Darpa: GM biljke za biološko naoružanje i špijunske poslove

Darpa: GM biljke za biološko naoružanje i špijunske poslove

AMERIKA PUŠTA MUTANT-KORENJE: GAJE BILJKU „RATNICU“ ZA NAPAD NA RUSIJU

Pentagon namerava da započne razvoj novog oružja — genetski modifikovane biljke koja može ujedno da obavlja špijunske poslove, ali i da posluži kao biološko naoružanje, pišu američki mediji.

Naime, ova informacija objavljena je na veb-sajtu agencije Ministarstva odbrane SAD odgovorne za razvoj novih tehnologija za potrebe američke vojske, poznatije kao DARPA. Međutim nikakvi detalji nisu izneti o tome.

Da je uz pomoć biljaka moguće otkriti kakva se ruda krije ispod površine zemlje govorilo se još u prvom veku nove ere – tako su naši preci mogli da zaključe da se ispod bogatog roda kukuruza krije zlato, da paprat veoma voli magnezijum, ali i da crvenkasto-smeđa boje rastinja ukazuje na to da se ispod njih najverovatnije krije bakar.

Međutim kada se ta teorija prenese u polje „špijunaže“ i potencijalnog korišćenja biljaka kao biološko oružje, vojni stručnjaci su skeptični i tvrde da u ovom slučaju nije reč o kojekakvom realnom projektu, već da se radi o probnim istraživanjima i „opipavanju terena“.

Generalni direktor Ruskog instituta fito-genetskih resursa Nikola Dzjubenko kaže da je vrlo teško u laboratorijskim uslovima modelirati biljke koje bi potom mogle da rastu na konkretnom zemljištu. Kako kaže, na našoj planeti ne postoje univerzalne biljke koje mogu da rastu apsolutno svuda i da one ujedno nešto i signaliziraju.

Uslovno govoreći, ukazuje on, može se reći da bi određene biljke mogle da predstavljaju opasnost, ali treba imati u vidu da postoji razlika između jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka, a na velikim teritorijama, kao što je recimo Rusija, potencijalnom neprijatelju bi bilo teško izvodljivo iznova i iznova da sadi jednogodišnju biljku.

Sličnog mišljenja je i stručnjak iz Instituta organske hemije Ruske akademije nauka koji nije želeo da mu se objavi ime i koji smatra da ovaj projekat ne predstavlja nikakvu opasnost po Rusiju.

„Ko bi te biljke sadio i kako? Špijuni? A onda, ne možete po teritoriji čitave zemlje posejati seme. A ako je pak reč o drvetu, njemu treba i te kako mnogo vremena da poraste, što znači da ono što je to drvo trebalo da sazna, možda nakon tog vremena i ne bude bilo više aktuelno“, objašnjava on.

I ostali sagovornici Sputnjika tvrde da je ovaj projekat prilično nejasan, baš kao što je bio slučaj i sa nedavnom vešću o tome da Pentagon prikuplja biološki materijal ruskih građana.

Međutim, ma koliko nejasni ti projekti bili, futurolog i član Asocijacije futurologa Rusije Aleksandar Kononov kaže da upravo genetski eksperimenti, koji se danas sve više sprovode širom sveta, predstavljaju potencijalno najopasnije oružje koje bi uskoro moglo da ugleda svetlost dana.

„Bilo kako bilo, neophodno je pratiti ove projekte i tačno znati do čega ovo može dovesti. Ono što je izvesno jeste da Rusija takođe mora da razvija nove tehnologije i genetski inženjering kako ne bi zaostajala za drugima“, upozorio je on.

Kononov dodaje i da bi ovaj projekat Amerikanaca mogao da bude i zamajac da se ponovo javno kaže da je neophodno zaista mnogo novca uložiti u ozbiljna istraživanja kada je reč o genetici.

Kada je reč o tome da se određene biljke modifikuju i pretvore u biološko oružje, treba imati u vidu ono čemu su nas učili još dok smo sedeli u školskim klupama – da se celokupna informacija novonastalog organizma stvara u embrionu, ali i da to stanje, za razliku od ljudi ili životinja, kod biljaka traje zauvek.

Upravo u tome i leži tajna fleksibilnosti flore, s obzirom da svaka biljka može da promeni svoja svojstva i da postane otrovna, a da je prethodno bila lekovita. Stoga, ukoliko naučnici uspeju da modifikuju biljke, tako da zaustave proces „razvoja embriona“, onda postoji mogućnost da dobijemo sasvim novo oružje.

