Radnik Monsanta oboleo od raka, nadoknada 289 miliona $

Radnik Monsanta oboleo od raka, nadoknada 289 miliona $

"POSTUPALI SU SA ZLOBOM I UGNJETAVANJEM" "MONSANTO" MORA BIVŠEM STRAŽARU DA PLATI 289 MILIONA DOLARA NAKON ŠTO JE ZBOG NJIHOVIH HERBICIDA DOBIO RAK

Četvrtdesetogodišnji Dvejn Džonston, bivši stražar firme Monsanto, dobio je 289 miliona dolara, nakon što je tužio firmu da je zbog njih dobio terminalni stadijum kancera.

Bivši stražar osvojio je veliku svotu novca, pri čemu je porota utvrdila da mu je firma Monsanto izazvala rak prethodno ga ne obavestivši o izlaganju opasnoti po zdravlje. Porota je kasnije utvrdila da je firma postupala "zlobom i ugnjetavanjem."

Džonsonovi advokati vodili su jednogodišnju borbu u San Francisku, a Monsanto je tvrdio kako se godinama "bori za nauku", usmeravajući akademike da pričaju o mogućim zdravstvenim rizicima prouzrokovanim herbicidnim proizvodima. Džonson je bio prva osoba koja je tužila agrohemijsku korporaciju zbog navoda da hemikalija koja se prodaje pod nazivom "Raundup" prouzrokuje rak.

U neverovatnoj presudi, porota je odlučila da je kompanija odgovorna za "nehat" i da je znala ili trebalo da zna da je njihov proizvod opasan.

- Napokon smo uspeli da poroti pokažemo tajne, dokumenta koja dokazuju da Monsanto već decenijama zna da "Roundup" može izazvati rak - izjavio je Džonsonov advokat, dodavši da je poslao poruku Monsantu da je njihova prevara za "Roundup" završena i da bi prvenstveno trebalo staviti sigurnosnu oznaku na proizvod nego misliti o količini profita.

Govoreći u San Francisku u petak, Džonson je rekao da presuda koju je dobio mnogo je veća od same tužbe. Takođe, istakao je da se nada da će podupreti više hiljada sličnih tužbi protiv kompanije čime će pridobiti nacionalnu pažnju.

Džonsonov slučaj od posebnog je značaja, jer je sudija dozvolio njegovom timu da iznese naučne činjenice. Spor se fokusirao na glifosat - najčešće korišćen herbecid. Presuda je stigla mesec dana nakon što je savezni sudija odredio da osobe koje su preživele rak ili rođaci preminule osobe, mogu slične tvrdnje izneti na nekom drugom suđenju.

Tokom jednogodišnjeg suđenja, tužioci su izneli kao dokaz interne mejlove rukovodilaca Monsantoa u kojima se pokazuje kako je korporacija više puta ignorisala upozorenja stručnjaka, zahtevala "pogodne" naučne analize i pomogla u pisanju lažnih istraživanja koja su omogućavala njihov dalji napredak.

Monsanto je dugo vremena trvdio kako je "Roundup" siguran i da ne može izazvati rak, i predstavio je istraživanja tokom suđenja.

Herbicid je registrovan u 130 zemalja i odobren za upotrebu na više od 100 useva, ali je 2015. godine Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala glifosat kao potencijalni izazivač kancera.

Foto: Shutterstock, Getty Images, CBS News
Izvor: Blic 

PRILOG PPNS

Ovaj kratki vodič, objavljen povodom pokretanja Međunarodnog tribunala za suđenje Monsantu u Hagu, izlaže neke od ključnih strategija Monsanta za lobiranje, ilustrovane primerima iz različitih delovi sveta.

MONSANTO LOBBYING: AN ATTACK ON US, OUR PLANET AND DEMOCRACY

ARHIVA PPNS

 

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) povlače pristup parlamentu nakon što je firma izbegla saslušanje zbog optužbi da je preterano uticala na studije o sigurnosti glifosata korišćenih u njihovom pesticidu raund-apu

Lobistima Monsanta zabranjen je ulazak u EP nakon što je multinacionalna kompanija odbila da prisustvuje parlamentanoj raspravi u vezi sa navodima o regulatornom uplitanju.

DETALJNIJE: MONSANTO ZABRANJEN OD STRANE EVROPSKOG PARLAMENTA

 

PREPORUKA PPNS

Povodom zabrane proizvodnje NK 603, MON 810, MON 863 kukuruza u nekim zemljama EU, 2007. godine, ambasador SAD u Francuskoj, K. Stejplton (C. Staplenton) piše:

Evropa ide unazad umesto unapred, predvođena Francuskom, Austrijom, Italijom, pa čak i Evropskom komisijom... prelazak na represalije će pokazati da izabrani put košta Evropu i ojačaće biotehnološki lobi u Evropi. ...Tim iz Pariza predlaže da represivne mere usmerimo na celu Evropu zbog kolektivne odgovornosti, ali i da se fokusiramo na najteže prestupnike. Kazna mora biti odmerena, a ne očigledno prestroga i mora biti dugoročno održiva, jer ne možemo odmah pobediti.
. . .

Svesna rastućeg uticaja ne-GMO lobija u Rumuniji i znajući šta će ulazak te države u EU, značiti za proizvodnju transgenih biljaka, američka Ambasada je sprovela brojne kampanje s ciljem edukovanja javnosti o benefitima tehnologije. U saradnji sa Nacionalnom agencijom za zaštitu potrošača i Nacionalnom rumunskom televizijom (TVR) i nekim nevladinim organizacijama održali su veći broj seminara u važnim univerzitetskim centrima (Bukurešt, Temišvar, Jaši, Kluž, Krajova). Učesnici seminara su birani iz redova istraživača, industrije i lokalnih medija. T. Dilar o toj kampanji piše:

...do kraja kampanje će biti objavljeno 40 članaka paralelno sa TV i radio-spotovima. Tako će 70 odsto populacije biti izloženo pozitivnim porukama o GMO.
. . .

U novijim depešama SAD posmatraju GM hranu strateškim i komercijalnim imperativom. Iako veruju da papa tajno podržava biotehnologiju zahvaljujući lobiranju višeg savetnika Svete stolice, priželjkuju javnu papsku podršku koja bi izvršila veliki uticaj na mnogobrojne građane Evrope i zemalja u razvoju. Američku ambasadu je zabrinulo opozivanje podrške najbližeg saveznika, počasnog predsednika moćnog papskog Saveta za mir i pravdu, čoveka koji najčešće predstavlja papu u UN, kardinala R. Martina:

Njegov zamenik nam je nedavno rekao da je kardinal sarađivao sa nama po pitanju biotehnologije u protekle dve godine kako bi kompenzovao javno neodobravanje rata i posledica rata u Iraku. Prema našem izvoru kardinal više ne oseća potrebu za ovim pristupom.

DETALJNIJE:  HRANA BUDUĆNOSTI ILI BIOTERORIZAM

 

PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html