Knjaževsko-srpski teatar: Bašta sljezove boje

Knjaževsko-srpski teatar: Bašta sljezove boje

Predstava "Bašta sljezove boje", po delu Branka Ćopića, a čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Marko Misirača, biće izvedena u četvrtak 15. februara od 20 časova, u sklopu obeležavanja Dana Knjaževsko-srpskog teatra.

Pre predstave od 19 časova i 30 minuta u foajeu Teatra priređuje se "Teatar! Teatar treba čniti!", po drami "Joakim" Dobrivoja Ilića, u adaptaciji i režiji Dragana Jakovljevića.

Nakon predstave sledi dodela nagrada i priznanja Teatra, a potom i koktel.

REČ REDITELJA

Uvodeći nas u "Baštu sljezove boje", jednu od svojih najlepših zbirki priča iz ranog detinjstva, svojevrsnu poemu o "izgubljenom raju" u koji je večito težio da se vrati, među svog djeda Radu, strica Nidžu, majku Soju, samardžiju Petraka i ostale "dobre ljude i svete bojovnike", Branko Ćopić nas je, kroz pismo svom mrtvom prijatelju Ziji Dizdareviću, književniku ubijenom 1942. godine u logoru Jasenovac, upozorio na "crne konje i crne konjanike, noćne i dnevne vampire" koji se umnožavaju po svetu dok on, pre nego ga odvedu, žuri da ispriča "zlatnu bajku o ljudima, dobrim starcima i zanesenim dječacima" čije su mu seme posejali u srce još u detinjstvu.

U vremenu kada su crni konji i crni konjanici već uveliko tu i kada apokaliptična neman u obliku terorizma, novog svetskog rata, fašizma u malom i velikom ili neoliberalnog kapitalizma preti da će uništiti sve ono duhovno i humano u ljudskoj jedinki, verujem da vraćanje u svet "dobrih staraca i zanesenih dječaka" pod mitskom planinom Grmečom može da nas bar malo podseti na prave ljudske vrednosti i pomogne nam da sačuvamo sebe i svoje najbliže od nadolazećeg zla koje je Branko Ćopić predosećao, ali isto tako i verovao "da još uvijek nije iskovana sablja koja može sjeći naše mjesečine, nasmijane zore i tužne sutone".

Marko Misirača, Kragujevac 2015. godine

Lica i glumci

 • VELIKI BRANKO Miloš Krstović
 • MALI BRANKO Nikola Pejković 
 • DJED RADE Miodrag Pejković
 • SAMARDŽIJA PETRAK Zdravko Maletić 
 • LOPOV SAVATIJE Milić Jovanović 
 • MAJKA SOJA Ana Todorović Dialo
 • STRIC NIDŽO Nenad Vulević 
 • UČITELJICA Sanja Matejić
 • NAREDNIK MUNIŽABA Aleksandar Milojević
 • ŽANDAR Nikola Stevović
 • Scenografija Milivoje Štulović
 • Kostimografija Jelena Janjatović
 • Muzika Dragoslav Tanasković
 • Lektor Radovan Knežević
 • Saradnik za zvučne efekte Branislav Pipović
 • Vokal Jasmina Dimitrijević

U dramatizaciji korišćeni motivi iz zbirki pripovedaka "Bašta sljezove boje" (Beograd, 1970), "Priče ispod Grmeča" (Beograd, 1938) i "Priče zanesenog dječaka" (Beograd, 1964), kao i iz romana "Glava u klancu, noge na vrancu" (Sarajevo, 1971).

U Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu do sada su rađene sledeće predstave po delima Branka Ćopića: "Doživljaji Nikoletine Bursaća" (dramatizacija Minja Dedić, režija Jelašin Sinovec, 1958), "Osma ofanziva" (dramatizacija i režija Petar Govedarović, 1965), "Odumiranje međeda" (režija Petar Govedarović, 1967), "Bašta sljezove boje" (dramatizacija i režija Petar Govedarović, 1972) i "Doživljaji Nikoletine Bursaća" (dramatizacija Minja Dedić, režija Nikola Veselinović, 1975). 

