Moratorijum na GMO u Peruu do 2021.

Moratorijum na GMO u Peruu do 2021.

(arhiva)

Peruanski kongres je novembra 2011. godine s velikom većinom glasova odobrio desetogodišnji moratorijum na uvoz GMO proizvoda u zemlju. Novi zakon zabranjuje uvoz GM semena, stoke i ribe, ali takođe zabranjuje i domaću kultivaciju GM proizvoda. Jedini izuzetak biće GM proizvodi nad kojima će se vršiti istraživanja u posebnim laboratorijskim uslovima pod strogim nadzorom.

Kako navodi ministarstvo poljoprivrede, Peru je vodeća država sveta u izvozu organske "čiste" hrane, uključujući kakao i kafu. Peru godišnje izveze tri milijarde dolara i ima 40.000 registrovanih proizvođača.

Kongres je odobrio sličan desetogodišnji moratorijum u junu, ali je tada odlazeći predsednik Alan Garsija, koji se smatra za lobistu GM proizvoda, odlučio da ne potpiše zakon.

Novi anti-GMO zakon jedan od najsnažnijih na svetu, potpisao je predsednik Oljanta Umala koji je preuzeo predsedničku dužnost u julu 2011. godine.

Umala je već dugi niz godina žestoki protivnik GM proizvoda. On je izjavio da je deset godina sasvim dovoljan period u kojem će se detaljno i nezavisno ispitati svi učinci GM proizvoda.

Potez je pozdravila organizacija "Nacionalna agrarna konvencija" koja okuplja najveći brojne farmere i rančere u zemlji. Predstavnici te organizacije su povodom odluke o GMO rekli da novi zakon "čuva biodiverzitet, agrokulturu, gastronomiju i zdravlje stanovnika."

Među stručnjacima postoje poprilična neslaganja kada je reč o posledicama GM hrane po zdravlje. Tehnologija uzgoja biljaka je olakšana, ali eksperimenti su pokazali da takvi organizmi mogu biti toksični u meri koja je štetna i po ljude. Postoji i mogućnost unošenja neželjenih gena u genom primaoca, što može dovesti do stvaranja mutacija i kancera.

Izvor: Agencija Frans pres, 8. 11. 2011.


A PARTIR DE MAÑANA ENTRA EN VIGENCIA MORATORIA DE 10 AÑOS AL INGRESO DE TRANSGÉNICOS - AGENCIA DE NOTICIAS ANDINA

LEY QUE ESTABLECE LA MORATORIA AL INGRESO Y PRODUCCIÓN DE ORGANISMOS VIVOS MODIFICADOS AL TERRITORIO NACIONAL POR UN PERÍODO DE 10 AÑOS

REGLAMENTO DE LA LEY Nº 29811, LEY QUE ESTABLECE LA MORATORIA AL INGRESO Y PRODUCCIÓN DE ORGANISMOS VIVOS MODIFICADOS AL TERRITORIO NACIONAL POR UN PERÍODO DE 1 0 AÑ OSINFORME MORATORIA AL INGRESO DE TRANSGÉNICOS - OVM - EN EL PERU (2011-2015)MINAM/ORGANISMOS VIVOS MODIFICADOS
MINISTERIO DEL AMBIENTE - PERÚ SAJT, FB STRANA, TVITER, JUTJUB


ZANIMLJIVOSTI

Krompir potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao pre 8.000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u XVI veku i poklonili papi Piju IV.

Suncokret potiče iz jugozapadnog dela Amerike, Perua i Meksika. Postoje podaci da se uzgajao pre tri hiljade godina od strane severno-američkih indijanaca, koji su mleli semenke u brašno i dodavali u hleb i pravili ulje od suncokreta.

Semenke jedne vrste paprike pronađene su u grobovima starih Peruanaca.

Jagode slične današnjim počele su da poprimaju u XVIII veku. Tada je francuski inženjer bio poslat u Čile i Peru i tamo otkrio vrstu jagoda mnogo veću od dotadašnjih poznatih vrsta.

Izvor: Tržište agroindustrijskih proizvoda - specijalni deo Prof. dr Branislav Vlahović (Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet)

DODATNI PODACI

Ekonomija Perua se zasniva pre svega na poljoprivredi, a zatim rudarstvu i ribolovu.

Tri su ključna faktora lokalnih sukoba - raseljavanje stanovništva od strane privatnih rudarskih kompanija, zagađivanje tla i vode što šteti ribolovu i poljoprivredi i nedostatak ekonomskih investicija kompanija.

Peru je među klijentima Interameričke banke za razvoj (IADB) koja ima 48 zemalja u svojstvu članica i akcionara. Ta zemlja je jedna od 26, uglavnom iz Južne i Srednje Amerike, koje su u poziciji da pozajmljuje sredstva, za razliku od preostale 22 koje to ne čine - a to su članice EU, Velika Britanija, Kina, Japan, Izrael, Republika Koreja, Kanada i SAD.

IADB je najveći multilateralni izvor finansiranja Latinske Amerike i Kariba. Stoje primedbe da aktivnosti kojima rukovodi IADB imaju suprotan efekat na lokalno prirodno okruženje i lokalno stanovništvo, kao i na originalnie ekonomske i demografske reforme regiona.

Izvor: Unutrašnji sukobi u Peruu - Zorana Jocić, Fakultet političkih nauka


ARHIVA PPNS


"Pogrešno je nuditi potrošačima nešto što nije dokazano da je bezbedno bez obzira na procenat prisustva GMO"
GENETSKI NEMODIFIKOVANA HRANA - SLOBODA IZBORA POTROŠAČA
Mr Sonja Spasojević, Pravni fakultet u Kragujevcu 


PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html