U Kanadi prodaju neobeležene GMO losose, Vlada ne prati GM proizvode

U Kanadi prodaju neobeležene GMO losose, Vlada ne prati GM proizvode

NOVEMBAR 2015.DECEMBAR 2015.2017.

Kanadska javnost uznemirena je objavljivanjem podataka da se u prodaji nalazi i genetski modifikovana riba, a da proizvođači čak ne moraju ni da je označe kao GMO.

Ljudi u svetu uveliko jedu GM hranu biljnog porekla, a sada je genetski inženjering krenuo i na meso. Kanadska kompanija Akva Baunti (AquaBounty) saopštila je u finansijskom izveštaju o svom poslovanju da je prodala pet tona genetski izmenjene ribe, atlantskog lososa, što je prva takva prodaja u svetu.

Međutim, kanadski potrošači nisu znali šta kupuju jer na etiketama nije bilo oznake da je riba odgajena sa genetskim izmenama, saopštila je Kanadska akciona biotehnološka mreža.

ZABRINJAVAJUĆE: POJELI SMO 60.000 TONA "GMO MESA"

U saopštenju za novinare koji prate rad kanadskog parlamenta i vlade dodaje se da prodajom genetski izmenjenog lososa nije prekršen zakon, jer je takvu prodaju odobrila Kanadska agencija za kontrolu hrane, a označavanje takve vrste hrane nije zakonski obavezno.

ADITIVI UMESTO ZAČINA - ZNATE LI ŠTA SVE JEDEMO?!

U saopštenju se dodaje da službe federalne vlade ne prate genetski izmenjene proizvode na tržištu, a poslanici parlamenta u Otavi u maju nisu podržali predlog zakona za obavezno označavanje takvih proizvoda.

"Niko ne očekuje da kompanija Akva Baunti zna gde se nalazi genetski izmenjena riba losos, niti je ta kompanija otkrila gde je takav losos prodavan. Neposredan ’lek’ bi bio da ga prodavnice hrane ne drže", izjavila je predstavnica Biotehnološke mreže, Lusi Šarat (Lucy Sharratt).

"Kad je reč o genetski izmenjenoj hrani, kanadski potrošači kupuju na slepo", zaključila je ona.

GMO LOSOS JEDU I AMERIKANCI

Vest da genetski modifikovani losos stiže u frižidere supermarketa nije ni prošle godine baš ravnodušno dočekana u američkoj javnosti. Čim je FDA (Food and Drug Administration) dozvolila prodaju inženjerski promenjene ribe javili su se aktivisti za zaštitu životne sredine i upozorili da će nastati haos ako GM losos pobegne iz uzgajališta u prirodni ekosistem. Promućurni Amerikanci su se od toga obezbedili tako što je prodaja dozvoljena ali uzgoj ne - pa je ekološki rizik uvaljen Kanadi i Panami, gde su uzgajališta veštačke ribe za tržište SAD. Na vest o slobodnoj prodaji 60 lanaca sa 9.000 prodajnih mesta (Safeway, Kroger, Target, Trader Joe’s, Whole Foods and Aldi) se izjasnilo da neće prodavati GM losos, ali tek će se videti da li "pare vrte gde burgija neće".

Foto: Groupivsalmon, The Blaze, GMO inside
Izvor: Mondo; Beta 


PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html