Uvodi li Srbija GM hranu - novim zakonom o bezbednosti hrane?

Uvodi li Srbija GM hranu - novim zakonom o bezbednosti hrane?

Genetički modifikovana hrana - ovaj pojam prvi put će se pojaviti u nekom srpskom zakonu, ukoliko poslanici ove nedelje usvoje izmene Zakona o bezbednosti hrane.

USVOJENI ZAKONI O HRANI I TURIZMU

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ponovio je staru izjavu, poput one koju je dao u maju 2017. godine kada je u Beogradu održan protest „Srbija bez GMO".

„Srbija ima nultu toleranciju prema GMO proizvodnji i trgovini hrane."

Još od 2009. godine, u Srbiji je na snazi Zakon o genetički modifikovanim organizmima (GMO), kojim se apsolutno zabranjuje njihova proizvodnja, promet i prodaja.

Međutim, protivnici GMO smatraju da će izmenama drugog zakona, o bezbednosti hrane, „na mala vrata" biti omogućeno prisustvo proizvoda koji sadrže ove sporne sastojke.

Među najglasnijim protivnicima izmene zakona je samostalni narodni poslanik Miladin Ševarlić, doskorašnji član poslaničkog kluba Dveri.

„Vlast nam tvrdi da Srbija neće na mala vrata uvesti genetički modifikovane organizme, ali su uveli pojam GM hrane. Za koju nam niko nije dao objašnjenje - šta to znači", kaže Ševarlić za BBC na srpskom.

Šta se menja u zakonu i zašto

Zakonom o bezbednosti hrane se definiše podela nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja u pogledu kontrole robe koja se nalazi u maloprodajnim objektima, rekao je Nedimović na sednici Skupštine dok je branio zakon.

Uvodi se i Direkcija za nacionalne referente laboratorije, koja bi trebalo da bude vrsta kontrolnog mehanizma za sve ostale akreditovane laboratorije za kontrolu hrane.

Narodnim poslanicima i aktivistima koji se protive zakonu sporan je poslednji deo člana 5 Zakona o bezbednosti hrane.

OPOZICIJA: U SRBIJU SE "NA MALA VRATA" UVODE GMO PROIZVODI

Prema članu 5 zakona, hranom se smatra:

  • hrana životinjskog porekla
  • hrana biljnog porekla
  • mešovita hrana koja sadrži sastojke biljnog i životinjskog porekla
  • hrana ni biljnog, ni životinjskog porekla (mineralne materije, so)
  • nova hrana
  • genetički modifikovana hrana i genetički modifikovana hrana za životinje, kao i hrana za životinje dobijena od genetički modifikovanih organizama u skladu sa posebnim propisom

*Predlog zakona o bezbednosti hrane

Šta kaže vlast, a šta opozicija

Sporni član zakona ne tretira niti reguliše GMO ili GM hranu, tvrde za BBC iz Ministarstva poljoprivrede.

„GM hrana je samo navedena u zakonu kao vrsta hrane koja teorijski postoji", kažu.

„To ne znači ni promet ni proizvodnju GMO. Dodato je još i da se ta hrana reguliše u skladu sa posebnim zakonom, a to je upravo Zakon o GMO, koji brani i proizvodnju i promet genetički modifikovanih organizama."

Zelena stranka zatražila je od Vlade Srbije da iz procedure povuče predlog zakona, jer smatraju da „omogućava proizvodnju i uzgajanje štetne, po zdravlje i život opasne, genetički modifikovane hrane".

„Svako uvođenje GMO direktan je atak na zdravlje građana Srbije, ali i na ekonomske potencijale naše poljoprivrede i ekonomije", kaže predsednik Zelene stranke i poslanik Goran Čabradi.

On navodi da bi Vlada „umesto što podstiče uništavanje srpske poljoprivredne proizvodnje predlaganjem loših zakona, trebalo da radi na stvaranju uslova za što masovniju proizvodnju organske hrane koja je izuzetno tražena na svim svetskim tržištima".

Šta misli struka

U Srbiji se poslednje tri decenije govori o Monsantu, najvećem svetskom proizvođaču GMO, a u njihovoj fabrici u Americi je pre tačno 29 godina bio i tadašnji pomoćnik ministra poljoprivrede bio i agroekonomista Milan Prostran. Umeđuvremenu je izašao iz politike.