Samim tim, putem isporuke „modifikovanih“ namirnica određenoj zemlji, poput pšenice, pirinča i drugih proizvoda, moguće je čitavu naciju degenerisati – u tom ratu vam neće biti potrebni ni tenkovi ni rakete, sve će se rešavati najobičnijom botanikom i trgovinom.

PUTIN: POSTOJI TEHNOLOGIJA OPASNIJA OD NUKLEARNE BOMBE

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da će u bliskoj budućnosti biti moguće genetsko programiranje čoveka prema zadatim karakteristikama, što će, prema njegovom mišljenju, biti strašnije od atomske bombe.

Putin je tokom susreta s učesnicima Svetskog festivala omladine i studenata izjavio da genetski inženjering pruža izvanredne mogućnosti u oblasti farmakologije i promene ljudskog koda.

„Može se praktično zamisliti da čovek može da stvara čoveka sa zadatim karakteristikama. To može da bude genijalni matematičar, to može da bude genijalni muzičar, ali može da bude i vojnik, čovek sposoban da ratuje bez straha, bez saosećanja i sažaljenja, bez bola“, rekao je ruski predsednik.

„Razumete li, čovečanstvo bi moglo da stupi — a najverovatnije će uskoro i stupiti — u veoma složen i odgovoran period svog razvoja i postojanja. I to o čemu sam sada govorio može da bude strašnije od nuklearne bombe“, naglasio je Putin.

Ruski lider smatra da nove tehnologije treba efikasno koristiti i uvoditi u široku upotrebu.

Čovečanstvo, međutim, nikada ne sme da zaboravi na moral, jer njegovo odsustvo može da dovede do uništenja čoveka, uveren je Putin.

„Kada nešto radimo i čime god da se bavimo, nikada ne smemo da zaboravljamo na moralne, etičke osnove našeg rada. Sve što radimo treba da ide u korist posla, da jača čoveka, a ne da ga čini slabijim“, zaključio je Putin.DARPA – SVETSKI TEHNOLOŠKI BOG I BATINA

Malo ko od nas je znao (a kamoli da se seća) da su 1964. Ameri lansirali seriju satelita smešnog imena „Vela Hotel“ od 225kg, koji su trebali da otkrivaju ruske nuklearne ekspolzije. Ili eksperimentalnog stelt-broda „Sea Shadow“ (IX-529) iz 1984, futurističkog izgleda, koji je kasnije inspirisao i brod Džemsa Bonda u filmu „Sutra nikada ne umire“. Čak ni naši najbolji vojni analitičari ništa (verovatno) ne znaju o tzv. „pasivnom radaru“, koji otkriva i prati objedte ne na osnovu svog zračenja već onog koje već postoji u okruđenju objekta, poput zračenja TV ili radio-stanica, mobilne telefonije i sl. Ali zato svi znaju za bespilotni špijunsku letilicu MQ-1 „Predator“, koju je naručila CIA, i čije spaljene ostatke imamo čak i mi u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Da ne zaboravim i neke druge pikanterije, kao što su „Boeing X-45“, bespilotni vojni avion sa početka ovog veka, MOSIS, najstarije integrisano kolo, ARPANNET, preteču Interneta, pa čak i sâm Internet, ili DAML, prezentacije na Webu koje čitaju mašine, i mnoge druge.

Itd, itd, itd... Mogao bih ovako da nabrajam makar još pola dana. Od toga bi polovina tih projekata bila tajna, tajanstvena, polurealizovana, nerealizovana, pod prismotrom CIA, Ministarstva odbrane, avijacije, mornarice i bogtepita koga sve ne iz (pre)bogate američke demokratije. A šta im je svima zajedničko? Ko sve to smišlja? Ko projektuje? Ko naručuje? Ko plaća, u vreme kada čitava planeta grca, nestaju beli medvedi sa Arktika i mrki medvedi sa Tare, a 4.000 dece sa juga Afrike dnevno umire od gladi?

Radi se o DARPA! Projektnoj agenciji za napredna odbrambena istraživanja. Njen zadatak je da za Amerikance neprestano smišlja nove tehnologije u vojne svrhe. Da ne grešim dušu, neki od projekata su im kao zastarli dojadili pa su ih pustili i među nas civile, tako da danas posedujemo kompjuterski netvorking, teflonske šerpe, hladno zavarivanje, GPS, i mnoge druge slične mudrolije.

Ko su oni?

Neverovatno je ali istinito da je to organizacija (oni kažu „agencija sa sedištem u Virdžiniji“, ali zaboravljaju da kažu da su samo na par milja od Pentagona) od samo 240 zaposlenih, koji imaju godišnji budžet od skoro 3,5 milijarde dolara!

