Meštani gradića tuže Monsanto: Zatrovali ste nam reku, zbog vas umiremo od raka!

Meštani gradića tuže Monsanto: Zatrovali ste nam reku, zbog vas umiremo od raka!

Biotehnološka kompanija "Monsanto" suočava se sa još jednom tužbom za zagađenje životne sredine, nakon što je gradić Spokejn u državi Vašington tužio industrijskog giganta za trovanje istoimene reke.

"Kompanija Monsanto prodavala je pogubne hemikalije uprkos tome što je znala za njihovu štetnost, i zbog toga je odgovorna za ugrožavanje ljudskog zdravlja i životne sredine", navodi se u tužbi grada Spokejn.

Industrijski gigant smatra se odgovornim za zagađene materije PCB (polihlorinisani bifenil) koje se protežu duž čitave reke Spojkejn (179 km), od istočnog Vašingtona do severnog Ajdaha.

Grad zahteva novčanu kompenzaciju za svu štetu koju je "Monsanto" naneo njihovom ekosistemu i zdravlju stanovnika, kao i plaćanje troškova advokata i suđenja.

"Tokom decenija PCB je korišćen u proizvodnji svih Monsantovih produkata. Ta kompanija je znala da će se toksični elementi njihovih proizvoda momentalno proširiti na zalive, okeane, jezera, reke, tlo i vazduh. Umesto da izbace štetne materije, oni su okrenuli glavu", navodi se u uvodu tužbe.

Što se posledica po ljude tiče, u zagađenim oblastima zabeleženo je drastično povećanje obolelih od raka.

Šta je "Monsanto"?

Monsanto je multinacionalna kompanija, koja se u prošlosti bavila proizvodnjom hemijskog oružja, čija je sadašnja osnovna delatnost biotehnologija. "Monsanto" je najveći proizvođač herbicida glifosata, poznatog kao Raundap. Takođe, ovaj biotehnološki gigant najveći je svetski proizvođač genetski modifikovane hrane i organizama, zbog čega se nalazi na meti brojnih humanitarnih organizacija. Proizvodi ove kompanije zabranjeni su u velikom broju država.

 

Video: krem.com
V. Filipović

Izvor: Blic

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html