Biblioteka: Predavanje ’Krakov i film’

Biblioteka: Predavanje ’Krakov i film’

Predavanje na temu književno-filmskih relacija u stvaralaštvu književnika Stanislava Krakova, hadži Zoran Đorđević održaće u Narodnoj biblioteci u utorak 12. maja od 19 časova. Nakon predavanja povodom 120 godina od rođenja Krakova, prisutnima će biti prikazan film "Golgota Srbije - požar na Balkanu".

Ovo Krakovljevo rediteljsko delo premijerno je prikazano 25. marta 1930. godine. Prva verzija tog filma je bila bez zvuka, pa je nakon dorade 1938. dobila i konačan naslov "Golgota Srbije".

- Prošli put pred početak priče o Stanislavu Krakovu neki ljudi su nam podelili nepotpisani tekst u kojem nas pozivaju da zaboravimo Stanislava Krakova. To ne bi bilo teško da Krakov nije bio pisac koji je pisao odlične knjige. To ne bi bilo teško da Krakov nije napravio film koji ćemo videti, a koji ima izuzetnu važnost za srpski narod i njegovu kulturu, za portal PPNS ističe Đorđević.

Život i delo Stanislava Krakova, rođenog Kragujevčanina, možemo da podelimo u četiri segmenta. Prvi se odnosi na njegovo učešće u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Iz njih se vratio kao heroj. Drugi i treći deo njegovog života se odnose na Krakova kao pisca i filmskog reditelja. Kao pisac stekao je slavu koja se u to vreme mogla porediti sa poštovanjem koje smo gajili prema Crnjanskom ili Ćosiću kasnije. Družio se sa Crnjanskim, Vinaverom, Rastkom Petrovićem, Markom Ristićem, Derokom, Fricom Langom.

Kao filmski reditelj napravio je dokumentarni film "Za čast otadžbine" koji je proglašen delom od posebnog interesa za kulturu i kinematografiju srpskog naroda.

Predavač hadži Zoran Đorđević je diplomirao kao prvi u klasi na Odseku za novinsku fotografiju Jugoslovenskog instituta za novinarstvo u Beogradu. Ima zvanje majstor fotografije Foto saveza Srbije i titulu EFIAP (Excellence FIAP). Član je Umetničkog saveta Foto-saveza Srbije. Počasni član Udruženja za promociju analogne fotografije "Kadar 36" iz Zagreba. Član je ULUPUDS-a.

krakov 4

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html