„Nisam ni tada bio za GMO samo iz ekonomskih razloga. Jer nam se više isplati da prodajemo svoje poljoprivredne proizvode kao organske.

„Novi zakonski okvir se, za sada, drži tih načela, ali je bitno da se poveća kontrola. Jer, Srbija već uvozi svinjsko meso iz zemalja koje svoje svinje hrane sa GMO."

Iz Privredne komore Srbije više puta su upozoravali da u Srbiju nelegalnim putem ulazi svinjsko meso iz Brazila, Argentine i drugih zemalja.

Agroekonomista Vojislav Stanković za BBC na srpskom kaže da je „neophodno da Srbija dobije uređenu nacionalnu laboratoriju, kao nadzorni organ sastavljen od medicinskih stručnjaka, agronoma, agroakonomista, ali i biologa i pravnika."

„Govorimo o GMO hrani, a ne kontrolišemo i regularnu stočnu hranu. Mi zapravo nemamo sistem koji će utvrditi da li u Srbiju uopšte ulazi genetički modifikovana i obrađena hrana.

„Zato se ne slažem sa izjavom ministra Nedimovića o čuvenoj nultoj toleranciji."

Stanković kaže da ne vidi „mogućnost da se ovim zakonom, kakav je sada predložen, u Srbiji dozvoli GMO ili GM hrana":

„Ukoliko se striktno primenjuje zakon, ovo nije zeleno svetlo za GM hranu."

GMO i GM hrana - gde je razlika

Genetički modifikovani organizmi su biljni ili životinjski organizmi sa modifikovanom DNK.

Genetički modifikovana ili biotehnološka hrana je ona koja u sebi sadrži genetički modifikovane organizme.

Zakon o genetički modifikovanim organizmima Republike Srbije GMO definiše kao: „organizam čiji je genetički materijal promenjen metodama savremene biotehnologije".

Iako je zabranjen promet i prodaja, Zakon delom toleriše prisustvo poljoprivrednog proizvoda biljnog porekla koji količinski sadrži do 0,9 odsto primesa GMO, kao i seme koje sadrži do 0,1 odsto GMO.

Prva genetski modifikovana biljka je paradajz koji je prodat 1994. godine. Najčešće genetički modifikovani organizmi su kukuruz, soja, uljana repa, krompir, pamuk i paradajz.

Evropsko zakonodavstvo zahteva da organizmi koji su genetički tretirani budu posebno označeni. Države kod kojih je obavezno označavanje GMO: Srbija, Filipini, EU, Švajcarska, Australija, Novi Zeland....

Među državama kod kojih nije obavezno označavanje GMO su Rusija, Kanada, Argentina i Brazil.

Srbija i Svetska trgovinska organizacija

Jedan od uzroka zabrinutosti da će vlasti u Srbiji promeniti stav prema GMO je navodno uslovljavanje članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO)promenom zakona o GMO.

Srbija je još 2005. godine pokrenula proces pregovora o članstvu, što je i jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji. Članstvo u STO bi Srbiji omogućilo pristup pod jednakim uslovima tržištu koje broji oko sedam milijardi ljudi - čak 99 odsto svetske trgovine.

Članstvo, međutim, reguliše i opšta pravila trgovine i uvodi obavezujuće načelo - u zemlji članici ne sme da postoji opšta zabrana trgovine bilo kog proizvoda.

Sa tim je u suprotnosti postojeći Zakon o GMO, te stručnjaci tvrde da bi izmena ovog akta, u skladu sa standardima Evropske unije, temeljno ograničavajućim prema GMO, mogla da doprinese prevazilaženju ove prepreke.

Soja, najveća GMO dilema

Soja je biljka koja čini više od polovine svih gajenih uljarica na svetu i stoga jedan od najčešćih „osumnjičenih" kultura na kojoj se vrši genetska modifikacija.

Proizvodnja ove biljke porasla je više od 10 puta poslednjih decenija i gaji se na oko šest posto ukupnog poljoprivrednog zemljišta na svetu - zbog širokog raspona upotrebe - od hrane za ljude i životinje, do farmaceutske industrije.

Najveći proizvođači u svetu su Sjedinjene Američke Države, Brazil i Argentina, dok Evropa daleko kaska.

