Filum: Solistički koncert Stevana Spalevića

Filum: Solistički koncert Stevana Spalevića

Koncert Stevana Spalevića, asistenta Katedre za klavir Filuma, biće održan u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u ponedeljak 12. decembra od 20 časova.

PROGRAM

J. S. Bah (1685-1750)
Francuska svita br. 1 de-mol BWV 812 (1722)

 • Allemande
 • Courante
 • Sarabande
 • Menuet I
 • Menuet II
 • Gigue

L. V. Betoven (1770 – 1827)
Sonata br. 15 De-dur Op. 28 (1801)

 • Allegro
 • Andante
 • Scherzo. Allegro vivace
 • Rondo. Allegro ma non troppo

J. Brams (1833- 1897)
Fantazije op. 116 (1892)

 • Capriccio (Presto energico)
 • Intermezzo (Andante)
 • Capriccio (Allegro passionato)
 • Intermezzo (Adagio)
 • Intermezzo (Andante con grazia ed intimissimo sentimento)
 • Intermezzo (Andantino teneramente)
 • Capriccio (Allegro agitato)BIOGRAFIJA

Stevan Spalević je rođen u Nišu 1983. godine. Odsek za klavir niže i srednje muzičke škole završio je u rodnom gradu u klasi prof. Milene Rajković. Zvanje diplomiranog pijaniste stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino. Trenutno je student završne godine doktorskih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Serdara. Oktobra meseca 2016. godine upisuje postdiplomske studije na akademiji Scuola di musica di Fiesole u Firenci u klasi Bruna Kanina.

Tokom školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima u svojoj zemlji i inostranstvu gde je osvajao najviša priznanja: Laureat takmičenja Mihailo Vukdragović (Šabac, 2002. godine), Laureat konkursa EPTA-Skrjabin i Bartok (Beograd, 2005. godine), polufinalista konkursa Aleksandar Skrjabin (Groseto, Italija, 2006. godine), Pohvala na konkursu Frederik Šopen (Varna, Bugarska, 2010. godine). Kao član klavirskog dua Stevan Nemanja proglašen je Laureatom međunarodnog takmičenja Davorin Jenko u kategoriji klavirskih dua (Beograd, januar 2016. godine) i osvojio je I nagradu (100 poena) na 9. Reviji muzičkih talenata (Veliko Gradište, juni 2016. godine).

Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih pijanista i pedagoga, kao što su: Andraš Šif, Leon Flajšer, Paul Badura-Skoda, Bruno Kanino, Dmitrij Baškirov, Karl-Hajnc Kemerling, Dmitrij Aleksejev, Malkolm Bilzon, Robert Levin, Žak Ruvije, Aleksej Ljubimov, Serđo Pertikaroli, Konstantin Bogino, Boris Romanov, Arbo Valdma, Stanislav Počekin, Feliks Gotlib, Jurij Kot, Sergej Markarov i Vladimir Ogarkov.

Dobitnik je diplome za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu školske 2002/2003. godine, kao i priznanja za najboljeg diplomiranog studenta školske 2007/2008. godine. Nastupio je kao solista u izvođenju Četvrtog klavirskog koncerta L. V. Betovena u Ge-duru, op. 58 sa Niškim simfonijskim orkestrom 2015. godine sa bugarskim dirigentom Svilenom Simeonovim. Novembra meseca 2015. godine debituje kao dirigent simfonijskog orkestra Amoroso i prijatelji na otvaranju festivala Muzički susreti dr Mira Ivanović u Narodnom pozorištu u Leskovcu. Učesnik je Nacionalne koncertne sezone (2008/2009. godine), održavši koncerte zajedno sa flautistkinjom Jelenom Jakovljević. Nastupao je u Austriji, Italiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji kao i u gradovima svoje zemlje: u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji, Kruševcu, Požarevcu, Vranju, Čačku, Kraljevu, Zaječaru, Negotinu, Inđiji, Leskovcu, Šapcu, Pirotu i Smederevu. Od 2012. godine sarađuje sa eminentnim violinistima Jovanom Bogosavljevićem i Marijom Rajković. Godine 2015. osniva klavirski duo Stevan Nemanja sa pijanistom Nemanjom Egerićem. Značajna pedagoška iskustva stekao je radeći kao demonstrator-asistent na departmanu za klavir novosadske Akademije umetnosti (2005-2007. godine). Od 2007. godine angažovan je na mestu profesora klavira u školi Fortepiano u Nišu. Radio je kao viši umetnički saradnik na katedri za duvačke instrumente Fakulteta umetnosti u Nišu od aprila 2008. godine do januara 2014. Od februara 2014. godine zapošljen je kao asistent na katedri za klavir Fakulteta umetnosti u Nišu. Od 2016. godine angažovan je takođe kao asistent klavira – glavni predmet na Odseku za muzičku umetnost na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.FILUM SAJT, FB STRANA 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari