U SAD već rastu cene semena, spoj Bajer-Monsanto je cunami - senator Grasli

U SAD već rastu cene semena, spoj Bajer-Monsanto je cunami - senator Grasli

Senator Grasli je rekao da bi to udruživanje moglo da naškodi američkim farmerima koji su već zabrinuti zbog rastućih troškova


Prihvaćena ponuda nemačkog farmaceutskog giganta za kupovinu američke GMO kompanije zabrinula poljoprivrednike u SAD.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Senata SAD izrazio je danas zabrinutost zbog mogućeg uticaja na američke farmere najavljenog spajanja američke GMO kompanije Monsanto i nemačke farmaceutske firme Bajer.

"Plašim se da se ovim spajanje stvara cunami", rekao je na početku saslušanja u Senatu o najavljenom udruživanju ove dve kompanije senator Čak Grasli, republikanac iz američke države Ajove, koja važi za žitnicu zemlje.

Posle višemesečnih pregovora Monsanto iz Sent Luisa prihvatio je ponudu nemačkog Bajera da ga kupi za 66 milijardi dolara, 57 milijardi za deoničare Monsanta i devet milijardi za dug američke kompanije.

Panel Senata postavlja pitanja tim dvema kompanijama i drugim firmama o njihovom spajanju i konkurenciji u američkoj industriji semena i agrohemije.

Dogovorom se udružuju dve od šest američkih i evropskih kompanija koje dominiraju svetskim agrohemijskim tržištem i stvara se globalni poljoprivredni i hemijski gigant s velikim spektrom proizvoda.

Senator Grasli je rekao da bi to udruživanje moglo da naškodi američkim farmerima koji su već zabrinuti zbog rastućih troškova.

Grasli je naveo da padaju cene poljoprivrednih proizvoda i rastu cene semena, i dodao da su farmeri pod "ogromnim pritiskom" zbog usporavanja poljoprivredne aktivnost poslednje dve godine. Senator iz Ajove rekao je da bi regulatorna tela za zaštitu konkurencije trebalo pažljivo da prate ukrupnjavanje u poljoprivrednoj biotehnolškoj industriji i koordiniraju nadzor među agencijama.

On je rekao da američka Savezna komisija za trgovinu trenutno preispituje drugo spajanje izmedju kompanije Sindženta (Syngenta) i kineske nacionalne hemijske kompanije Čajna nešnal kemilak korp (China National Chemical Corp), a da američko Ministarstvo pravde razmatra spajanje firmi Dau Kemikal (Dow Chemical) i DuPonta, u istom sektoru.

Na saslušanju učestvuju i predsednik Bajera za Severnu Ameriku Džim Bloum i izvršni potpredsednik Monsanta Rob Farli, kao i zvaničnici iz firmi Sindženta, Dau agrosajens (Dow AgroSciences) i DuPonta.

Zvaničnici Bajera i Monsanta rekli su da bi spajanjem njhove dve firme moglo da se pomogne poljoprivrednicima da imaju veće prinose i da odgovore na rastuću tražnju za hranom u svetu.

Hrana može da bude finansijski pristupačnija kombinovanjem stručnosti dve firme i moglo bi da se pomogne poljoprivrednicima da ograniče upotrebu hemikalija i njihov uticaj na okolinu, rekli su oni.

Izvor: Beta 


VIDEO PROF. MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO - RAT ZA HRANU 
 

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html