Bard teatar: Svakim danom sve više

Bard teatar: Svakim danom sve više

Predstava "Svakim danom sve više" Bard teatra biće revijalno izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru (KST) u ponedeljak 20. juna od 16 časova, u sklopu XXIV Pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije.

Autor teksta je Marija Rakočević, a režiju je potpisao Nenad Vulević.

Igraju: Ljubica Radomirović, Dubravka Brkić, Emilija Mihailović, Mihajlo Milošević, Filip Đurić i Nenad Vulević.

Слика може припадати 7 особа, људи стоје и у затвореном
Autorski tim čine još: Milan Kostadinović/Nikom ništa (muzika), Jovana Živanović (scenografija), Lila Vuković (kostimografija), Nenad Borisavljević (fotografija), Ivana Jevrić i Đorđe Vulević (organizatori). Organizator predstave je DKRC Supermama, uz tehničku podršku SKC-a.

Organizatori napominju da je predstava za mlade i odrasle.

Ulaznicu po ceni od 50 dinara mogu da se obezbede na blagajni KST.

Premijera je izvedena 24. decembra na večernjoj sceni "303" u Pozorištu za decu, a potom i dve reprize u Svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta.

Ovogodišnji Pozorišni susreti imaju i humanitarni karakter, posetioci na ulazu mogu da ostave priloge za lečenje Dejana Jovanovića, teško obolelog oca troje dece kojem je nužno lečenje u Turskoj (detaljno na sajtu Budi human i na FB profilu "Za Dekija").

REČ AUTORA

Danas je jako bitno da se živi brzo i lako. Bitno je šta je spolja, kakav utisak ostavljamo svojim izgledom i svojim satom i mobilnim telefonom. Vreme vanjštine i lažnog pozitivnog razmišljanja. Ali Život isto tako brzo i lako demantuje ovo Novo Vreme. Život te natera da staneš i obaviš vrlo ozbiljan Razgovor sa samim sobom. Vreme krize nam pokazuje koliko smo negovali sebe i svoje mentalno zdravlje, koliko smo jaki ili slabi, kakve ljude smo okupljali oko sebe. Nikad nije kasno za taj Razgovor, nikad nije kasno za pomoć, nikad nije kasno da nam bude bolje. Taj Razgovor zahteva vreme, strpljenje i veru, to je proces koji Novo Vreme ne dozvoljava tako lako. Nadam se da će predstava ’’Svakim danom sve više’’ pomoći da učinite barem prvi korak. Ova predstava ne menja svet, nije hit komedija koja će vas zasmejati do suza, nije na akciji zarez 99 i neće oterati kilograme kao rukom odnešene. Neka barem učini spoznaju da niste sami u problemu. To je dovoljno za početak.

Ovaj dramski tekst posvećujem V. i N.

Marija Rakočević

"INSERT"

Bojana, Luka i Jasmina - iz predstave "Svakim danom sve više"

  • LUKA: Ona je terapeut.
  • JASMINA: Molim, Luka, nisam čula...
  • LUKA: Terapeut, nije psihijatar.
  • JASMINA: A, to je sada bitno, da promenimo temu. Nećeš da pričaš o sebi, hajde da pričamo o zanimanju ove žene pošto sigurno nećemo o tvom zanimanju ako ga uopšte bude bilo...
  • BOJANA: Jasmina, koliko puta dnevno sednete da jedete zajedno, kao porodica?

Слика може припадати 3 особе, људи стоје и у затвореном
BARDOVCI O PREDSTAVI

Inspiraciju za rad na predstavi „Svakim danom sve više“ pronašli smo u delima svetski poznatog psihijatra i pisca Irvina Jaloma i u njegovim delima, pre svega „Lečenje Šopenhauerom“ i „Svakim danom sve bliže“.

Radnja predstave se tako preselila u ordinaciju psihoterapeuta kojeg igra glumica Ljubica Radomirović i iz koje će se ispičati pet priča kroz pet nosilaca radnji različitih generacija.

Cilj nam je da zajedno sa psihologom Bojanom Paunović i piscem drame Marijom Rakočević, a u interpretaciji profesionalnih i amaterskih glumaca ispričamo prču o savremenim problemima u kojima se čovek nalazi. S jedne strane imamo epidemiju virusa koja je unela u živote nove nesigurnosti, brige i strahove, dok sve vreme sa sobom vučemo probleme iz života koje život sam po sebi nosi.

Želimo da jedni drugima ispričamo priče kako bismo zajedno došli do odgovora na pitanja koja svakodnevno postavljamo.

Uticaj trenutne pandemije izazvane korona virusom na čovečanstvo je mnogo veće nego što možemo i zamisliti. Svakodnevne vesti o broju obolelih i zaraženih ovim virusom su samo jedna stavka koja nam je vidljiva i poznata, međutim, izuzetno je veliki uticaj na mentalno zdravlje čije se posledice mogu zadržati i nakon pandemije.

Ideja da predstavu nazovemo „Svakim danom sve više“ nastala je na osnovu knjiga Irvina Jaloma, a odnosi se na postojeći problem:

  • svakog dana je sve više obolelih,
  • sve više preminulih,
  • sve više briga za egzistenciju i opstanak;

međutim, sa druge strane želimo da ukažemo da je sve više mogućnosti za napredak i lični razvoj koji je moguć uz aktivnu brigu o mentalnom zdravlju.

Можда је црно-бела слика на којој је 2 особе и у затвореном
Projekat je finansijski podržan od strane Grada Kragujevca.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari