Uništen zasad GM soje u Mačvi

Uništen zasad GM soje u Mačvi

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su fitosanitarni inspektori Uprave za zaštitu bilja juče uništili zasad genetski modifikovane (GM) soje na parceli od 1,4 hektara u Mačvi. U saopštenju se precizira da je zasad soje, za koji su pre devet dana inspektori utvrdili da je reč o genetski modifikovanoj soji čija je proizvodnja zakonom zabranjena, vlasništvo Branimira Sokića iz sela Štitara u Mačvi.

U toku ove godine nadležna fitosanitarna inspekcija ove uprave obavila je 250 kontrola na području Mačve i utvrdila da se na jednoj parceli od 0,27 hektara u Crnoj Bari takođe proizvodi GM soja, čiji je zasad potom uništen.

Uništavanje zasada genetski modifikovane soje nastavak je akcije Uprave, čiji je cilj da se dugogodišnja praksa nezakonitog korišćenja GM organizama konačno zaustavi.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Miroslav Vujović istakao je da se uzgajanje genetski modifikovane neće tolerisati i najavio nastavak redovne inspekcijske kontrole i uništavanje svih useva te vrste bilo gde na teritoriji Srbije.

Vujović je precizirao da je prošle godine inspekcija otkrila 370 hektara parcela pod genetski modifikovanom sojom koja je uzgajana u Mačvi i 55 hektara na području Surčina.

Prema njegovim rečima, Vlada je tada, i pored protesta proizvođača, podržala ovu upravu da istraje na sprovođenju zakona, a u cilju izbegavanja totalne štete dogovoreno je da se celokupan rod takve soje preradi u sačmu, za šta su određena tri otkupna i dva mesta za preradu.

On je naveo da je do kraja akcije predato 7.800 tona zrna sa 2.230 hektara, sedam puta više od površina koje je prethodno utvrdila inspekcija, dok je od te količine 2.500 tona zrna predato sa teritorije Vojvodine.

Izvor: Ekoforum, Saopštenje Vlade Srbije 

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html