Janoš Balint: Veče briljantne muzike za flautu

Janoš Balint: Veče briljantne muzike za flautu

Koncert eminentnog flautiste Janoša Balinta "Veče briljantne muzike za flautu" biće organizovan u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u utorak 28. februara od 20 časova, u okviru Koncertne sezone 2017.

Na koncertu će biti dela Mocarta, Merkadantea, Rosinija i Bornea.

Pored Janoša Balinta, članovi kvarteta su: Jelena Rokvić - violina, Nataša Petrović - viola i Filip Tomić - violončelo.

Ulaz je besplatan.

Program

  • V. A. Mocart Kvartet C Dur 
  • S. Merkadante Kvartet a mol

(desetominutna pauza)

  • G. Rosini Kvartet G Dur 
  • S. Merkadante Kvartet e mol 
  • F. Borne Karmen fantazija


BIOGRAFIJE 

Janoš Balint je rođen u Mađarskoj 1961. godine. Diplomirao je na Franc List Muzičkoj akademiji u Budimpešti 1984. Godine. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima (Ankona, Lajpcig, Marknojkirhen).

Bio je solo flautista Mađarskog Radio orkestra od 1981. do 1991. godine, a od 2000. do 2006. je bio solo flautista Mađarske nacionalne filharmonije. Kao solista nastupao je na najznačajnijim evropskim festivalima i koncertnim dvoranama (London, Pariz, Bratislava, Rim, Azizi, Moskva, Salcburg, Budimpešta). Takođe je nastupao i u Izraelu, Sjedinjenim Državama, Tajvanu i Japanu sarađujući sa imenima kao što su András Schiff, Martha Argerich, Miklós Perényi, Zoltán Kocsis, Auréle Nicolet. Snimio je preko 30 kompakt diskova za kuće Hungaroton, Capriccio and Naxos. Gost je mnogih važnih skupova flautista u Parizu, Frankfurtu, Bostonu, Tokiju, Londonu. Trenutno radi kao profesor na Visokoj školi za muziku u Detmoldu (Nemačka) i kao gostujući profesor na Muzičkoj akademiji Karol Šimanovski u Katovicama (Poljska). Osnivač je i direktor Doppler instituta za flautu u Budimpešti. Janoš Balint svake godine održi veliki broj majstorskih kurseva širom sveta. Dobitnik je nagrade Franc List za 2008. godinu, najvećeg mađarskog priznanja za muzičko izvođaštvo koje dodeljuje Ministarstvo kulture i obrazovanja.

Violinistkinja Jelena Rokvić, rođena je u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala u klasi prof. Mihaela Frišenšlagera na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču (Austrija). Od 2008. do 2010. godine pohađala je specifične post-gradualne studije u oblasti istorijske muzike (baroka) i izvođenja na originalnim instrumentima u klasi prof. Ingomara Rajnera na istom univerzitetu.

Usavršavala se kod Eriha Grinberga, Čarlsa Kastlmana, Leonida Peisahova, Vladimira Spivakova, Aleksandra Pavlovića, i drugih. Učestvovala je na festivalima klasične muzike u Vrnjačkoj Banji, Šapcu, Novom Kneževcu, Kupri Maritimi, Torinu, Portogruaru (Italija) i Asahikavi (Japan). Snimala je za domaće i strane radijske i televizijske stanice. Od 2010. godine predaje violinu na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i koncertmajstor je gradskog kamernog orkestra Šlezinger.

Violistkinja Nataša Petrović je završila osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Petra Ivanovića; Usavršavala se na londonskom konzervatorijumu Gildhol (Guildhall School of Music and Drama), u klasi prof. Dejvida Takenoa. Doktorske studije završava 2011. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mlađenovića. Učestvovala je na tradicionalnim domaćim međunarodnim festivalima i pohađala kurseve koje su vodili istaknuti umetnici: Dejvid Takeno, Ferenc Radoš, Pol Blis, Mark Kodl, Peter Lenerberg, Dejvid Alberman, Andraš Keler, Sepo Kimanen, Vladimir Mendelson, Rodžer Teping, Kristofer Rihter, Johan Mesl; kao i sa članovima: Takač kvarteta i Belčea kvarteta. Nataša je član kamernog orkestra Gudači sv. Đorđa od samog osnivanja (1992).Održala je brojne resitale u zemlji i inostranstvu i napravila je trajne TV zapise u emisijama (Volite li Bramsa, Svetska premijera, TV Kragujevac, TV Novi Sad i snimci za Radio Beograd). Kao član gudačkog kvarteta DA CAPO (London), osvaja dve Prve nagrade na takmičenjima i ostvaruje niz nastupa u Londonu, Italiji, Francuskoj i Grčkoj, kao i učestvovanje na Simpozijumu Kvarteta u Londonu (London String Quartet Symposium). Predavala je u Školi za muzičke talente u Ćupriji i bila asistent na FMU u Beogradu u klasi prof. Petra Ivanovića. Nataša Petrović je zaposlena na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u zvanju je vanrednog profesora za umetničku oblast Gudački instrumenti – viola.

Violončelista Filip Tomić je osnovno i srednje obrazovanje stekao u rodnom Kragujevcu. 2009.godine upisuje studije violončela na Moskovoskom konzervatorijum , gde je u klasi profesora Alekseja Seleznjova proveo tri godine. Od 2012. do 2016. god. bio je student Visoke škole za muziku i igru u Kelnu, gde je završio osnovne i master studije u klasi profesorke Marije Kligel. Istovremeno završava i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Marka Miletića. Trenutno je student doktorskih studija na Visokoj školi za muziku u Detmoldu, u klasi Ksenije Janković i master studija za kamernu muziku na Univerzitetu za umetnost u Esenu, u klasi Adreasa Rajnera.

Pored niza koncerata u Srbiji i Rusiji, nastupao je u svim većim evropskim gradovima kao što su Pariz, Beč, Brisel, Prag, Minhen, Harkov, ali i u Seulu. Sarađivao je sa orkestrom opere iz Ho Ši Mina (Vijetnam), gde je nastupao kao solista 2012. godine. Nastupao je na svetskim muzičkim scenama, kao što su Karnegihol (Njujork), Koncerthaus (Berlin), Ilija Milosavljević Kolarac (Beograd).

Organizator koncerta je Muzički centar iz Kragujevca. 

MUZIČKI CENTAR SAJTFB PROFIL 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html