BRANKO ĆOPIĆ

Biografija

Branko Ćopić (Hašani kod Bosanske Krupe, 1. januar 1915 - Beograd, 26. mart 1984) bio je najomiljeniji i najveći jugoslovenski i srpski dečiji pisac, pesnik, pripovedač, romanopisac, dramski pisac i satiričar. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, nižu gimnaziju u Bihaću, a učiteljsku školu pohađao je u Banjoj Luci, Delnicama i Sarajevu, te je završio u Karlovcu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1940. godine. Prvu pripovetku u Politici objavio je 1936. godine. Njegova dela prevođena su na ruski, engleski, francuski, nemački, ukrajinski, poljski, češki, bugarski, slovenački i mađarski jezik. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Bio je nosilac Partizanske spomenice. Izvršio je samoubistvo skokom sa mosta Bratstvo i jedinstvo u Beogradu u 69. godini života.

Bibliografija (izbor)

Pod Grmečom (pripovetke, 1938), Borci i bjegunci (pripovetke, 1939), U svijetu leptirova i medvjeda (priče za decu, 1940), Ognjeno rađanje Domovine (pesme, 1944), Rosa na bajonetima (pripovetke, 1946), Ježeva kućica (pesma za decu, 1949), Prolom (roman, 1952), Ljubav i smrt (pripovetke, 1953), Doživljaji mačka Toše (priče za decu, 1954), Doživljaji Nikoletine Bursaća (pripovetke, 1955), Gluvi barut (roman, 1957), Orlovi rano lete (roman za decu, 1957), Ne tuguj, bronzana stražo (roman, 1958, Ninova nagrada), Gorki med (pripovetke, 1959), Magareće godine (roman za decu, 1960), Vuk Bubalo (pozorišni komad, 1962), Osma ofanziva (roman, 1964), Odumiranje međeda (pozorišni komad, 1966), Bašta sljezove boje (pripovetke, 1970), Glava u klancu, noge na vrancu (pripovetke, 1971).

Priređujući njegova dela, Borislav Mihajlović Mihiz svojevremeno je otkrio kako se kratka Ćopićeva biografija daje ispisati gotovo isključivo naslovima njegovih dela:

Svoje "bosonogo djetinjstvo" ovaj "zaneseni dječak" proveo je "pod Grmečom" "ispod zmajevih krila" "u carstvu leptira i medveda" upijajući u svoje radoznale oči zauvek "život u magli" svojih "planinaca" i slušajući bajke "ispod krnjeg mjeseca". "Magareće godine" školovanja u susednom gradiću i studije u Beogradu biće samo priprema za "surovu školu" rata koji je banuo kao "prolom" u svet njegove planine u kome oduvek "orlovi rano lete". Tu je uz "ognjeno rađanje Domovine" počelo Ćopićevo "ratnikovo proljeće" sa "rosom na bajonetima" i uz prasak pravog i "gluvog baruta". Odratovao je uz mladiće kakav je bio "Nikoletina Bursać" i starčekanje kakav je bio "Vuk Bubalo" svih sedam ofanziva, i onda u Beogradu počeo da živi "gorki med" one poslednje "osme ofanzive". Za celo to vreme uz "bronzanu stražu" sećanja pisao je ono što je zapazio oko sebe i u sebi.

Iz Mihizovog predgovora izdanju pripovedaka "Pet bojovnika", Prosveta, Beograd, 1968

MARKO MISIRAČA

Biografija

Marko Misirača (Prilep, 30. jun 1985) je diplomirao pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2010. Asistirao u Jugoslovenskom dramskom i Beogradskom dramskom pozorištu te na filmu rediteljima Dejanu Mijaču, Lariju Zapiji, Goranu Markoviću, Bobanu Skerliću, Dejanu Zečeviću. Režirao u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Pozorištu "Slavija" i Pozorištu "Moderna garaža" u Beogradu, Narodnom pozorištu Republike Srpske i Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci, Pozorištu Prijedor u Prijedoru, Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Dobitnik je specijalne nagrade za adaptaciju i režiju "Djelidbe" Skendera Kulenovića (Pozorište Prijedor) na Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu 2013. U Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu režirao je komade "Čovek, zver i vrlina" Luiđija Pirandela i "Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera" Milana Jelića. 

REPERTOAR KST

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITER 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html