GMO bebe stvorene u Kini

GMO bebe stvorene u Kini

Svetom je kao bomba odjeknula vest da je kineski naučnik He Đankuej, prvi put u istoriji, uspeo da stvori genetski modifikovane bebe, koje će biti otporne na HIV virus kojim su zaraženi njihovi očevi.

Početkom novembra rodile su se prve genetski modifikovane bebe. Od dve devojčice blizanke samo jedna potpuno otporna na HIV jer su kod nje uklonjena oba ključna gena iz para u genomu. Druga ima samo jedan isečeni gen, što znači da ipak može da se zarazi. Devojčice su rođene zdrave i za sada nema nikakvih naznaka da su im tehnologijom oštećeni neki drugi geni.

He, je objasnio je da se odlučio na ovaj zahvat zato što je HIV veliki problem u Kini. Eksperiment sa tehnikom editovanja gena zvanom CRISPR na kraju je urodio plodom i dvema zdravim bebama, i to sestrama blizankama.

"Dve divne male kineske devojčice nazvane Lula i Nana došle su plačući na ovaj svet, zdrave kao i svaka druga beba.

Bebe su sada sa njihovom mamom Grejs i tatom Markom", rekao je He. Objasnio je da je majka zatrudnela veštačkom oplodnjom (IVF), ali je uz nju izvedena "genetska operacija" kojom je uklonjen "prolaz kroz koji HIV ulazi kako bi inficirao ljude".

Ali njegovo naučno dostignuće izazvalo je brojne kritike pa je tako profesor etike Džulijan Safulasku nazvao je ovaj eksperiment "monstruoznim".

Osim kritika, počela je i istrage slučaja - barem ona akademska. Kako piše AP, He je sad pod istragom svog lokalnog odbora za medicinsku etiku koja će da utvrdi da li je svojim eksperimentom prekršio zakone.

Zaposleni Univerziteta u Šendženu izjavili su da su "šokirani" eksperimentom, ali su naglasili da on nije obavljen nigde drugde i da je He na neplaćenom odsustvu.

Univerzitet Rajs iz SAD izjavio je da istražuje svog profesora fizike i bioinženjeringa koji je priznao da je pomogao kineskom istraživaču u stvaranju prve genetski modifikovane bebe.

Profesor Majkl Dim rekao je da je bio u Kini kad su učesnici ovog istraživanja dali svoj pristanak njegovom saradniku Heu, kojem je bio savetnik.Univerzitet Rajs je tada upozorilo da istraživanje s genetski modifikovanim bebama povlači "zabrinjavajuća naučna, pravna i etička pitanja". PŠortparol Univerziteta je rekao da Univerzitet nije znao ništa o projektu i da će istražiti Dimovu uključenost u njega.

Kineski zakoni za sada još uvek ne dozvoljavaju gensko modifikovanje dece, mada se predviđa da bi postojeća ograničenja mogla da se olabave u budućnosti. Zdravstvene vlasti i članovi etičkog odbora Kine su takođe pokrenuli istragu o celom slučaju.

Najveća etička dilema povezana sa genetskim inženjeringom ljudi, odnosno editovanjem ljudskog DNK, je što bi izmenjeni DNK mogao da dovede doi nove bolesti ili poremećaja koji će biti nasledni generacijama posle toga, piše američki NPR. Drugi razlog za strah je da će ova metoda dovesti do takozvanih "dizajniranih beba", odnosno dece koja se genetski modifikuju ne iz medicinskih, već iz estetskih ili sličnih razloga - tako da budu viša, lepša, snažnija ili pametnija.

Obrada: Kurir
Izvor: Vašington Post 


ARHIVA PPNS - O CRISPR

17. 10. 2016.

GMO ODLAZI U ISTORIJU, DOLAZI MOĆNIJA TEHNOLOGIJA

5. 6. 2017.

RASTE PRITISAK NA DRŽAVU ZBOG GMO, ALI I OTPOR U SRBIJI30. 6. 2017.

GMO KOMARAC - MILIJARDU STVARI MOŽE DA KRENE PO ZLU

26. 11. 2017.

BIOHAKER ’UREĐUJE’ SVOJE GENE I PRODAJE KOMPLETE ZA GM


19. 9. 2018.

SRBIJI BEZ GMO PODRŠKA NA KONFERENCIJI EVROPSKIH REGIONA U BERLINUPRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO


ARHIVA PPNS

Zašto je Španija najveći proizvođač GMO u Evropi? Zato što su pod Frankovim režimom ućutkani društveni pokreti! Zašto je Crna Gora u tišini promenila Zakon o GMO? Zato što su pod tamošnjim režimom ućutkani društveni pokreti! - pitanja su i odgovori koje je u pismu javnosti potpisala doc. dr Tatjana Brankov, autorka knjige "Hrana budućnosti ili bioteririzam" koja je doktorirala na temu GMO.

- Članstvo u STO, EU, napredak u pregovaračkom procesu ili članstvo u NATO-u nije indikator stepena razvijenosti demokratije u jednom društvu. Treba da insistiramo na očuvanju domaće semenarske industrije. Seme je simbol slobode, prva i poslednja linija odbrane od GMO, nedvosmislena ja Brankov.

DETALJNIJE:

 

PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html