Osnovani su još 1958. godine sa ciljem da Amerika izbegne tehnološka iznenađenja tipa lansiranja „Sputnjika“, koji je signalizirao da Sovjeti ozbiljno prete da pobede Amerikance u kosmosu. Iako je namena kompanije polako evoluirala tokom godina, i danas je njihov zadatak da spasu svoju zemlju od neprijatnih iznenađenja, ali i da kreiraju tehnologije koje će njihove neprijatelje zateći nespremnim.

DARPA je nezavisna od drugih konvencionalnih vojnih istraživačkih i razvojnih kompanija, i odgovorna je i podnosi račune direktno Ministru odbrane lično. Otprilike polovina zaposlenih su tehnička lica, podeljena u male namenske timove, i oni se bave 2- do 4-godišnjim programima koji nikada nisu vezani za neku određenu misiju, već jednostavno pružaju tehnološke opcije čitavom Ministarstvu odbrane (DoD). Sebe vole da predstavljaju kao „100-tinjak genija povezanih sa poslovnim agentima“, među kojima nema hijerarhije.

Nijedna bitnija vojnička inovacija u poslednje vreme nije prošla bez njihovog uticaja. Avioni, helikopteri, radari, mlazni motori, kompjuteri, municija itd. pa čak i globalni pozicioni sistem (GPS) ili atomske bombe, nalaze se na DARPA-inoj listi interesovanja.

Zanimljivo je da se njihov uticaj ogleda i na komandni kadar američke vojske, jer uvek pokušavaju da otkriju kakve će sposobnosti vojni komandanti imati u budućnosti i onda kroz tehnološku prizmu unapređuju te sposobnosti.

Nakon osnivanja u februaru 1958. godine pa sve tamo negde do 1965, ARPA, kako su se tada nazivali (ono „D“ od Defance, „odbrana“, dodali su kasnija), počela je da povezuje sve značajnije nacionalne interese, uključujući kosmos, balističke odbrambene projektile, i detekciju nuklearnih proba drugih sila. Tokom 1960, čitav civilni kosmički program prenet je u nadležnost Nationalne svemirske aministracije (NASA), dok je vojni raspoređen narazličite servise. To je omogućilo ARPA-i da se baci na „Projekat DEFENDER“ (odbrana od balističkih nuklearnih raketa), „Projekat Vela” (otkrivanje nuklearnih proba), „Projekat AGILE” (metodi specijalnog rata protiv Vijetnama i Tajlanda), i započne radove na kompjuterskoj obradi podataka, biheviorističkoj nauci[1] i različitim materijalima. Programi DEFENDER i AGILE predstavljali su početak rada agencije na senzorima, nadgledanju i praćenju, što je dovelo do pravog buma u proučavanju i razvoju radara, infracrvenih senzora i detekcije rendgenskih/gama zračenja.

Ubrzo nakon toga, ARPA redefiniše svoju ulogu i okreće se različitim relativno malim programima i istraživačkim programima. Menjaju ime u DARPA 1972, i usredsređuju se na energetske programe, obradu podataka i informacija, i taktičke tehnologije.

Uvidevši da će informatika i procesuiranje podataka predstavljati budućnost sveta, počinju da (milionskim financijama) stimulišu tehnološke fakultete i institute (MIT, Bell Labs i General Electric), što će uskoro dovesti do pojave Interneta, veštačke inteligencije i hipermedijskih sistema, preteče virtualne stvarnosti.

A onda je 1973. u Americi izglasan tzv. Mansfieldov amendman, koji je ograničio odbrambene istraživačke (preko DARPA-e) projekte za direktnu vojnu primenu. Tada su se mnogi političari i jastrebovi zabrinuli za budućnost američke nauke, jer je u to vreme ARPA/DARPA bila najveći finansijer bazičnih naučnih projekata u zemlji.

U periodu 1976-1981, DARPA je dominirala u vazduhoplovnoj, kopnenoj, morskoj i svemirskoj tehnologiji, taktičkim oklopnim i protivoklopnim programima, infracrvenim senzorima za špijuniranje iz kosmosa, tehnologiji visokoenergetskih lasera za odbranu iz svemira od projektila, protivpodmorničkom naoružanju, naprednim krstarećim projektilima, savremenim avionima, i primeni obrade podataka u odbrani (i napadu, što niujednim američkim novinama NIKADA ne piše). Svi ti veliki tehnološki projekti bili su skopčani sa istraživanjima na polju integralnih kola, što je rezultiralo submikrometarskom elektronikom i elektronskim uređajima objedinjenim u programima „Very-Large-Scale Integration”[2] (VLSI) i onom koji se bavio zracima čestica visoke energije, što je i Kongres podržavao. Tokom godina, mnogi uspešni programi pretvoreni su u nezavisne servise, kao što su fundamentalne tehnologije iz automatskog prepoznavanja mete, osmatranja iz svemira, propulzije, i materijala, koji su pretvoreni u ono što se danas naziva Agencijom za raketnu odbranu (Missile Defense Agency, MDA).

