničkih lobija koji su u stvari doprineli neverovatno visokim cenama hrane u Srbiji, prema našim istraživanjima od 60 do 120 odsto rasta od 2000. godine do danas", kaže Tatjana Brankov, autorka knjige "Hrana budućnosti ili bioterorizam".

Iako izvozimo visokokvalitetnu hranu i proizvode, uvozimo mleko, meso i prerađevine od životinja u čijoj ishrani učestvuju koncentrati i sirovine koje sadrže genetsko modifikovane organizme. Zato je neophodno obeležiti svu robu sličnog sastava i na taj način zaštiti domaće tržište.

Ana Rebić
Izvor: RTV Foto: PPNS/Ivan Stojanović 


GALERIJA PPNS: KAKO DA O(P)STANE SRBIJA BEZ GMO


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html