Bard teatar: Svakim danom sve više

Bard teatar: Svakim danom sve više

Šesto izvođenje predstave "Svakim danom sve više" Bard teatra zakazano je u Knjaževsko-srpskom teatru (KST) u ponedeljak 27. marta od 14 časova, u terminu - matine za mlade.

Autor teksta je Marija Rakočević, a režiju je potpisao Nenad Vulević - oboje su članovi ansambla KST.

Igraju: Ljubica Radomirović, Dubravka Brkić, Emilija Mihailović, Mihajlo Milošević, Filip Đurić i Nenad Vulević.

Autorski tim čine još: Milan Kostadinović/Nikom ništa (muzika), Jovana Živanović (scenografija), Lila Vuković (kostimografija), Nenad Borisavljević (fotografija), Ivana Jevrić i Đorđe Vulević (organizatori). Organizator predstave je DKRC Supermama.


Premijera je izvedena 24. decembra 2021. godine na večernjoj sceni "303" u Pozorištu za decu i mlade. Dve reprize odigrane su naredne godine u Svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta. Predstava je revijalno izvedena u KST-u u sklopu XXIV Pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije, gde je ovog meseca dva puta na repertoaru.

PRVI PRVI NA SKALI Bard teatar Svakim danom sve više 3
REČ AUTORA

Danas je jako bitno da se živi brzo i lako. Bitno je šta je spolja, kakav utisak ostavljamo svojim izgledom i svojim satom i mobilnim telefonom. Vreme vanjštine i lažnog pozitivnog razmišljanja. Ali Život isto tako brzo i lako demantuje ovo Novo Vreme. Život te natera da staneš i obaviš vrlo ozbiljan Razgovor sa samim sobom. Vreme krize nam pokazuje koliko smo negovali sebe i svoje mentalno zdravlje, koliko smo jaki ili slabi, kakve ljude smo okupljali oko sebe. Nikad nije kasno za taj Razgovor, nikad nije kasno za pomoć, nikad nije kasno da nam bude bolje. Taj Razgovor zahteva vreme, strpljenje i veru, to je proces koji Novo Vreme ne dozvoljava tako lako. Nadam se da će predstava ’’Svakim danom sve više’’ pomoći da učinite barem prvi korak. Ova predstava ne menja svet, nije hit komedija koja će vas zasmejati do suza, nije na akciji zarez 99 i neće oterati kilograme kao rukom odnešene. Neka barem učini spoznaju da niste sami u problemu. To je dovoljno za početak.

Ovaj dramski tekst posvećujem V. i N.

Marija Rakočević

PRVI PRVI NA SKALI Bard teatar Svakim danom sve više 4
"INSERT"

Bojana, Luka i Jasmina - iz predstave "Svakim danom sve više"

  • LUKA: Ona je terapeut.
  • JASMINA: Molim, Luka, nisam čula...
  • LUKA: Terapeut, nije psihijatar.
  • JASMINA: A, to je sada bitno, da promenimo temu. Nećeš da pričaš o sebi, hajde da pričamo o zanimanju ove žene pošto sigurno nećemo o tvom zanimanju ako ga uopšte bude bilo...
  • BOJANA: Jasmina, koliko puta dnevno sednete da jedete zajedno, kao porodica?
PRVI PRVI NA SKALI Bard teatar Svakim danom sve više 5

"Aaa, daaa, demencija. Pa mislim, šta znam, svašta se dešava, ne mogu ja sada da sedim miran, a do skoro sam morao da sedim sa mojima u karantinu i da umirem od dosade. Sada sam svuda i super mi je!"

BARDOVCI O PREDSTAVI

Inspiraciju za rad na predstavi „Svakim danom sve više“ pronašli smo u delima svetski poznatog psihijatra i pisca Irvina Jaloma i u njegovim delima, pre svega „Lečenje Šopenhauerom“ i „Svakim danom sve bliže“.

Radnja predstave se tako preselila u ordinaciju psihoterapeuta kojeg igra glumica Ljubica Radomirović i iz koje će se ispičati pet priča kroz pet nosilaca radnji različitih generacija.

Cilj nam je da zajedno sa psihologom Bojanom Paunović i piscem drame Marijom Rakočević, a u interpretaciji profesionalnih i amaterskih glumaca ispričamo prču o savremenim problemima u kojima se čovek nalazi. S jedne strane imamo epidemiju virusa koja je unela u živote nove nesigurnosti, brige i strahove, dok sve vreme sa sobom vučemo probleme iz života koje život sam po sebi nosi.

Želimo da jedni drugima ispričamo priče kako bismo zajedno došli do odgovora na pitanja koja svakodnevno postavljamo.

Uticaj trenutne pandemije izazvane korona virusom na čovečanstvo je mnogo veće nego što možemo i zamisliti. Svakodnevne vesti o broju obolelih i zaraženih ovim virusom su samo jedna stavka koja nam je vidljiva i poznata, međutim, izuzetno je veliki uticaj na mentalno zdravlje čije se posledice mogu zadržati i nakon pandemije.

Ideja da predstavu nazovemo „Svakim danom sve više“ nastala je na osnovu knjiga Irvina Jaloma, a odnosi se na postojeći problem:

  • svakog dana je sve više obolelih,
  • sve više preminulih,
  • sve više briga za egzistenciju i opstanak;

međutim, sa druge strane želimo da ukažemo da je sve više mogućnosti za napredak i lični razvoj koji je moguć uz aktivnu brigu o mentalnom zdravlju.

PRVI PRVI NA SKALI Bard teatar Svakim danom sve više 2
Predstava je realizovana kao jedan od 57 projekata iz oblasti kulture koje je 2021. godine finansijski podržao grad Kragujevac.
STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html