Pred kraj prošlog veka, pažnja Agencije je usmerena uglavnom na obradu informacija i programe vezane za avijaciju, uključujući „Hipersonični istraživački program“ (misli se na prototip Rockwellovog jednoseda “X-30” iz 1982-1985, za koji se Regan nadao da će da bude 25 puta brži od zvuka).

Čime se danas bave, velika je tajna. Znam da se već neko vreme bave malim i lakim satelitima (LIGHTSAT), a od kako im Kinezi vojno prete na moru, i podmorničkim tehnologijama.

Ono što procuri u javnost javlja da imaju projekat ACTUV (protivpodmornički brod bez posade); da rade na brodskoj raketi ArcLight, koja može da gađa bilo gde i bilo koga na globusu; EATR, autonomnom taktičkom robotskom sistemu; Hulc, spoljnjem ljudskom skeletu koji se pokreće uz pomoć snažnih akumulatora; proteinskim procesorima; Proto 2, veštačkoj ruci koja se pokreteće mislima; daljinski kontrolisanim insektima; DARPA Silent Talk, programu koji bi prepoznavao EEG (elektroencefalogramske) tragove reči i slao ih radi komunikacije; Transformer, letećem oklopnom vozilu; Boomerang, akustičnom sistemu za otkrivanje snajperista; brojnim letilicama, kao što su Boeing X-37 ili FALCON “Blackswift”, i Bog zna na čemu još drugom.

Prošle godine se pojavila video-igrica Vanquish, u kojoj je glavni igrač jedan službenik DARPA koji koristi specijalno odelo napravljeno u Agenciji da bi se uspešno borio protiv Rusa. Cvrc!

J. Naumann, slep od rođenja, progledao je kada su mu u mozak ugradili Brain-Computer-Interfaces (BCI), uređaj koji omogućava direktno komuniciranje senzora i mozga. Ko li je to smislio? DARPA!

SARCOS je jeoš jedan projekat DARPA-e, ovog puta egzoskeleta za vojsku. Težak je oko 70 kg, ima goriva za 24 sata, a očekuju da će ‘ladno moći da nosi 180 kg naoružanja i opreme! Koji baja!

DARPA Falcon Project (Force Application and Launch from Continental United States). Sastoji se od 2 dela: hipersonične višekratne letilice (HCV) i lansirnog sistema koji ubrzava letilicu do potrebne brzine i nosi male satelite u orbitu. Prvi let „Falcona“ HTV-3X bio je 2010. a drugi pre 10 dana – oba su završena pre vremena.

[1] Nauka o ponašanju, koja istražuje međuzavisnost živih organizama, u ovom slučaju ljudi, i okolne prirode. Vrlo su im bliska psihološka, antropološka, kognitivna i neuro-socijalna istraživanja. Recimo, tokom njih, naučnici su na svojim vojnicima u Vijetnamu tajno isprobavali dejstvo (u to vreme) nove sintetizovane droge LSD, koja je trebala da pomogne da se stvori „super-vojnik“, bez osećaja bola i gruže savesti.

[2] Radi se o procesu kreiranja integralnih kola uz pomoć kombinovanja hiljada tranzistora u jedan poluprovodnički „čip“.

Draško Dragović

O AUTORU

Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

DARPA - BROAD AGENCY ANNOUNCEMENT ADVANCED PLANT TECHNOLOGIES (APT)

Izvor: Sputnjik, Astronomski časopis

Defense Advanced Research Projects Agency
About Us
Budget

The President’s FY2018 budget request for DARPA is $3.17 billion. The FY2017 budget request was $2.97 billion.

Click here to see budget-related Congressional testimony by DARPA leadership.

The Defense Department also maintains a searchable database for budget information: http://www.dtic.mil/dodinvestment 

* * * 

Defense Advanced Research Projects Agency
Staff
Dr. Predrag Milojkovic
Defense Sciences Office (DSO)
Program Manager

DARPA SAJT, FB STRANA, TVITER, JUTJUB


ARHIVA PPNS

 


PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM
*

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html