Srbija je, zahvaljujući tradicionalnom uzgajanju soje, jedna od pet najvećih proizvođača u Evropi. Osvajanju tržišta je doprinela činjenica da se soja uzgaja organski, bez prisustva genetski modifikovanih organizama.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, inspekcije redovno kontrolišu uzgoj i proizvodnju soje. Sumnjivi primerci pronađeni su na manje od jednog procenta zasađenih useva.

Marija Janković
Izvor: BBC


PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI HRANE

Cilj izmena i dopuna Zakona o bezbednosti hrane jeste i izuzimanje genetički modifikovane hrane i hrane za životinje, imajući u vidu da je ova oblast uređena Zakonom o genetički modifikovanim organizmima („Službeni glasnik RS”, broj 41/09).


PRILOZI PPNS

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA, 2005.

II ZAŠTITA ŽIVOTA, ZDRAVLJA I SIGURNOST POTROŠAČA

4. Genetski modifikovani proizvodi

Član 10

Proizvod koji je rezultat genetskog inženjeringa ili u svom sastavu ima genetski modifikovane komponente, obavezno mora imati oznaku takvog porekla.

X KAZNENE ODREDBE

1. Privredni prestupi

Član 77

5) vrši prodaju proizvoda koji je rezultat genetskog inženjeringa ili u svom sastavu ima genetski modifikovane komponente, bez oznake takvog porekla (član 10);ZAKON О ZAŠTITI POTROŠAČA, 2011.


PPNS/O GMO/SRBIJA: NACRT ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA BEZ ODREDBE O GMO

ZAKON О ZAŠTITI POTROŠAČA, 2014.STRATEGIJA ZAŠTITE POTROŠAČA ZA PERIOD 2013.-2018.

Aktivnost 1.5 Zakonsko uređenje novih problema potrošača

g) zdrava sredina i bezbednost potrošača

Očuvanje i unapređenje bezbednosti i zdravlja potrošača zasnivaće se na promovisanju zdravog i bezbednog okruženja za život, rad i odmor, kao i na smanjenju štete nastale uticajem duvanskog dima, alkohola, pesticida, zagađivača životne sredine, nebezbednih potrošačkih i industrijskih proizvoda i upotrebom genetski modifikovanih proizvoda i/ili nano čestica i uređaja koji emituju zračenje.


NEMAČKA

Nemačke države su pokazale spremnost da postanu GMO-slobodne zone. Do kraja avgusta 2010. godine, u Nemačkoj imamo 198 regiona bez GMO, 235 opština, 29.836 farmera, odnosno 1.075.407ha zemljišta bez GMO-a.

Savezna služba za zaštitu potrošača i sigurnost životnih namirnica

Zakonom o genetskom inženjeringu je osnovana Savezna služba za zaštitu potrošača i sigurnost životnih namirnica (BVL, Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit), čiji je jedan od osnovnih zadataka davanje dozvola za različite primene GMO.

Jedan od zadataka BVL je i dostavljanje podataka o genetskom inženjeringu u Nemačkoj tzv. Biosafety Clearing House, kako bi se i ostale članice i javnost uopšte, bliže upoznali sa tim podacima.

UPOREDNOPRAVNA ANALIZA O DOZVOLJENOSTI PROIZVODNJE I UPOTREBE GMO


Jedan od najvećih mitova: GMO iskorenjuje glad.


"Jasno je da čak i kada bi GMO donosili dramatično povećanje prinosa, što nije nedvosmisleno potvrđeno, glad ne bi bila iskorenjena jer se ne bi izmenila koncentracija i distribucija ekonomske moći, posebno pristup obradivoj zemlji i kupovna moć siromašnih (više od dve milijarde ljudi na planeti ima dnevnicu nižu od dva dolara, dok preko 850 miliona ljudi raspolaže sa samo jednim dolarom dnevno). Čak je i Svetska banka zaključila da rapidno povećanje proizvodnje hrane ne znači i automatski smanjenje broja gladnih. Njihov zaključak je da se problem gladi može ublažiti ’redistribucijom kupovne moći i resursa u korist onih koji su pothranjeni’. Ukratko, ako najsiromašniji nemaju novaca da kupe hranu, povećana proizvodnja im doista ništa neće značiti.“

KONTROVERZE OKO GM ILI TRANSGENIH ORGANIZAMA 

Originalni naučni rad
Autor: Željko Kaluđerović, Filozofski fakultet, Novi Sad


ARHIVA PPNS

Ministarstvo zdravlja o kontroli hrane za decu
GMO SE NE KONTROLIŠE U OSNOVNIM KONTROLAMA NA ZDRAVSTVENU ISPRAVNOST - KONTROLA SAMO KAD POSTOJE INDIKACIJE

Ministarstvo potvrdilo Novostima ono što je portal PPNS objavio 29. januara
SA GRANICE VRATILI HILJADU TONA GM SOJE

Kad interesi korporacija nadjačavaju interese države
GRANIČNE KONTROLE ČESTE, NEPREDVIDIVE, DUGOTRAJNE - OVO KREIRA NESIGURNOST SUBJEKATA U POSLOVANJU HRANOM (NALED: SIVA KNJIGA 11)

Zbog utvrđenog prisustva genetske modifikacije, uvoz merkantilne soje zabranjen
GMO SOJU POKUŠALI DA UVEZU DELTA AGRAR, RAJFAJZEN AGRO, MIKROS UNION I TREJDING TIM

Relevantne informacije iz ministarstava o kontroli hrane
PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

 

"Zašto je sada situacija alarmantna u Argentini? Upravo zbog te hrane. To su medicinska istraživanja..."
DA LI JE SRBIJA ZAŠTIĆENA OD GMO? (VIDEO, 1:46:01) 

"Čvrsto verujemo da su genetički modifikovani organizmi bezbedni"
MARS: NAŠA GMO POLITIKA

Prof. dr Miladin Ševarlić, prof. dr Danica Grujičić, prof. dr Miodrag Dimitrijević, doc. dr Tatjana Brankov
STAVOVI STRUČNJAKA NA SKUPU ’ZA SRBIJU BEZ GMO’


I gde je tu „fazon“? Fazon je u nezavisnom umu, poštenju, mudrosti, stručnosti, pa da upotrebim i reč - rodoljublju
GMO? U ČEMU JE FORA? - PITA SE SRETIĆ (CENTAR ZA EVROPSKE POLITIKE); ODGOVARA PROFЕSOR DIMITRIJEVIĆ, GENETIČAR

Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane blisko će sarađivati sa Savetom za biološku sigurnost
O GMO U SRBIJI ODLUČUJU ČLANOVI SAVETA PREDSTAVLJENI NA PORTALU PPNS

U zakonskom roku nisu stigli odgovori. Stoga smo se obratili Povereniku za informacije od javnog značaja
NEPOTPUNI ODGOVORI MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE O STRUČNOM SAVETU I GMO

Dokumentarac o problemima sa kojima se Argentina suočava otkad je prihvatila GMO - obrada portal PPNS
ARGENTINSKO LOŠE SEME (VIDEO, 25:02) 

Brnabić potpisala: "Ne prihvata se"
NEGATIVNO MIŠLJENJE VLADE SRBIJE O PREDLOGU DEKLARACIJE O GMO PROF. ŠEVARLIĆA

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije
ZNATE LI VI ŠTA JE TO ČERI PARADAJZ? MODIFIKACIJA GENA JEDNE ODVRATNE ŽIVOTINJE I JEDNE BILJKE


PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite istrazivanja o GMO - pridruzite se darodavcima


Zašto je Španija najveći proizvođač GMO u Evropi? Zato što su pod Frankovim režimom ućutkani društveni pokreti! Zašto je Crna Gora u tišini promenila Zakon o GMO? Zato što su pod tamošnjim režimom ućutkani društveni pokreti! - pitanja su i odgovori koje je u pismu javnosti potpisala doc. dr Tatjana Brankov, autorka knjige "Hrana budućnosti ili bioteririzam" koja je doktorirala na temu GMO.


- Članstvo u STO, EU, napredak u pregovaračkom procesu ili članstvo u NATO-u nije indikator stepena razvijenosti demokratije u jednom društvu. Treba da insistiramo na očuvanju domaće semenarske industrije. Seme je simbol slobode, prva i poslednja linija odbrane od GMO, nedvosmislena ja Brankov.

DETALJNIJE:

 


PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO 2013-2017

PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html