Internacionalni džezfest - Kragujevac 2016

Internacionalni džezfest - Kragujevac 2016

Internacionalni džezfest održaće se u Kragujevcu po 17. put, ovoga puta na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra u periodu od 28. do 30. oktobra, sa početkom u 20 časova.

Ljubitelji džeza imaće priliku da uživaju u raznovrsnom, kvalitetnom programu i zanimljivim izvođačima. Pored glavnog programa i šest koncerata, osmišljen je i prateći program, edukativno-zabavnog karaktera: izložba plakata srpskih džez festivala, džem sešn svake večeri nakon koncerata, uz druženje sa izvođačima, predavanje muzičkog teoretičara Mićuna Ristića "Istorija džeza".

U glavnom programu 28. oktobra nastupiće David Helbok trio iz Austrije, jednog od vodećih austrijskih muzičara mlađe generacije. Osim autorskog programa, realizovao je i džez čitanje Prinsovog muzičkog opusa, a njegovo delo "Personal Realbook" se sastoji od 365 komada, za svaki dan u godini, sa preko 600 stranica muzike.

Prve večeri nastupa i Sunn Gunnlaugs trio sa Islanda, islandske pijanistkinje koja je među priznatijim umetnicima u svojoj zemlji i umetnički direktor džez festivala u Rejkjaviku. Specifična je po tome što ljubav prema Americi i Skandinaviji objedinjuje i pretače u originalnu lirsku muziku izvan granica.

Sledećeg dana, 29. oktobra, pred publiku će se pojaviti All Included iz Norveške, kvintet švedskog saksofoniste Martina Kihena, koji povezuje stilske ekstreme u programu "Satan In Plains Clothes" - tradicionalni džez sa bluz harmonijom, kolektivnim improvizacijama i individualnu, oslobođenu svirku sa vrludanjima izvan konvencionalnih lestvica i čestim promenama tempa. Impulsi fanka, svinga ili isečenog ritma, njihovu muziku čine originalnom, kreativnom i avangardnom.

Iste večeri će se predstaviti Diter Ilg trio iz Nemačke, kontrabasiste koji je stekao posebnu pažnju objavljujući albume inspirisane delima Vagnera i Verdija, a potom i albumom "Mein Beethoven". Zadržavajući melodičnost Betovenovog dela i dodajući mu ritmičku raznovrsnost, slobodu i interakciju karakterističnu za džez ansamble, Ilg uspeva da pronađe pravi balans između dva muzička sveta.

Završne večeri Festivala, 30. oktobra, scenu će obasjati prisustvo legendarne Beti Đorđević iz Srbije, najcenjenije pevačice džeza u SFRJ, specifičnoj po izvođenjima koja objedinjuju ležernost i silinu, te oduševljavaju svežinom. Široki auditorijum je uglavnom pamti po šlageru sa Beogradskog proleća ’76. "Počnimo ljubav iz početka", ali njen je opus daleko širi i raznovrsniji. Umetnica raskošnog glasa, koja je svojim čarobnim glasovnim mogućnostima zadivila i Elu Ficdžerald, raspolaže raznovrsnim repertoarom, ima bogatu karijeru i epitet džez dive.

Kao poslednji nastupiće Horse Orchestra iz Danske, septet, koji okuplja muzičare iz četiri skandinavske zemlje i najbolje predstavlja ukupnost "severnjačkog pogleda na džez". U muzici udružuju elemente iz raznih perioda istorije džeza, od klasične tradicije Nju Orleansa i Čikaga do fri-džeza šezdesetih, sa evropskom klasikom i savremenim eksperimentalnim strukturama, oblikujući originalni, postmoderan, veoma duhovit izraz.

Cene ulaznica su: dnevne 600 dinara, dvonodnevne 1.000 i trodnevne 1.500.

Organizatori festivala su agencija Rekreativno i Art kvart.

IJFK SAJT, FB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html