Biohaker ’uređuje’ svoje gene i prodaje komplete za GM

Biohaker ’uređuje’ svoje gene i prodaje komplete za GM

"Uređivanje" gena postaje sve prisutnije, a tu tehniku promene DNK prošlog meseca je primenio biohemičar Džosaja Zajner i postao prvi čovek za koga se zna da je uredio svoje gene CRISPR tehnologijom. Tokom predavanja o ljudskom genetičkom inženjeringu, Zajner je prikazao snimak na kojem se vidi kako vadi bočicu i špric, a zatim ga ubrizgava.

PRVI PRVI NA SKALI Biohaker uredjuje svoje gene i prodaje komplete za GM insert 2

Ovakav postupak je udaljavanje od strogih kontrola formalne nauke, sa velikom nepoznanicom koliko je samo-eksperimentisanje opasno, gledište je njegovih oponenata. I sam Zajner u jednom trenutku na snimku koji je postavio na Fejsbuku kaže da ne zna šta može da se dogodi, ali ga žestoko uzbuđuje da to sazna!

Ovaj biohemičar koga je ranije angažovala NASA poručuje da je ljudima već dozvoljeno da modifikuju svoje telo putem kozmetičke hirurgije. Smatra da pojedinac može da koristi genetički inženjering da stvori stvari potrebne u svakodnevnom životu. Ističe da šira javnost može da učestvuje u "uređivanju" gena i naučnom eksperimentisanju, poput njega - u kućnim uslovima. Po njemu, laboratorije i naučne zajednice su privilegovane da ekskluzivno odlučuju šta je "sigurno".

Nakon što je u kampanji prikupio preko 70.000 dolara, Zajner je pokrenuo firmu Odin koja prodaje komplete za omogućavanje navedenih eksperimenata, po principu "uradi sam u nauci". Upravo je aktuelna ponuda "prazničnih poklona" koji se isporučuju do 20. decembra i koštaju 159 dolara. Kako je navedeno, "komplet sadrži kvarljiv materijal koji ne sme da se ostavi na sobnoj temperaturi duže od jedne nedelje nakon prijema". Zajner svoje mušterije vidi kao ljude koji žele da istražuju nauku samostalno, baš kao što je on učio da šifrira u kući svojih roditelja.

- Uvek sam razmišljao o genetičkom inženjeringu koji se odvija u laboratorijama od milion dolara, kao što su one u korporativnim centrima poput Monsanta. Izvlačenje DNK iz životinja i ubacivanje u druge oblike života izgledalo je kao poduhvat koji zahteva visokotehnološke mašine i godine prosuđivanja. Tako je bilo nekada, pre CRISPR ere. Luda stvar sa CRISPR-om je to što je tako jednostavno za korišćenje i jeftino da dopušta i bilo kakvom hakeru sa nekim osnovnim znanjem biologije da se igra Boga u svojoj garaži, rekao je Zajner u jednom intervjuu.

Stručnjake brinu Zajnerovi kompleti jer mogu da otvore put za opasnije primene, kao što je razvoj novih patogena. Drugi su zabrinuti jer nije poznato da li ljudi koji obavljaju biološke eksperimente kod kuće poštuju protokole bezbednosti koji važe u laboratorijama.

Zejnerovi kompleti bi mogli da posluže kao obrazovni alati, kaže Tod Kuiken, viši programski saradnik Centra "Vudrou Vilson" u Vašingtonu. Međutim, pored ostalog problematičnog je reklamiranje kompleta koje uključuje video snimak opreme pored hrane u frižideru, što je "nepoštovanje osnovnih protokola o biološkoj sigurnosti", upozorava Kuiken. Ako neko kupi jedan od ovih kompleta i stvara modifikovanu biljku ili insekte sa namerom da ih distribuira, onda mora da prođe kroz isti pravni okvir kao i kompanije kao što je Monsanto. Međutim, ako je ovo kućna radinost samo za zabavu savršeno je legalna, protumačio je Kuiken.

PRVI PRVI NA SKALI Biohaker uredjuje svoje gene i prodaje komplete za GM 1

Decembra prošle godine, Zajner je stvorio fluorescentno pivo od kvasca koji sadrži protein ubrizgan iz meduze. Potrebni GMO stvoren je za jedan dan, a Zajner je poručio da ovo omogućava ljudima da kreiraju sopstveni fluorescentni kvasac. Međutim, ovaj slučaj nosi nekoliko kontroverzi. FDA je utvrdila da se zeleni fluorescentni protein može posmatrati kao dodatak bojama.

U mnoštu eksperimenata, Zajner je razvio više protokola koji su uključivali ishranu zasnovanu na fekalnoj materiji.
PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html